Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 21.08.2023 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 6 h
CEL / OPIS SZKOLENIA:
Szkolenie ma na celu poszerzenie wiedzy w zakresie rodzajów zafałszowań żywności a przede wszystkim poznaniu narzędzi
pozwalających na ocenę podatności surowców / materiałów i dostawców. Szkolenie odnosi się do wymagań standardów
BRC Food wydanie 9, IFS Food wydanie 7 oraz FSSC 22000. Te same narzędzia mogą zastosować producenci opakowań do
kontaktu z żywnością (BRC PM) jak również w firmy handlowe (IFS Broker).
UCZESTNICY SZKOLENIA:
Szkolenie przeznaczone jest dla wszystkich osób związanych z branżą spożywczą, pragnących poszerzyć swoją wiedzę w zakresie zafałszowań, oszustw i autentyczności żywności.
PROGRAM SZKOLENIA:
1. Food Defence, Food Fraud, EMA (Economically motivated adulteration) – zrozumieć podobieństwa i różnice
2. Najczęściej zafałszowane produkty spożywcze
3. Rodzaje zafałszowań żywności i opakowań
4. Wymagania BRC Food, IFS Food i FSSC 22000 w zakresie przeciwdziałania zafałszowaniem i oszustwom oraz gwarantowania autentyczności żywności
5. Wykorzystanie wytycznych BRC i IFS w wykonaniu oceny podatności oraz przygotowaniu planu ograniczenia oszustwa produktowego
6. Najczęstsze pytania audytowe w zakresie autentyczności – jak na nie odpowiadać?
7. Jak kontrolować dostawców w zakresie autentyczności żywności?
8. Przeglądy oceny podatności – monitorowanie informacji o oszustwach związanych z żywnością
9. Ćwiczenie – analiza „Food Fraud” na wybranych przykładach.
10. Podsumowanie szkolenia, pytania.
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze strony internetowej:
https://hamilton.com.pl/oferta/szkolenia/harmonogram-szkolen/
Zapytaj organizatora o szczegóły