Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej olejów roślinnych (w tym oliwy z oliwek). Objęto nią łącznie 76 podmiotów, w tym 41 producentów i 35 sklepów.
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 47 partii, z czego 16 zakwestionowano (34,0%). Stwierdzono przede wszystkim wady niedopuszczalne w oliwie z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia.
Parametry fizykochemiczne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 78 partiach, z czego 16 zakwestionowano (20,5%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in. niezgodnej z deklaracją w wartości odżywczej zawartości kwasów tłuszczowych czy obecności stigmastadienów (związków powstających pod wpływem temperatury) w oleju deklarowanym jako tłoczony na zimno.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 147 partii, z czego w 39 stwierdzono nieprawidłowości (26,5%). Dotyczyły one m.in.:
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Prezes UOKiK Tomasz Chróstny przedstawił zarzuty spółce skupującej oraz sprzedającej zboża i rzepak - PolishAgri. Przedsiębiorca może nieuczciwie wykorzystywać swoją przewagę kontraktową wobec dostawców. Urząd przyjrzy się również praktykom innych spółek skupujących zboże oraz rzepak.
Niemal 40 proc. obszarów rolnych i leśnych w Polsce jest ekstremalnie i silnie zagrożonych wystąpieniem suszy rolniczej, a w dorzeczu Odry ponad 50 proc. Jak ustaliła NIK, nie zapobiegły temu działania dotyczące gospodarki wodnej podejmowane w okresie objętym kontrolą, ale też wcześniejsze. Nie były bowiem ani konsekwentne, ani spójne, na co miało wpływ rozproszenie kompetencji związanych z zarządzaniem zasobami wodnymi.
W związku z wystąpieniem Wielkiej Brytanii z Unii Europejskiej i zakończeniem okresu przejściowego, od 1 stycznia 2021 r. Wielka Brytania przestała uczestniczyć w jednolitym rynku i unii celnej i jest traktowana jak państwo trzecie.