Azotany i azotyny, arsen nieorganiczny - rozpoczęcie stosowania nowych limitów
Arsen nieorganiczny
Na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2025/1891 z dnia 17 września 2025 r. zmieniającego rozporządzenie (UE) 2023/915 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów arsenu nieorganicznego limit ten został zmieniony w rybach i innej żywności pochodzenia morskiego. W przypadku takich ryb jak żabnica, nawęd i Kathetostoma (gatunki Lophius; Kathetostoma giganteum), płastugokształtne (gatunki Pleuronectiformes), plamiak (Melanogrammus aeglefinus), śledź atlantycki (gatunki Clupea), rajokształtne (gatunki Rajidae) oraz rekin (wszystkie gatunki) NDP wynosi 0,50, a niniejszy najwyższy dopuszczalny poziom ma zastosowanie do świeżej masy i do mięsa z przydatków i odwłoka, co oznacza, że nie dotyczy on głowotułowia skorupiaków. W przypadku krabów i skorupiaków miękkoodwłokowych (Brachyura i Anomura) najwyższy dopuszczalny poziom ma zastosowanie do mięsa z przydatków. Natomiast w przypadku, gdy ryba jest przeznaczona do spożycia w całości, najwyższy dopuszczalny poziom stosuje się do całej ryby. W odniesieniu do limitów dla krabów, skorupiaków miękkoodwłokowych oraz krewetek NDP ustalono je na poziomie 0,10. Nowelizacja objęła również głowonogi, dla których NDP obecnie będzie wynosił 0,050 i ma zastosowanie do zwierzęcia bez trzewi. Rozporządzenie wprowadziło również okresy przejściowe, zgodnie z którymi żywność wprowadzona zgodnie z prawem do obrotu przed 8 października 2025 r. może pozostać w obrocie do upływu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia.
Pełen tekst rozporządzenia jest dostępny pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32025R1891&qid=1759919994382
Azotyny i azotany
Zmniejszono maksymalne poziomy azotynów i azotanów jako dodatków do żywności: azotyn potasu (E 249), azotyn sodu (E 250), azotan sodu (E 251) i azotan potasu (E 252). Zmiana została wprowadzona rozporządzeniem Komisji (UE) 2023/2108 z dnia 6 października 2023 r. zmieniającym załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do dodatków do żywności: azotyny (E 249–250) i azotany (E 251–252). Jednocześnie obniżono maksymalne poziomy ołowiu, rtęci i arsenu w azotynach oraz azotanach. Dotychczasowe maksymalne poziomy, które były wyrażone jako azotyn sodu lub azotan sodu, w obecnym brzemieniu zostały zastąpione przez wyrażenie maksymalnych poziomów odpowiednio w postaci jonu azotynowego i jonu azotanowego, zgodnie z wartościami ADI ustanowionymi przez EFSA. Współczynniki konwersji wynoszą: 0,67 dla azotynu sodu i jonu azotynowego oraz 0,73 dla azotanu sodu i jonu azotanowego. Zgodnie z ogólnymi przepisami przejściowymi, zawartymi w art. 3 niniejszego rozporządzenia, żywność niezgodna z niniejszymi przepisami mającymi zastosowanie od 29 października 2023 r., która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed odpowiednią datą rozpoczęcia stosowania, może pozostawać w obrocie do upływu jej daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. Jednakże dla niektórych kategorii żywności przewidziano odrębne terminy rozpoczęcia stosowania nowych przepisów. Część z nich weszła w życie 9 października 2025 r. Do produktów, dla których od tej daty będą obowiązywały nowe limity zaliczają się:
-analogi produktów mleczarskich, włączając zabielacze do napojów
-surowe wyroby mięsne w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004
-produkty mięsne niepoddane obróbce cieplnej
-produkty mięsne poddane obróbce cieplnej
-tradycyjne produkty mięsne peklowane w zalewie (produkty mięsne zanurzane w roztworze peklującym zawierającym azotyny lub azotany, sól i inne składniki)
-tradycyjne produkty mięsne peklowane na sucho (peklowanie na sucho polega na nałożeniu na sucho mieszanki peklującej, zawierającej azotyny lub azotany, sól i inne składniki, na powierzchnię mięsa, po czym mięso poddaje się stabilizacji/dojrzewaniu)
-inne tradycyjne i tradycyjnie peklowane produkty mięsne (w tym peklowanie w zalewie i na sucho stosowane łącznie lub gdy azotyn lub azotan jest zawarty w produkcie złożonym, lub gdy produkt jest nastrzykiwany roztworem peklującym przed gotowaniem)
-przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki.
Pełen tekst rozporządzenia jest dostępny pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32023R2108&qid=1759920008188
Przeczytaj także
-
07.10.2025
Garcinia cambogia (tamaryndowiec malabarski) zakazana we Francji
Czytaj więcejOd kwietnia 2025 roku suplementy diety zawierające roślinę Garcinia cambogia zostały zakazane we Francji
-
03.10.2025
Usztywnianie łososia - przełomowy wyrok Sądu
Czytaj więcejNa wniosek polskiego przedsiębiorstwa zapadł wyrok dotyczący przepisów w zakresie usztywniania łososia podczas obróbki
-
30.09.2025
Arsen nieorganiczny w rybach - aktualizacja NDP
Czytaj więcejZmiana obejmie produkty rybne oraz żywność pochodzenia morskiego, w tym np. krabów, rekinów i krewetek




