Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Bezpieczeństwo żywności- przegląd 2019 r.

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Hiszpańska epidemia Listerii

Największa w historii kraju epidemia listeriozy, oficjalnie ogłoszona w październiku ubiegłego roku. 3 osoby zmarły, a ponad 200 zachorowało. Ponadto zanotowano aż 5 przypadków poronień. Przyczyną było pieczone mięso wieprzowe marki „La Mecha” wyprodukowane przez Magrudis.

Pod koniec listopada 2019r hiszpańska Straż Cywilna i Europol aresztowały 6 osób pośrednio odpowiedzialnych za rozprzestrzenianie się choroby. Były one bowiem świadome obecności Listerii w produktach, a mimo to nie poinformowały o tym władz, kontynuując przy tym sprzedaż.

Jedna pomyłka i koniec gry

Poniżej wymienione przypadki pokazują, jak nieprzewidywalny jest przebieg zdarzeń na rynku produkcji żywności i pomimo często długiego stażu w branży, jeden fałszywy ruch zaważy o przyszłości firmy.

  • Norwegia

Na początku 2019 roku, w norweskich produktach Slidre Ørretsenter odnotowano obecność Listerii, która spowodowała epidemię. Niedługo potem zgłoszono zatrucie jadem kiełbasianym po spożyciu produktów Torpet Fiskeoppdrettsanlegg AS. Obie firmy niedługo po tych wydarzeniach zbankrutowały.

  • Anglia

Innym przykładem jest producent kanapek, firma Good Food Chain, która weszła w stan likwidacji, po dostarczeniu do angielskich szpitali kanapek z kurczakiem skażonych Listerią, na skutek czego aż 6 osób poniosło śmierć. Prowodyrem epidemii okazał się szczep odnaleziony w mięsie produkowanym przez North Country Cooked Meats. Firma i jej dystrybutor North Country Quality Foods zostały zlikwidowane pod koniec lipca i zaprzestały dalszej działalności.

Salmonella Enteritidis w Australii

Choć w Europie i Stanach Zjednoczonych występuje powszechnie, Salmonella Enteritidis w Australii jest rzadkością. Jednakże jej obecność w jajach, doprowadziła do co najmniej 235 zakażeń w Nowej Południowej Walii, Wiktorii, Queensland i Tasmanii od maja 2018 do maja 2019 roku. Wiele produktów zostało wycofanych z rynku.

W wyniku wybuchu epidemii przemysł jajczarski w Queensland zwiększył bezpieczeństwo biologiczne, higienę i jakość produktów, aby zminimalizować ryzyko ponownego wystąpienia podobnych przypadków. Reakcja na epidemię Salmonelli była dla australijskiego rządu i przemysłu nowym doświadczeniem i cenną nauczką na przyszłość.

Preparaty dla niemowląt z Salmonellą

Na przełomie 2018 i 2019 roku nastąpił kolejny wybuch epidemii Salmonelli, którego źródłem okazały się preparaty dla niemowląt. W okresie od sierpnia 2018 do lutego 2019 r. wystąpiły 32 potwierdzone przypadki zakażenia Salmonellą Poona pochodzącą z żywności dla niemowląt na bazie ryżu. 30 z nich wystąpiło we Francji i po 1 w Belgii i Luksemburgu u niemowląt w wieku od 2 do 28 miesięcy.

Artykuły zostały wyprodukowane w fabryce Industrias Lacteas Asturianas SA (ILAS) w Anleo w Hiszpanii i wprowadzone do obrotu przez Sodilac pod marką Modilac we Francji. Jest to ten sam zakład, który w latach 2010 i 2011 był związany z epidemią Salmonelli Poona w Hiszpanii, na którą po spożyciu mleka w proszku zachorowało prawie 300 niemowląt. Szczepy w tych dwóch ogniskach były powiązane genetycznie.

Kolejne epidemie Listerii

Ostatnio odnotowano dwa różne ogniska epidemii Listerii, jedno w Niemczech, a drugie w Niderlandach. Oba przypadki dotyczyły produktów mięsnych i były powiązane z infekcjami występującymi lata wcześniej. Dzięki technikom sekwencjonowania całych genomów możemy spodziewać się większej ilości takich zjawisk w przyszłości.

  • Niemcy

W przypadku niemieckiej epidemii od 2014 odnotowano 37 zachorowań, które były związane z mięsem produkowanym przez firmę Wilke Waldecker Fleisch- und Wurstwaren w pobliżu Hesji. W 2014 roku odnotowano jedno zakażenie, trzy w 2016 roku, cztery w 2017 roku, 21 w 2018 roku i osiem w tym roku. Uważa się, że trzy osoby zmarły.

  • Niderlandy i Belgia

W Niderlandach i Belgii 21 osób zostało zakażonych Listeria monocytogenes. Jedna osoba zachorowała w październiku 2017 roku, 8 w 2018 roku i aż 12 w roku ubiegłym. Prawdopodobnym źródłem epidemii były gotowe do spożycia krojone kawałki mięsa pochodzące od różnych dostawców, wyprodukowane w latach 2017-2019 przez holenderską firmę produkcyjną Offerman i spółkę zależną Ter Beke. Trzy osoby zmarły, wszystkie przypadki były hospitalizowane, a jedna kobieta poroniła.

Szczęście w nieszczęściu

Pomimo tylu przypadków epidemii, żadna z nich nie została wykryta w krajach innych niż te, w których miała swój początek. Niezależnie czy było to spowodowane niskim poziomem skażenia, małą ilością produktów, brakiem ich dostępności na rynku czy zwyczajne szczęściem, należy się cieszyć, że nie doszło do rozprzestrzenienia się infekcji na skalę globalną.

 

Źródło: https://www.foodsafetynews.com/2019/12/a-look-back-on-europes-2019-food-safety-record/

Autor: Aleksandra Sokołowska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.