Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaproponowało zmiany do ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Mają one służyć zwiększeniu efektywności nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w produkcji i w obrocie, w tym w obrocie detalicznym. Zaproponowane zostały przepisy odnoszące się do zasad kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i postępowania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w tym w zakresie kontroli żywności sprzedawanej na odległość oraz w zakresie ochrony danych osobowych.
WPROWADZENIE
Przedmiotem nowelizacji jest ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektóre inne ustawy.
Najistotniejsze zmiany dotyczą:
ZNACZENIE DLA FIRM
Wejście zmian w życie, które jest planowane na II kwartał 2021 roku, będzie miało bezpośrednie znaczenie dla firm. Zmiany dotyczą przede wszystkim rozszerzenia zakresu i sposobu kontroli jakości handlowej prowadzonej przez IJHAR-S, której podlegają podmioty branży spożywczej.
Słowa kluczowe: jakość handlowa, kontrola żywności, inspekcja, kary, dobrostan, znakowanie, żywność online, kontrola HORECA, pobieranie próbek