Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Dodatki w suplementach diety – wymagania i podstawy prawne

WPROWADZENIE

Kluczowym składnikiem suplementów diety są substancje o działaniu aktywnym, mające wpływ na procesy fizjologiczne. Jednak większość produktów z tej kategorii zawiera w swoim składzie także inne składniki, które są potrzebne z technologicznego punktu widzenia. Są to w szczególności dodatki do żywności, czyli komponenty, których użycie w żywności jest szczegółowo uregulowane w unijnym prawie żywnościowym.

Chociaż obecne przepisy unijne w tym zakresie są dość czytelne (w stosunku do stosowanych w poprzedniej dekadzie), zawierają sporo „pułapek”, w które łatwo wpaść bez wiedzy o genezie niektórych zapisów lub ograniczeń. Unijny wykaz dodatków zmieniany jest od kilku do kilkunastu razy w ciągu roku. Z tego względu konieczna jest wnikliwa ocena możliwości stosowania konkretnych dodatków w suplemencie, oparta o aktualną treść unijnego wykazu dozwolonych dodatków oraz ich specyfikacje, czyli określoną prawnie charakterystykę dodatków.

 

Przyglądając się aktualnym problemom producentów suplementów diety ze stosowaniem dodatków można zauważyć, że wątpliwości budzą m.in. następujące kwestie:

  • Czy ekstrakt roślinny o działaniu przeciwutleniającym/konserwującym mogę zadeklarować jako „zwykły” składnik, czy też jest on dodatkiem do żywności?
  • Czy żelatyna w otoczce kapsułki stanowi dodatek? Czy mogę opisać jej rolę w produkcie?
  • Jakie dodatki mogę użyć w produkcie przeznaczonym dla małych dzieci?
  • Jak rozumieć niektóre „ograniczenia i wyjątki” dotyczące suplementów, zawarte w unijnym wykazie?

 

ZNACZENIE DLA FIRM

Umiejętność odpowiedzi na powyższe pytania może okazać się kluczowa dla bezpiecznej obecności suplementu na rynku. Legalność użycia dodatku w produkcie nie jest weryfikowana przez GIS na etapie powiadomienia o wprowadzeniu suplementu do obrotu, tylko podlega kontroli przez właściwe organy PIS, które sprawdzają produkty dostępne w sklepach i bezpośrednio u producenta. Część niezgodności dotyczących stosowania tych komponentów może prowadzić do konieczności wycofania produktów z obrotu i wdrożenia procedur systemu RASFF – czyli systemu ostrzegania o niebezpiecznej żywności i paszy.

 

 

 

 

 

Słowa kluczowe: #foodlaw, dodatki do żywności, suplementy diety, ekstrakty roślinne, ograniczenia

Autor: Joanna Olszak, Doradca ds. Prawa Żywnościowego, IGIFC

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.