Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Cargill przejmuje Konspol i wkracza na polski rynek drobiu

Kategoria: Biznes

Rozwój przemysłu drobiarskiego

Cargill podpisał porozumienie z polskim przedsiębiorstwem żywnościowym Konspol, co zwiastuje rozszerzenie globalnej działalności koncernu oraz wzmocnienie jego pozycji jako lidera w branży. Wraz z przejęciem polskiego producenta, w zakresie przemysłu drobiarskiego Cargill obejmie swoim zasięgiem 14 krajów. Zgodnie z umową Cargill stanie się właścicielem należących do Konspolu  artykułów spożywczych oraz ferm drobiu. Polska firma posiada w swojej ofercie szeroką gamę produktów chłodzonych, mrożonych oraz wędlin. Koncern z USA przejmie również marki Konspolu, w tym marki własne, a także jego sieci klientów i dostawców.

Silna pozycja na polskim rynku

 „Zaangażowanie w branżę, stawianie na wysoką jakość produktów oraz pasja do innowacji Konspolu idealnie wpisują się w model biznesowy Cargill. Przejęcie polskiego przedsiębiorstwa pozwoli nam w jeszcze lepszy sposób odpowiadać na potrzeby naszych klientów – dzięki zróżnicowanej ofercie najlepszych jakościowo wyrobów”, mówi Chris Langholz, prezes Cargill Global Poultry. „Konspol ma silną i ugruntowaną pozycję na rodzimym rynku świeżych i przetworzonych produktów drobiarskich, a jego marki cieszą się w Polsce dużą popularnością”.

Dalszy rozwój biznesu

Cargill zamierza dalej rozwijać Konspol, który posiada obecnie ponad 1700 pracowników, fabrykę produkującą pasze, pięć ferm brojlerów oraz dwa zakłady przetwórcze. Dzięki podpisanej umowie amerykański koncern zwiększy swoje możliwości produkcyjne oraz znajdzie się bliżej już istniejących klientów, oferując im poszerzoną gamę produktów drobiarskich. Obecnie firma zatrudnia ponad 1700 osób w 22 miejscach w Polsce, posiada 19 fabryk pasz, zakład wytwarzający premiksy, fabrykę syropu glukozowego z pszenicy, a także fabrykę etanolu. 

„Kierujemy się podobnymi wartościami”

 „Cargill to koncern o globalnym zasięgu, który odniósł wiele sukcesów w biznesie żywnościowym. Jest to również, podobnie jak nasza firma, przedsiębiorstwo rodzinne, co sprawia, że kierujemy się podobnymi wartościami”, podkreśla założyciel Konspolu, Kazimierz Pazgan. „Jestem przekonany, że umowa z Cargill jest najlepszą gwarancją przyszłego rozwoju Konspolu – firmy, którą wraz z rodziną, budujemy już od niemal 40 lat”. Do tej pory nie zostały upublicznione szczegóły finansowe porozumienia, które czeka obecnie na ostateczną akceptację.

Źródła:

http://www.konspol.com.pl/aktualnosci/wlasciciel-grupy-konspol-rodzina-pazganow-wybiera-cargill-globalnego-lidera-branzy-jako-gwaranta-dalszego-rozwoju-firmy

https://www.foodingredientsfirst.com/news/cargills-poultry-business-expands-into-poland-with-konspol-acquisition.html

Autor: Wojciech Grodzicki

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.