Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak ma się ekożywność w Polsce? Kongres BIOEXPO 2020 już 8-10 października

Kategoria: Biznes

Zainteresowanie ekologiczną żywnością w Polsce wciąż rośnie. Według analiz przeprowadzonych przez Szkołę Główną Gospodarstwa Wiejskiego w 2020 roku wynika, że aż połowa z nas sporadycznie sięga po ekoprodukty. Mimo to nadal pozostajemy w tej kwestii w tyle za innymi europejskimi państwami. Okazją do wymiany profesjonalnej wiedzy o biożywności, zdobycia informacji, jak odpowiednio rozpocząć produkcję ekologiczną oraz dowiedzenia się więcej o pozytywnych skutkach spożywania żywności funkcjonalnej i superfood będzie Kongres BIOEXPO, który odbędzie się 8-10 października w PTAK WARSAW EXPO. Wydarzenie towarzyszy największym w Polsce oraz w Europie Środkowo-Wschodniej targom dla branży ekologicznej – BIOEXPO.

32,1% – tyle osób można było zaliczyć do regularnych konsumentów żywności ekologicznej w Polsce w 2019 roku. Według wspomnianej wcześniej analizy najczęściej (przynajmniej raz w tygodniu) kupujemy owoce, warzywa, jaja oraz pieczywo. Głównymi powodami niedecydowania się na zakup ekoproduktów są za wysokie ceny, brak zaufania do takiej żywności oraz brak jasnego rozróżnienia od produktów konwencjonalnych. Aby na polskim rynku dokonała się znacząca zamiana, przede wszystkim trzeba edukować rolników, lekarzy, producentów, bo to oni przekazują wiedzę o żywności ekologicznej. Nie należy jednak zapominać także o edukacji konsumentów. W jaki sposób robić to odpowiednio?

Dbamy o naszą planetę i zdrowie

Najpierw należy jasno przedstawić zalety żywności ekologicznej. Największą jest fakt, że jej produkcja nie ma wpływu na degradację środowiska. Po latach rozwoju gospodarczego i ekonomicznego człowiek znalazł się w miejscu, w którym bezwzględnie musi respektować ziemię jako swój dom, swój ekosystem. Dysponujemy wiedzą i doświadczeniem, które jednoznacznie wskazują nam drogę do przetrwania jako gatunek – możemy to zrobić tylko poprzez zachowanie ochrony środowiska w szerokim tego słowa znaczeniu. Przyszłość musi więc należeć do ekologii, bo tylko organiczne metody upraw i produkcji służą zachowaniu równowagi środowiskowej. Produkty ekologiczne są bogate w witaminy i związki mineralne, dzięki którym nasz organizm może funkcjonować w sposób zbliżony do tego, w jaki został zaprojektowany. Zbliżony, gdyż lata degradacji i wszelakich odstępstw wywarły ogromny wpływ na naszą fizjologię, a nawet materiał genetyczny. Może się wydawać, iż wobec powyższych argumentów walory smakowe produktów organicznych są błahym powodem, by je wybierać, ale to nasze zmysły zapewniają po części prawidłowy przebieg procesu trawienia, a dzięki aromatowi i smakowi warzywa i owoce organiczne dosłownie i w przenośni po prostu rozpływają się w ustach.

Edukujemy prekursorów

Okazją do zdobycia profesjonalnej wiedzy i pozyskania wskazówek od ekspertów będzie Kongres BIOEXPO. Tegoroczne panele dyskusyjne podejmą tematykę warunków rozwoju i tendencji na rynku bio w Polsce, jego szans i barier oraz kanałów dystrybucji. Prelegenci nawiążą również do najnowszych badań, czystej etykiety, a także jakości żywności ekologicznej. Swoje specjalne miejsce podczas Kongresu będzie miał również marketing – goście poruszą kwestię innowacyjnych metod promocji, marketingu, aktualnych trendów oraz dobrych praktyk. Kongres BIOEXPO odbywa się już po raz drugi. W poprzednim roku wydarzenie przyciągnęło 500 uczestników, a udział w nim wzięło 50 prelegentów.

