Jakość handlowa żywności (w tym on-line) – nowe uprawnienia Inspekcji, nowe oznaczenia - nowy projekt ustawy
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaproponowało zmiany do ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Mają one służyć zwiększeniu efektywności nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w produkcji i w obrocie, w tym w obrocie detalicznym. Zaproponowane zostały przepisy odnoszące się do zasad kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i postępowania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w tym w zakresie kontroli żywności sprzedawanej na odległość oraz w zakresie ochrony danych osobowych.
WPROWADZENIE
Przedmiotem nowelizacji jest ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektóre inne ustawy.
Najistotniejsze zmiany dotyczą:
- doprecyzowania zasad kontroli sprzedaży żywności prowadzonej na odległość, w szczególności za pośrednictwem internetu (wprowadzenie instytucji anonimowego pobrania próbki),
- dostosowania funkcjonowania IJHARS do wymagań w zakresie ochrony danych osobowych
- umożliwienia kontroli działalności zakładów żywienia zbiorowego przez zakup kontrolny produktu (z ujawnieniem tożsamości i okazaniem upoważnienia do kontroli po otrzymaniu zamówionej potrawy/produktu),
- uzyskania pomocy Policji w toku kontroli prowadzonych przez organy IJHARS,
- wskazania na możliwość pobierania przez organy IJHARS próbek do kontroli oznakowania,
- umożliwienia organom IJHARS wykonywania fotografii kontrolowanych artykułów rolno-spożywczych,
- sporządzania protokołu z kontroli w więcej niż w jednym egzemplarzu,
- podawania do publicznej wiadomości przez organy IJHARS informacji o wynikach kontroli (niezależnie od upubliczniania informacji dotyczących zafałszowań),
- przyznania IJHARS możliwości stosowania sankcji w związku z realizacją nowych zadań związanych z nadzorem nad wprowadzaniem do obrotu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością.
- znaku „Produkt polski”,
- wyróżnienia informacją ,,DobrostanPlus” produktów pochodzących od lub ze zwierząt utrzymywanych w warunkach podwyższonego dobrostanu,
ZNACZENIE DLA FIRM
Wejście zmian w życie, które jest planowane na II kwartał 2021 roku, będzie miało bezpośrednie znaczenie dla firm. Zmiany dotyczą przede wszystkim rozszerzenia zakresu i sposobu kontroli jakości handlowej prowadzonej przez IJHAR-S, której podlegają podmioty branży spożywczej.
Słowa kluczowe: jakość handlowa, kontrola żywności, inspekcja, kary, dobrostan, znakowanie, żywność online, kontrola HORECA, pobieranie próbek