Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FDA aktualizuje Kodeks Żywnościowy: nowe zasady dla bezpieczeństwa żywności w USA

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) opublikowała nowe Uzupełnienie do Kodeksu Żywnościowego 2022, które ma na celu wzmocnienie standardów bezpieczeństwa żywności w gastronomii i handlu detalicznym w całych Stanach Zjednoczonych. Dokument, będący efektem współpracy FDA z Centrami Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) oraz Departamentem Rolnictwa (USDA), powstał na podstawie konsultacji z przedstawicielami sektora spożywczego, akademii oraz opinii publicznej, które zebrano podczas Konferencji Ochrony Żywności w 2023 roku.

Kluczowe zmiany w Kodeksie Żywnościowym:

  • Dezynfekcja powierzchni i sprzętu: wprowadzono szczegółowe wytyczne dotyczące zasad dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością, co ma zwiększyć poziom higieny w tych miejscach.
  • Użycie wielokrotne pojemników: wyjaśniono zasady ponownego napełniania i wykorzystywania pojemników, aby zapobiec potencjalnym zagrożeniom związanym z żywnością.
  • Ochrona żywności przed zagrożeniami: nowe przepisy wprowadzają środki mające na celu ochronę żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami.
  • Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności: zdefiniowano zasady stosowania systemów zarządzania i kontroli bezpieczeństwa żywności, co ma pomóc w ograniczaniu ryzyka związanego z chorobami przenoszonymi przez żywność.
  • Badania pracowników na obecność chorób: rozszerzono wymagania dotyczące badań diagnostycznych dla pracowników, którzy mogą być zakażeni patogenami, takimi jak Salmonella i Shigella, aby minimalizować ryzyko zakażeń.
  • Nowe zasady dotyczące sushi: szczególną uwagę poświęcono kwasowości ryżu do sushi, wprowadzając zalecenia dotyczące kontroli w celu zwiększenia jego bezpieczeństwa.

 

Kodeks Żywnościowy stanowi punkt odniesienia dla regulacji żywnościowych w 50 stanach USA i terytoriach, dlatego FDA zachęca władze lokalne do jak najszybszego wdrożenia nowych zaleceń. Kolejna pełna aktualizacja Kodeksu Żywnościowego zaplanowana jest na 2026 rok, co zapewni dalszy rozwój standardów bezpieczeństwa w obszarze żywności. Dokument dostępny pod linkiem

Źródło: https://www.fda.gov/food/hfp-constituent-updates/fda-releases-supplement-2022-food-code

Wybierz temat: Badania żywności Bezpieczeństwo żywności Inspekcje Państwowe Mikrobiologia żywności Prawo żywnościowe Procesy i Technologie

Autor: Szymon Kubina

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.