Jakość handlowa produktów rybołówstwa w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej konserw, marynat i ryb mrożonych, którą objęto 110 podmiotów (65 sklepów i 45 producentów).
Cechy organoleptyczne
W zakresie cech organoleptycznych sprawdzono 73 partie. Z uwagi na niezgodną z deklaracją postać handlową zakwestionowano 1 partię (1,4%).
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne skontrolowano w 208 partiach, z czego 54 zakwestionowano (26,0%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in. niewłaściwych wartości parametrów w wartości odżywczej, zaniżonej masy netto i składników stałych (w tym ryby) oraz zawyżonej zawartości glazury.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 280 partii, z czego w 61 stwierdzono nieprawidłowości (21,8%). Dotyczyły one m.in.:
- Niewłaściwego podawania składu (np. braku wyszczególnienia wszystkich składników użytych do produkcji, w tym alergenów).
- Braku informacji o procesie sterylizacji na konserwach.
- Wprowadzania w błąd odnośnie pochodzenia produktu (deklaracja „… żyjące w jeziorach Kujaw i Wielkopolski” na produkcie zawierającym ryby pochodzące z Kazachstanu czy „Produkt polski” na rybie pochodzącej z Atlantyku).
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
-
01.03.2023
Jakość handlowa ziemniaków w 2022 r. – część 2
Sprawdzono wymagania jakościowe i znakowanie 188 partii ziemniaków oferowanych przez 128 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji.
-
21.02.2023
Jakość handlowa miodu i produktów na bazie miodu w 2022 r.
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej miodu i znakowania produktów na bazie miodu (złożonych z miodu i innych składników), którą objęto 119 podmiotów (72 sklepy, 33 producentów i 14 rolników prowadzących działalność w ramach rolniczego handlu detalicznego).
-
27.01.2023
IJHARS i Policja wzmocnią współpracę w celu przeciwdziałania i wykrywania oszustw żywnościowych
Porozumienie pomiędzy Głównym Inspektorem Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych a Komendantem Głównym Policji dotyczące wzmocnienia współpracy w zakresie sprawnego i skutecznego przeciwdziałania nielegalnym praktykom rynkowym i oszustwom żywnościowym.