Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W Biuletynie Informacji Publicznej Rządowego Centrum Legislacji pod numerem UD 328 został udostępniony projekt ustawy o niektórych zawodach medycznych. Ustawa określa warunki i zasady wykonywania 17 zawodów medycznych w tym dietetyka. Reguluje ona również kwestie kwalifikacji, rozwoju zawodowego i odpowiedzialności zawodowej.
Nowością będzie Rejestr osób uprawnionych do wykonywania zawodu medycznego.
Warto zwrócić uwagę na art. 35 projektu zgodnie, z którym osoby wykonujące zawód medyczny podlegają odpowiedzialności zawodowej za naruszenie zasad etyki zawodowej i deontologii zawodowej oraz przepisów związanych z wykonywaniem zawodu, zwane dalej „przewinieniem zawodowym”. Kodeks etyki i deontologii medycznej dla osób wykonujących zawód medyczny ma być określony w drodze rozporządzenia przez ministra zdrowia.
Projekt został skierowany do konsultacji publicznych, które powinny się skończyć za około 30 dni. Następnie będzie przedmiotem prac na kolejnych etapach procesu legislacyjnego. Zgodnie z aktualną wersją projektu ustawa wchodzi w życie po upływie 6 miesięcy od dnia ogłoszenia.
Dietetycy często współpracują z firmami produkującymi żywność (w tym suplementy), co komunikowane jest konsumentom w formie reklamy (treści marketingowych). Czasami jest to informacja o tym, że dietetyk brał udział w opracowaniu składu produktu, że rekomenduje produkt lub informuje o działaniu jego składników.
Treści stanowiące informację na temat żywności, również te podawane w reklamie, powinny być oceniane pod kątem zgodności z przepisami prawa żywnościowego przed udostępnieniem ich konsumentom. Rekomendacje dietetyka w przekazie komercyjnym zwykle mają charakter oświadczenia zdrowotnego, co jest potwierdzone jednym z wyroków sądów krajowych i niesie za sobą pewne konsekwencje.
Link do projektu USTAWY o niektórych zawodach medycznych https://legislacja.rcl.gov.pl/docs//2/12355717/12849358/12849359/dokument540421.pdf