Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jakość handlowa żywności (w tym on-line) – nowe uprawnienia Inspekcji, nowe oznaczenia - nowy projekt ustawy

Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zaproponowało zmiany do ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych. Mają one służyć zwiększeniu efektywności nadzoru nad jakością handlową artykułów rolno-spożywczych w produkcji i w obrocie, w tym w obrocie detalicznym. Zaproponowane zostały przepisy odnoszące się do zasad kontroli jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych i postępowania Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych, w tym w zakresie kontroli żywności sprzedawanej na odległość oraz w zakresie ochrony danych osobowych.

 

WPROWADZENIE

Przedmiotem nowelizacji jest ustawa z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych oraz niektóre inne ustawy.

Najistotniejsze zmiany dotyczą:

  • doprecyzowania zasad kontroli sprzedaży żywności prowadzonej na odległość, w szczególności za pośrednictwem internetu (wprowadzenie instytucji anonimowego pobrania próbki),
  • dostosowania funkcjonowania IJHARS do wymagań w zakresie ochrony danych osobowych
  • umożliwienia kontroli działalności zakładów żywienia zbiorowego przez zakup kontrolny produktu (z ujawnieniem tożsamości i okazaniem upoważnienia do kontroli po otrzymaniu zamówionej potrawy/produktu),
  • uzyskania pomocy Policji w toku kontroli prowadzonych przez organy IJHARS,
  • wskazania na możliwość pobierania przez organy IJHARS próbek do kontroli oznakowania,
  • umożliwienia organom IJHARS wykonywania fotografii kontrolowanych artykułów rolno-spożywczych,
  • sporządzania protokołu z kontroli w więcej niż w jednym egzemplarzu,
  • podawania do publicznej wiadomości przez organy IJHARS informacji o wynikach kontroli (niezależnie od upubliczniania informacji dotyczących zafałszowań),
  • przyznania IJHARS możliwości stosowania sankcji w związku z realizacją nowych zadań związanych z nadzorem nad wprowadzaniem do obrotu materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością.
  • znaku „Produkt polski”,
  • wyróżnienia informacją ,,DobrostanPlus” produktów pochodzących od lub ze zwierząt utrzymywanych w warunkach podwyższonego dobrostanu,

 

ZNACZENIE DLA FIRM

Wejście zmian w życie, które jest planowane na II kwartał 2021 roku, będzie miało bezpośrednie znaczenie dla firm. Zmiany dotyczą przede wszystkim rozszerzenia zakresu i sposobu kontroli jakości handlowej prowadzonej przez IJHAR-S, której podlegają podmioty branży spożywczej.

 

Źródło informacji: https://bip.kprm.gov.pl/kpr/bip-rady-ministrow/prace-legislacyjne-rm-i/prace-legislacyjne-rady/wykaz-prac-legislacyjny/r5543627441270,Projekt-ustawy-o-zmianie-ustawy-o-jakosci-handlowej-artykulow-rolno-spozywczych-.html 

 

Słowa kluczowe: jakość handlowa, kontrola żywności, inspekcja, kary, dobrostan, znakowanie, żywność online, kontrola HORECA, pobieranie próbek

Autor: Izabela Tańska, Doradca ds. Prawa Żywnościowego IGIFC

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.