Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) opublikowała nowe Uzupełnienie do Kodeksu Żywnościowego 2022, które ma na celu wzmocnienie standardów bezpieczeństwa żywności w gastronomii i handlu detalicznym w całych Stanach Zjednoczonych. Dokument, będący efektem współpracy FDA z Centrami Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) oraz Departamentem Rolnictwa (USDA), powstał na podstawie konsultacji z przedstawicielami sektora spożywczego, akademii oraz opinii publicznej, które zebrano podczas Konferencji Ochrony Żywności w 2023 roku.
Kodeks Żywnościowy stanowi punkt odniesienia dla regulacji żywnościowych w 50 stanach USA i terytoriach, dlatego FDA zachęca władze lokalne do jak najszybszego wdrożenia nowych zaleceń. Kolejna pełna aktualizacja Kodeksu Żywnościowego zaplanowana jest na 2026 rok, co zapewni dalszy rozwój standardów bezpieczeństwa w obszarze żywności. Dokument dostępny pod linkiem
Źródło: https://www.fda.gov/food/hfp-constituent-updates/fda-releases-supplement-2022-food-code
Przeczytaj także
W ramach nowych wytycznych m.in. obniżono dopuszczalny poziom histaminy w rybach oraz obniżono kryteria jej rozkładu
Opublikowano badanie na podstawie danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023. Główną przyczyną wycofań żywności z rynku były zanieczyszczenia biologicznie i alergeny.