Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

FOOD WASTE PREVENTION – Zapobieganie marnowaniu żywności – Dofinansowanie EU dla firm wdrażających projekty

Komisja Europejska ogłosiła nabór wniosków o finansowanie inicjatyw służących poprawie pomiaru marnowania żywności i zapobieganiu marnowaniu żywności (Grants for stakeholders to improve measurement of food waste and help implement food waste prevention in their operations and organisations SMP-FOOD-2022-FoodWaste-Stakeholders-AG).

Ten projekt stanowi realizację jednego z celów w obszarze żywności w ramach programu na rzecz jednolitego rynku, służący wspieraniu zrównoważonej produkcji i konsumpcji żywności poprzez zapobieganie jej marnowaniu, w tym poprzez wymianę informacji i działania podnoszące świadomość.

Komisja Europejska poszukuje rozwiązań i technologii, które są gotowe do wdrożenia przez MŚP, ponieważ są one głównymi podmiotami gospodarczymi w tym sektorze.

Działania, które mogą być sfinansowane (zakres) powinny służyć włączeniu inicjatyw zapobiegających marnowaniu żywności do działań biznesowych, takich jak (przykłady):

  • prognozowanie popytu w celu dopasowania podaży i popytu,
  • zaopatrzenie w żywność i planowanie zakupów
  • przechowywanie żywności, zarządzanie zapasami
  • projekt menu, wielkości porcji, strategia cenowa
  • promowanie świadomości konsumentów
  • szkolenie personelu
  • redystrybucja nadwyżek żywności
  • monitorowanie i raportowanie odpadów spożywczych

Ponadto dotacje mogą również obejmować inne rodzaje działań, takie jak opracowanie i wdrożenie wytycznych dotyczących zapobiegania marnowaniu żywności, programy monitorowania marnowania żywności, materiały komunikacyjne, rozwój nowych modeli biznesowych itp.

Proponowane działania muszą być zgodne z odpowiednimi przepisami unijnymi i krajowymi (bezpieczeństwo żywności, informacje na temat żywności dla konsumentów, i inne) oraz z gospodarką odpadami.

Budżet projektu 2 250 000 EUR
Wnioski można składać do 20 września 2022 r. (godzina 17:00)

SZCZEGÓŁY i wytyczne dotyczące złożenia wniosku są TUTAJ: https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/opportunities/topic-details/smp-food-2022-f2f-fwstakeholders;callCode=SMP-FOOD-2022-FWStakeholders-AG;freeTextSearchKeyword=;matchWholeText=true;typeCodes=1;statusCodes=31094501,31094502,31094503;programmePeriod=null;programCcm2Id=null;programDivisionCode=null;focusAreaCode=null;destination=null;mission=null;geographicalZonesCode=null;programmeDivisionProspect=null;startDateLte=null;startDateGte=null;crossCuttingPriorityCode=null;cpvCode=null;performanceOfDelivery=null;sortQuery=sortStatus;orderBy=asc;onlyTenders=false;topicListKey=callTopicSearchTableState 

 

 

Słowa kluczowe: #farmtofork, #foodwaste, #HORECA, #stopfoodwaste, foodlaw

Autor: IGI FOOD LAW

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.