Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Komisja Europejska ogłosiła nabór wniosków o finansowanie inicjatyw służących poprawie pomiaru marnowania żywności i zapobieganiu marnowaniu żywności (Grants for stakeholders to improve measurement of food waste and help implement food waste prevention in their operations and organisations SMP-FOOD-2022-FoodWaste-Stakeholders-AG).
Ten projekt stanowi realizację jednego z celów w obszarze żywności w ramach programu na rzecz jednolitego rynku, służący wspieraniu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności poprzez zapobieganie jej marnowaniu, w tym poprzez wymianę informacji i działania podnoszące świadomość.
Komisja Europejska poszukuje rozwiązań i technologii, które są gotowe do wdrożenia przez MŚP, ponieważ są one głównymi podmiotami gospodarczymi w tym sektorze.
Działania, które mogą być sfinansowane (zakres) powinny służyć włączeniu inicjatyw zapobiegających marnowaniu żywności do działań biznesowych, takich jak (przykłady):
Ponadto dotacje mogą również obejmować inne rodzaje działań, takie jak opracowanie i wdrożenie wytycznych dotyczących zapobiegania marnowaniu żywności, programy monitorowania marnowania żywności, materiały komunikacyjne, rozwój nowych modeli biznesowych itp.
Proponowane działania muszą być zgodne z odpowiednimi przepisami unijnymi i krajowymi (bezpieczeństwo żywności, informacje na temat żywności dla konsumentów, i inne) oraz z gospodarką odpadami.
Budżet projektu 2 250 000 EUR
Wnioski można składać do 20 września 2022 r. (godzina 17:00)
Słowa kluczowe: #farmtofork, #foodwaste, #HORECA, #stopfoodwaste, foodlaw