Fałszowanie oliwy z oliwek przez portugalskie przedsiębiorstwo
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
25.01.2023
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) w listopadzie 2022 r. poinformował o przeprowadzonej akcji kontrolnej, którą ukierunkowano na produkcję, pakowanie i komercjalizację oliwy z oliwek w prowincji Portalegre. W wyniku działań zidentyfikowano podmiot gospodarczy, który napełniał pojemniki oznaczone jako oliwa z oliwek extra virgin podejrzaną substancją, którą prawdopodobnie była oliwa z wytłoczyn oliwek.
Fałszowanie oliwy z oliwek extra virgin w Portugalii
Na terenie przedsiębiorstwa urzędnicy znaleźli tysiące pojemników oznaczonych jako oliwa z oliwek extra virgin. Zafałszowaną oliwę przepakowywano w opakowania jednostkowe, które miały być dystrybuowane na rynku krajowym i międzynarodowym. W wyniku operacji skierowano akt oskarżenia w sprawie oszustw żywnościowych, przejęto 73 tys. litrów zafałszowanej oliwy z oliwek, 116 tys. etykiet oraz dokumentacją dowodową, która wskazywała na wielokrotne popełnianie fałszerstw w przeszłości. Wartość zajętego towaru oszacowano na 800 tys. euro. Pobrano również 22 próbki ze wszystkich oleistych produktów wykrytych na miejscu zdarzenia i wysłano je do laboratorium ASAE.
Źródło: https://www.asae.gov.pt/espaco-publico/noticias/comunicados-de-imprensa/asae-apreende-73000-litros-de-azeite-falsificado.aspx
Zespół FoodFakty ustawicznie monitoruje rynek i wszystkie wykryte przypadki zafałszowań w EU oraz reszcie świata. Niezwłocznie rejestruje wszystkie produkty w bazie Probase360, a klienci bazy codziennie otrzymują alert z bieżacymi wycofaniami z rynku i mogą niezwłocznie podejmować działania prewencyjne i pogłębiać informacje o sytuacji w module analitycznym bazy.
Dowiedz się więcej o Strefie Managera i narzędziach ProBase 360
Wybierz obszar:
Badania żywności
Bezpieczeństwo żywności
Food Fraud
Inspekcje Państwowe
Autor: Michał Snopkiewicz
Przeczytaj także
-
18.01.2023
Kraje nordyckie przeprowadziły wspólną ocenę ryzyka zagrożeń związanych z zafałszowaniami żywności. W listopadzie 2022 r. opublikowany został raport podsumowujący te działania. W projekcie wzięły udział następujące kraje: Norwegia, Dania, Islandia i Szwecja.
Czytaj więcej
-
17.01.2023
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - styczeń 2023"
Czytaj więcej
-
12.01.2023
Departament Sprawiedliwości Stanów Zjednoczonych poinformował o oskarżeniu dwóch firm z Dubaju za ich role w wielomilionowym programie eksportu konwencjonalnej kukurydzy i soi do Stanów Zjednoczonych, w celu ich sprzedaży jako certyfikowane produkty ekologiczne.
Czytaj więcej