Kongres BIOEXPO 2020

W tym roku organizatorzy przygotowali kilkanaście paneli, debat oraz dyskusji. Pierwszym panelem (8 X) będzie „Chcę być na rynku eko” dla podmiotów zainteresowanych rozpoczęciem produkcji ekologicznej, czyli rolników, przetwórców, producentów. Uczestnicy i uczestniczki porozmawiają m.in na temat tego, jak prawidłowo rozpocząć taką produkcję, jak uzyskać odpowiednią certyfikację oraz jak skutecznie wprowadzać asortyment bio do sprzedaży. Tego dnia odbędzie się również panel poświęcony naturalnym kosmetykom – czym się charakteryzują, jak je odróżnić oraz o najnowszych trendach w kosmetologii. Drugi (9 X) to panel „Tworzymy rynek eko”, w którym podjęte zostaną tematy najbardziej potrzebne branży – trendy, dobre praktyki, marketing i promocja na eko rynku oraz jego badania i rozwój. Będzie można uczestniczyć m.in. w dyskusji na temat kierunku rozwoju rynku BIO w Polsce oraz w debacie dotyczącej szans i barier na tym rynku. Trzeci (10 X) dzień Kongresu zostanie poświęcony walorom żywności bio, mitom związanych z cukrem czy glutenem oraz prozdrowotnym i leczniczym właściwościom ekologicznego jedzenia. W panelu „Rynek eko a zdrowie” wezmą udział m.in. znana z bloga jestem-eko.pl i analizująca etykiety produktów Agnieszka Pocztarska oraz Daria Rogowska – influencerka promująca dietę roślinną, zdrowe odżywianie i życie zero waste.

Aby otrzymać bezpłatny bilet na Kongres, wystarczy jedynie wypełnić formularz na stronie www.bioexpo.pl/rejestracja-b2b/ jako odwiedzający. Więcej informacji o panelistach oraz szczegółowy program wydarzenia już wkrótce. Organizatorem Kongresu są Polska Izba Żywności Ekologicznej, Ptak Warsaw Expo oraz Fundacja Zwalcz Nudę.

Polska Izba Żywności Ekologicznej zrzesza ponad 100 przedsiębiorców reprezentujących wszystkie segmenty rynku BIO w Polsce: rolników, przetwórców, producentów, dystrybutorów i sklepy, jednostki certyfikujące i branże pokrewne: producentów naturalnych kosmetyków, środków czystości, nawozów czy biokompostowalnych opakowań i naczyń jednorazowych.

Ptak Warsaw Expo to największe Międzynarodowe Centrum Targowo-Wystawienniczym w Polsce i Europie Środkowej, które zlokalizowane jest na przedmieściach Warszawy. Posiada 143 000 m2 powierzchni wystawienniczej w sześciu pawilonach oraz 500 000 m2 powierzchni zewnętrznej, która może być wykorzystana do organizacji wystaw, jak i wydarzeń plenerowych.

Fundacja Zwalcz Nudę powstała w 2013 roku. To organizacja pozarządowa skupiająca kreatywnych ludzi. Wspiera mądre i wartościowe wspólne spędzanie czasu w gronie rodzinnym poprzez organizowanie kampanii społecznych, warsztatów, pikników, gier miejskich czy projektów, które w ciekawy sposób uczą zdrowego stylu życia w zgodzie z planetą, wspólnego przeżywania emocji, przygód i nowych doświadczeń.

Kongres BIOEXPO 2020

8-10 października

PTAK WARSAW EXPO

Aleja Katowicka 62, Nadarzyn

Strony internetowe

www.jemyeko.com 

www.bioexpo.pl/

 Facebook

www.facebook.com/JestemBio

www.facebook.com/jemyekologicznie

 

Autor:Polska Izba Żywności Ekologicznej
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.