Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Dobrowolne wycofanie produktu pn. Bio Cukier Kokosowy, z powodu stwierdzenia glutenu na poziomie >80 mg/kg w surowcu do jego produkcji
Zagrożenie:
W związku ze stwierdzeniem niezadeklarowanej substancji alergennej – glutenu powyżej 80 mg/kg w próbce ekologicznego cukru kokosowego importer produktu z Holandii zdecydował o wycofaniu niektórych partii z obrotu. Jedna z wycofywanych partii została dostarczona do firmy Intenson Europe sp. z o.o., która zapakowała produkt w opakowania jednostkowe o wadze 350 g i 200 g oznakowane jak wskazano poniżej. Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergenną.
Szczegóły dotyczące produktu:
Producent – Intenson Europe sp. z o.o., Całowanie 94G, 05-480 Karczew
Produkt:
– Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191113, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
– Bio cukier kokosowy 350 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191115, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191127, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
– Bio cukier kokosowy 200 g, numer partii: L191216, data minimalnej trwałości: 10/03/2022
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Firma Intenson Europe sp. z o.o. po otrzymaniu informacji o niezgodności surowca niezwłocznie rozpoczęła procedurę wycofania produktu. Na stronie internetowej zamieściła informację dla konsumentów dot. wycofania https://intenson.pl/blogs/blog/bio-cukier-kokosowy .
Państwowa Inspekcja Sanitarna nadzoruje proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Osoby z alergią/nietolerancją na gluten nie powinny spożywać wskazanej w komunikacie partii produktu.
Źródło: GIS