Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 05.11.2024 Miejsce: Warszawa
Czas trwania: 2 h
Szkolenie zawiera szczegółowe omówienie prawnego scenariusza w przypadku zakwestionowania przez organy Inspekcji Sanitarnej produktu objętego obowiązkiem notyfikacji u Głównego Inspektora Sanitarnego (GIS)(np. suplementu diety, żywności wzbogacanej albo żywności specjalnego przeznaczenia medycznego).
Podczas szkolenia krok po kroku omówione zostaną działania organów, których może spodziewać się przedsiębiorca odpowiedzialny za kwestionowany produkt. Uczestnicy dowiedzą się jakie pisma mogą pojawić się w procedurze jakie skutki wywierają one na ich działalność biznesową i jak na nie odpowiadać.
Ponadto w ramach spotkania podzielimy się praktyczną wiedzą o działaniach, które warto podjąć, aby skutecznie obronić produkt.
Wyjaśnimy również jak skutecznie wnioskować do jednostek naukowych o wydanie ekspertyzy i czy warto kwestionować ostateczne stanowisko GIS przed sądem.
Uczestnicy szkolenia otrzymają certyfikat uczestnictwa oraz materiały szkoleniowe w pliku PDF.
x
Program szkolenia:
Postępowanie wyjaśniające – podstawowe informacjr
podstawa prawna wszczęcia postępowania;
zmiany w systemie ESP i Rejestrze po wszczęciu postępowania;
pismo z GIS: jaką ma moc prawną i co oznacza w praktyce?
Produkt jest zakwestionowany – co dalej?
czasowa decyzja Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego – jakie wywołuje skutki i jak się przed nimi bronić;
wnioskowanie o ekspertyzę naukową i konsekwencje jej uzyskania;
projektowane zmiany legislacyjne w zakresie wnioskowania o opinię.
Zakończenie postępowania
w jaki sposób GIS kończy postępowanie;
wpływ stanowiska GIS na sytuację prawną produktu;
sposób kwestionowania rozstrzygnięcia organu;
konsekwencje prawne, w tym sankcje.
x
Zapytaj organizatora o szczegóły