FDA aktualizuje Kodeks Żywnościowy: nowe zasady dla bezpieczeństwa żywności w USA
Amerykańska Agencja Żywności i Leków (FDA) opublikowała nowe Uzupełnienie do Kodeksu Żywnościowego 2022, które ma na celu wzmocnienie standardów bezpieczeństwa żywności w gastronomii i handlu detalicznym w całych Stanach Zjednoczonych. Dokument, będący efektem współpracy FDA z Centrami Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC) oraz Departamentem Rolnictwa (USDA), powstał na podstawie konsultacji z przedstawicielami sektora spożywczego, akademii oraz opinii publicznej, które zebrano podczas Konferencji Ochrony Żywności w 2023 roku.
Kluczowe zmiany w Kodeksie Żywnościowym:
- Dezynfekcja powierzchni i sprzętu: wprowadzono szczegółowe wytyczne dotyczące zasad dezynfekcji powierzchni mających kontakt z żywnością, co ma zwiększyć poziom higieny w tych miejscach.
- Użycie wielokrotne pojemników: wyjaśniono zasady ponownego napełniania i wykorzystywania pojemników, aby zapobiec potencjalnym zagrożeniom związanym z żywnością.
- Ochrona żywności przed zagrożeniami: nowe przepisy wprowadzają środki mające na celu ochronę żywności przed różnego rodzaju zagrożeniami.
- Systemy Zarządzania Bezpieczeństwem Żywności: zdefiniowano zasady stosowania systemów zarządzania i kontroli bezpieczeństwa żywności, co ma pomóc w ograniczaniu ryzyka związanego z chorobami przenoszonymi przez żywność.
- Badania pracowników na obecność chorób: rozszerzono wymagania dotyczące badań diagnostycznych dla pracowników, którzy mogą być zakażeni patogenami, takimi jak Salmonella i Shigella, aby minimalizować ryzyko zakażeń.
- Nowe zasady dotyczące sushi: szczególną uwagę poświęcono kwasowości ryżu do sushi, wprowadzając zalecenia dotyczące kontroli w celu zwiększenia jego bezpieczeństwa.
Kodeks Żywnościowy stanowi punkt odniesienia dla regulacji żywnościowych w 50 stanach USA i terytoriach, dlatego FDA zachęca władze lokalne do jak najszybszego wdrożenia nowych zaleceń. Kolejna pełna aktualizacja Kodeksu Żywnościowego zaplanowana jest na 2026 rok, co zapewni dalszy rozwój standardów bezpieczeństwa w obszarze żywności. Dokument dostępny pod linkiem
Źródło: https://www.fda.gov/food/hfp-constituent-updates/fda-releases-supplement-2022-food-code
Przeczytaj także
-
13.11.2024
FDA opracowała końcowy przewodnik po polityce zgodności dla ryb i produktów rybołówstwa wytwarzających scombrotoksynę (histaminę)
W ramach nowych wytycznych m.in. obniżono dopuszczalny poziom histaminy w rybach oraz obniżono kryteria jej rozkładu
-
13.11.2024
Analiza danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023
Opublikowano badanie na podstawie danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023. Główną przyczyną wycofań żywności z rynku były zanieczyszczenia biologicznie i alergeny.
-
11.11.2024
Prognozy dla rynków rolnych UE: powolny i niepewny powrót do stabilizacji
Po latach silnych wstrząsów, rynki rolne Unii Europejskiej zaczynają stopniowo wracać do stabilizacji, choć nadal borykają się z niepewnością związaną z pogodą i sytuacją geopolityczną. Najnowszy raport Komisji Europejskiej wskazuje na spadek inflacji cen żywności oraz poprawę popytu na produkty rolno-spożywcze w nadchodzących miesiącach.