Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Komentarz do prawa o znakowaniu i reklamie żywności dla specjalistów i nie tylko

Kategoria: Prawo Żywnościowe

Dzięki publikacji dostępnej od 10 lipca producentom i dystrybutorom będzie łatwiej interpretować prawo żywnościowe.

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych w swoich raportach publikuje statytyki dotyczące błędów w oznakowaniu produktów spożywczych. Według danych za II półrocze 2017 r., co piąta partia mięsa i wyrobów mięsnych jest niewłaściwie oznakowana, a w ponad połowie skontrolowanych partii orzechów stwierdza się nieprawidłowości. Błędy popełniane przez producentów wynikają, jak twierdzi IJHARS, w pierwszej kolejności z nieznajomości przepisów lub nieprawidłowej ich interpretacji.

Aby ułatwić przedsiębiorcom z branży spożywczej i żywnościowej poruszanie się po przepisach, została opracowana publikacja pod redakcją naukową dr Agnieszki Szymeckiej-Wesołowskiej: „Znakowanie, prezentacja, reklama żywności. Komentarz do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011”. Autorki – dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska, Paulina Szczypkowska i Katarzyna Jędrych są uznanymi specjalistkami z zakresu prawa żywnościowego. Na co dzień doradzają polskim i europejskim przedsiębiorcom w ramach Centrum Prawa Żywnościowego A. Szymecka-Wesołowska, D. Szostek sp.j.

„Komentarz jest obowiązkową lekturą dla każdego, kto zajmuje się znakowaniem, prezentacją i reklamą środków spożywczych. Komentuje nie tylko przepisy podstawowego w tym zakresie aktu prawnego: rozporządzenia nr 1169/2011 (który nazywam „Konstutucją znakowania żywności”) ale zawiera także wiele odniesień do innych – krajowych i unijnych – unormowań regulujących ten obszar” – mówi dr Agnieszka Szymecka-Wesołowska – redaktor naukowy komentarza.

Publikacja zawiera objaśnienia i interpretacje przepisów prawnych opatrzone praktycznymi przykładami, orzecznictwem sądów krajowych i europejskich, a zwłaszcza Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej, wytycznymi inspekcji kontrolnych, jak również opiniami polskiej i zagranicznej doktryny.

„Znakowanie, prezentacja, reklama żywności. Komentarz do rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011” to przystępny i dopracowany w najdrobniejszych detalach merytorycznych przewodnik zarówno dla podmiotów prowadzących przedsiębiorstwa spożywcze (producentów, przetwórców, dystrybutorów, sprzedawców żywności), jak i dla organów państwowych zajmujących się kontrolą żywności i ochroną konsumentów. Książka będzie też nieocenioną pomocą dla radców prawnych, adwokatów, sędziów, doradców biznesowych, agencji reklamowych, a nawet konsumentów zainteresowanych obowiązkami, jakie powinni realizować przedsiębiorcy odpowiedzialni za wprowadzanie żywności do obrotu.

Komentarz jest dostępny w sprzedaży od 10 lipca.

Źródła statystyk: http://www.ijhar-s.gov.pl/ oraz https://uokik.gov.pl/

Autor: Centrum Prawa Żywnościowego

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Komentarz przygotowany przez:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.