Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jak stworzyć poprawną i czytelną etykietę produktu spożywczego - prawo i praktyka

Data: 20.05.2020 Miejsce: Kraków
Czas trwania: 6 h

Cel szkolenia

  • Zajmujesz się znakowaniem żywności
  • Masz wiele pytań i wątpliwości związanych z zasadami dostarczania konsumentom informacji na temat żywności?
  • Interesuje Cię głównie praktyka stosowania nowych przepisów?
  • Obawiasz się wyników przyszłych kontroli produktów za które odpowiadasz?

Zapraszamy na szkolenie!

W ramach szkolenia otrzymasz nie tylko wszelkie niezbędne informacje dotyczące znakowania żywności ustanowione w Rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, lecz przede wszystkim dowiesz się o możliwych sposobach interpretacji i stosowania przepisów, z uwzględnieniem praktyki rynkowej, praktyki inspekcji kontrolnych oraz orzecznictwa sądów.

Uczestnicy szkolenia otrzymają materiały szkoleniowe i certyfikaty poświadczające uczestnictwo. Będzie także dostępny poczęstunek słodki wraz z kawą, herbatą i napojami zimnymi.

Szkolenie skierowane do

Szkolenie jest dedykowane wszystkim osobom zajmującym się znakowaniem żywności, a w szczególności pracownikom działów marketingu firm spożywczych, specjalistom agencji reklamowych i PR-owych a także pracownikom organów urzędowej kontroli żywności.

Program

10:00 - 11:30

1. Zasady ogólne znakowania żywności: zakaz wprowadzania konsumentów w błąd - praktyka organów urzędowej kontroli żywności, orzecznictwo sądów.


2. Obowiązkowe elementy oznakowania:

  • nazwa środka spożywczego;
  • zasady formułowania wykazu składników;
  • alergeny;
  • termin przydatności do spożycia/data minimalnej trwałości;
  • ilość netto;

11:30 – 11:45 – przerwa kawowa

 

11:45 – 13:00

2. Obowiązkowe elementy oznakowania (cd.):

  • wartość odżywcza;
  • pochodzenie środka spożywczego, z uwzględnieniem nowej regulacji dotyczącej deklaracji pochodzenia podstawowego składnika.

 

3. Język i format oznakowania.

  • dane identyfikujące producenta, dystrybutora;
    problem oznaczania kraju i miejsca pochodzenia, z uwzględnieniem nowej regulacji dotyczącej deklaracji pochodzenia podstawowego składnika
  • zasady podawania wartości odżywczej.

13:00 – 13:45 – Przerwa obiadowa

 

13:40-16:00       

4. Dobrowolne elementy oznakowania:

  • „świeży”, „bez GMO”, „tradycyjny”, „wiejski”, „bez konserwantów”;
  • oświadczenia żywieniowe i zdrowotne – wybrane zagadnienia.
     

5. Warsztat - ocena etykiety.

Warunki uczestnictwa

Warunkiem uczestnictwa w szkoleniu jest przesłanie do organizatora podpisanego formularza zgłoszeniowego oraz dokonanie przedpłaty. Formularz dostępny jest na stronie: https://www.food-law.pl/files/szkolenie_zgloszenie.pdf

Więcej informacji o szkoleniu na stronie: https://www.food-law.pl/szkolenia/jak-stworzyc-poprawna-czytelna-i-atrakcyjna-etykiete-produktu-spozywczego-prawo-i-praktyka 

 

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstwaie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn