Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Mierzenie śladu węglowego firmy i produktu w trzech zakresach w kontekście ESG. NOWOŚĆ

Data: 04.11.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 6 h

Cel szkolenia

W trakcie tego jednodniowego, intensywnego i interaktywnego warsztatu przybliżymy ideę i praktykę rzetelnego, ale też
efektywnego pod względem nakładu pracy, wyznaczania śladu węglowego. Zademonstrujemy kluczowe zagadnienia odnośnie
pomiaru zakresów 1, 2 i co najważniejsze złożonego zakresu 3, w trakcie inwentaryzacji emisji gazów cieplarnianych firmy.
Wskażemy również metody wyznaczania śladu węglowego produktów w koncepcji cyklu życia produktu „od kołyski do grobu”.
Wreszcie omówimy w jaki sposób te informacje należy zawrzeć w raportach niefinansowych ESG/ESRS.

W trakcie zajęć posługujemy się licznymi przykładami z raportów i praktyk klimatycznych z firm z Polski i Europy. Krótkie
ćwiczenia pomogą w trakcie zajęć w zrozumieniu treści oraz zmierzeniu się z wyzwaniami, jakie pojawiają się w trakcie
praktycznej inwentaryzacji emisji gazów cieplarnianych i tworzenia raportu śladu węglowego firmy lub produktu.

Szkolenie skierowane do

• Osoby i zespoły odpowiedzialne za praktyczne wyznaczenie śladu węglowego firmy lub produktu.
• Zespoły zajmujące się implementacją wytycznych raportowania ESG/ESRS.
• Specjaliści ds. środowiska, którzy chcą rozszerzyć swoje kompetencje o obszar zmian klimatycznych.
• Decydenci zainteresowani implementacją wpływu wymogów legislacji środowiskowych na strategię firmy

Program

Dlaczego?
• Zmiany klimatu na świecie i w Polsce. Co jest faktem, a co mitem?
• Otoczenie regulacyjne – dyrektywa CSRD i legislacje ESG. Przeniesienie dyrektyw UE na prawo polskie.
• Oczekiwania rynku, kontrahentów, banków i ubezpieczalni.
Jak?
• Metodyka obliczania śladu węglowego organizacji – standardy i wytyczne GHG Protocol i ISO 14064.
• Zakres 1, 2 i 3 śladu węglowego organizacji. 15 kategorii zakresu trzeciego.
• Zasada double materiality (podwójnej istotności)
• Jak robią to inni. Przykłady i wzorce rynkowe z ostatnich lat i miesięcy.
• Dobre praktyki co do zorganizowania efektywnego i przydatnego proces pomiaru w firmie.
• Narzędzia wspierające i źródła danych.
Co?
• Zakres organizacyjny. Podejście do tematu w prostych i złożonych strukturach kapitałowych.
• Mapowanie źródeł emisji firmy i jej otoczenia.
• Metody liczenia śladu węglowego w łańcuchach wartości. Praktyczna organizacja obliczeń
• Źródła danych i współczynników emisyjności. Sprawdzone bazy danych.
• Raportowanie śladu węglowego. Przykłady czytelnych raportów. Carbon Disclosure Project (CDP). Wsad do deklaracji
środowiskowych produktu (EPD).
• Audytowanie raportów niefinansowych.
• Ostrożnie z offsetowaniem – blaski i cienie rynku ujemnych emisji.
• Przykłady efektywnych działań dekarbonizacyjnych w firmach.

Podsumowanie, dodatkowe pytania i odpowiedzi, zakończenie szkolenia

Warunki uczestnictwa

Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.


Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.

Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=18277&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_ENVI&utm_id=%23SZKOLENIA 

Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2024/06/Program-212-ENVI_Mierzenie-sladu-weglowego-firmy-i-produktu_2024.pdf 


W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46

Zapytaj organizatora o szczegóły

  • Wyrażam zgodę na przekazywanie informacji handlowych oraz marketing bezpośredni za pomocą środków komunikacji elektronicznej oraz telekomunikacyjnych urządzeń końcowych przez podmioty Prokonsument Sp. z o.o. oraz Firmę właściciela powierzonych  materiałów na podstawie umowy z portalem FoodFakty,  zgodnie z postanowieniami ustawy z dnia 18 lipca 2002 r. o świadczeniu usług drogą elektroniczną (Dz. U. nr 144, poz. 204, z późń. zm.) oraz ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz.U. 2004 nr 171 poz. 1800, z późń. zm.) w celu udostępnienia pobranych z portalu materiałów.

    Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Każda komunikacja jaką do Ciebie skierujemy będzie zawierała opcję wycofania.

    Informacja

    Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Prosimy o zapoznanie się z naszą Polityką prywatności, aby dowiedzieć się więcej o naszym podejściu do danych osobowych (zgodnie z wymogiem art. 13 Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE).

    Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podanie przez Pana/Panią danych osobowych jest warunkiem zrealizowania świadczenia.

    Więcej informacji zawarte w: Warunki Ogólne i Regulamin oraz Polityka Prywatności

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.