Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Azotany i azotyny, arsen nieorganiczny - rozpoczęcie stosowania nowych limitów

Kategoria: Alerty , Prawo Żywnościowe

Arsen nieorganiczny 

Na mocy rozporządzenia Komisji (UE) 2025/1891 z dnia 17 września 2025 r. zmieniającego rozporządzenie (UE) 2023/915 w odniesieniu do najwyższych dopuszczalnych poziomów arsenu nieorganicznego limit ten został zmieniony w rybach i innej żywności pochodzenia morskiego. W przypadku takich ryb jak żabnica, nawęd i Kathetostoma (gatunki Lophius; Kathetostoma giganteum), płastugokształtne (gatunki Pleuronectiformes), plamiak (Melanogrammus aeglefinus), śledź atlantycki (gatunki Clupea), rajokształtne (gatunki Rajidae) oraz rekin (wszystkie gatunki) NDP wynosi 0,50, a niniejszy najwyższy dopuszczalny poziom ma zastosowanie do świeżej masy i do mięsa z przydatków i odwłoka, co oznacza, że nie dotyczy on głowotułowia skorupiaków. W przypadku krabów i skorupiaków miękkoodwłokowych (BrachyuraAnomura) najwyższy dopuszczalny poziom ma zastosowanie do mięsa z przydatków. Natomiast w przypadku, gdy ryba jest przeznaczona do spożycia w całości, najwyższy dopuszczalny poziom stosuje się do całej ryby. W odniesieniu do limitów dla krabów, skorupiaków miękkoodwłokowych oraz krewetek NDP ustalono je na poziomie 0,10. Nowelizacja objęła również głowonogi, dla których NDP obecnie będzie wynosił 0,050 i ma zastosowanie do zwierzęcia bez trzewi. Rozporządzenie wprowadziło również okresy przejściowe, zgodnie z którymi żywność wprowadzona zgodnie z prawem do obrotu przed 8 października 2025 r. może pozostać w obrocie do upływu daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. 

Pełen tekst rozporządzenia jest dostępny pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32025R1891&qid=1759919994382 

Azotyny i azotany 

Zmniejszono maksymalne poziomy azotynów i azotanów jako dodatków do żywności: azotyn potasu (E 249), azotyn sodu (E 250), azotan sodu (E 251) i azotan potasu (E 252). Zmiana została wprowadzona rozporządzeniem Komisji (UE) 2023/2108 z dnia 6 października 2023 r. zmieniającym załącznik II do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 oraz załącznik do rozporządzenia Komisji (UE) nr 231/2012 w odniesieniu do dodatków do żywności: azotyny (E 249–250) i azotany (E 251–252). Jednocześnie obniżono maksymalne poziomy ołowiu, rtęci i arsenu w azotynach oraz azotanach. Dotychczasowe maksymalne poziomy, które były wyrażone jako azotyn sodu lub azotan sodu, w obecnym brzemieniu zostały zastąpione przez wyrażenie maksymalnych poziomów odpowiednio w postaci jonu azotynowego i jonu azotanowego, zgodnie z wartościami ADI ustanowionymi przez EFSA. Współczynniki konwersji wynoszą: 0,67 dla azotynu sodu i jonu azotynowego oraz 0,73 dla azotanu sodu i jonu azotanowego. Zgodnie z ogólnymi przepisami przejściowymi, zawartymi w art. 3 niniejszego rozporządzenia, żywność niezgodna z niniejszymi przepisami mającymi zastosowanie od 29 października 2023 r., która została zgodnie z prawem wprowadzona do obrotu przed odpowiednią datą rozpoczęcia stosowania, może pozostawać w obrocie do upływu jej daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia. Jednakże dla niektórych kategorii żywności przewidziano odrębne terminy rozpoczęcia stosowania nowych przepisów. Część z nich weszła w życie 9 października 2025 r. Do produktów, dla których od tej daty będą obowiązywały nowe limity zaliczają się:

-analogi produktów mleczarskich, włączając zabielacze do napojów

-surowe wyroby mięsne w rozumieniu rozporządzenia (WE) nr 853/2004

-produkty mięsne niepoddane obróbce cieplnej

-produkty mięsne poddane obróbce cieplnej

-tradycyjne produkty mięsne peklowane w zalewie (produkty mięsne zanurzane w roztworze peklującym zawierającym azotyny lub azotany, sól i inne składniki)

-tradycyjne produkty mięsne peklowane na sucho (peklowanie na sucho polega na nałożeniu na sucho mieszanki peklującej, zawierającej azotyny lub azotany, sól i inne składniki, na powierzchnię mięsa, po czym mięso poddaje się stabilizacji/dojrzewaniu)

-inne tradycyjne i tradycyjnie peklowane produkty mięsne (w tym peklowanie w zalewie i na sucho stosowane łącznie lub gdy azotyn lub azotan jest zawarty w produkcie złożonym, lub gdy produkt jest nastrzykiwany roztworem peklującym przed gotowaniem)

-przetworzone ryby i produkty rybołówstwa, w tym mięczaki i skorupiaki. 

Pełen tekst rozporządzenia jest dostępny pod adresem:

https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=CELEX:32023R2108&qid=1759920008188 

Autor:Magdalena Wolska
Magdalena Wolska
Prawniczka, ekonomistka. Ekspertka prawa żywnościowego i liderka projektu FoodFakty LEX Scan. Doktorantka w Zakładzie Prawa Rolnego i Żywnościowego w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk (PAN) w Warszawie. Przygotowuje rozprawę doktorską dotyczącą urzędowej kontroli w rolnictwie ekologicznym. Autorka artykułów naukowych z zakresu prawa żywnościowego. 
Kontakt: magdalena.wolska@foodfakty.pl 
tel. 660 146 148
LinkedIn: https://www.linkedin.com/in/mwolskaeko/
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Alert NDP Prawo żywnościowe Przemysł mięsny Przemysł rybny

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać w  Polityce Prywatności.