Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 18.11.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 5 h
Szkolenie ma na celu przedstawienie zasad bezpieczeństwa żywności; poznanie dobrej praktyki produkcyjnej i higienicznej w zakładach produkcji spożywczej.
Szkolenie skierowane jest przede wszystkim dla osób związanych bezpośrednio z produkcją w każdej branży przemysłu spożywczego. Dodatkowo szkolenie skierowane jest do osób zarządzających zespołami produkcyjnymi, mistrzów, brygadzistów, kierowników.
1. Wprowadzenie do Systemu Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności
2. Zasady GMP/GHP
· podstawowe terminy
· wymagania zdrowotne, higiena pracowników
· szkolenia pracowników - dlaczego szkolenie wstępne jest niewystarczające, jak szkolić pracowników aby wyrobić nawyki GMP/GHP
· nadzorowanie maszyn, urządzeń, sprzętu kontrolno-pomiarowego - dlaczego jest to bardzo ważne i jakie zagrożenie występują w przypadku braku nadzoru.
· proces mycia i dezynfekcji - zarządzanie środkami chemicznymi
· nadzór nad dokumentacją , zapisy - czy prowadzenie dokumentów i zapisów jest konieczne ?
· jak tworzyć standardy GMP/GHP
· nakazy i zakazy GMP/GHP, czy dopuszczalne jest odstępstwo i jakie może mieć to skutki
· nadzór nad obszarem w zakresie GMP/GHP
· zagrożenia występują na stanowisku pracy ( szkło, plastik, drewno, krew) - zasady postępowania, procedury
· zarządzanie opadami
· alergeny - zarządzanie alergenami , zagrożenia
3. HACCP
· HACCP - jakość a bezpieczeństwo produktu
· 12 etapów wdrażania HACCP - 7 zasad wg Codex Alinentarius
· schemat technologiczny - dlaczego jest ważny i co musi się w nim znaleźć
· analiza zagrożeń - jak szacować ryzyko
· OPRP a CCP - różnice, monitorowanie, limity krytyczne
· działania korekcyjne, korygujące i zapobiegawcze
· zalety i wady HACCP
4. Dodatkowe pytania, podsumowanie, zakończenie szkolenia
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=12188&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_DSZ&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2021/12/Program-53-DSZ-Dobra-praktyka-produkcyjna-i-higieniczna-z-uwzgl-zasad-HACCP_2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46.
Zapytaj organizatora o szczegóły