Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Jakość handlowa ziemniaków w 2022 r. – część 2

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kolejną kontrolę jakości handlowej ziemniaków.

Sprawdzono wymagania jakościowe i znakowanie 188 partii ziemniaków oferowanych przez 128 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji.

Cechy fizyczne
Nie stwierdzono nieprawidłowości w zakresie wymagań jakościowych kontrolowanych ziemniaków.

Znakowanie
Znakowanie zakwestionowano w 63 partiach (33,5%). Nieprawidłowości dotyczyły m. in.: 

  • Niepełnego oznakowania (tj. braku informacji o kraju pochodzenia i/lub wizerunku flagi kraju pochodzenia, danych producenta lub nazwy i adresu podmiotu prowadzącego przedsiębiorstwo spożywcze, nazwy produktu, kodu identyfikacyjnego partii produkcyjnej).
  • Całkowitego braku oznakowania.
  • Stosowania nieprawidłowej lub niepełnej nazwy (np. „ziemniak sałatkowy” bez określenia „ziemniak jadalny”, „młody” dla ziemniaków jadalnych).
  • Braku ilości nominalnej lub jej niewłaściwego podawania (użycia nieprawidłowego określenia, podania ilości niezgodnej ze stanem faktycznym).

Źródło: IJHARS

Wybierz obszar: Badania żywności Inspekcje Państwowe Owoce i warzywa

Autor: Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.