Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Data: 04.11.2024 Miejsce: ON-LINE
Czas trwania: 6 h
W trakcie tego jednodniowego, intensywnego i interaktywnego warsztatu przybliżymy ideę i praktykę rzetelnego, ale też
efektywnego pod względem nakładu pracy, wyznaczania śladu węglowego. Zademonstrujemy kluczowe zagadnienia odnośnie
pomiaru zakresów 1, 2 i co najważniejsze złożonego zakresu 3, w trakcie inwentaryzacji emisji gazów cieplarnianych firmy.
Wskażemy również metody wyznaczania śladu węglowego produktów w koncepcji cyklu życia produktu „od kołyski do grobu”.
Wreszcie omówimy w jaki sposób te informacje należy zawrzeć w raportach niefinansowych ESG/ESRS.
W trakcie zajęć posługujemy się licznymi przykładami z raportów i praktyk klimatycznych z firm z Polski i Europy. Krótkie
ćwiczenia pomogą w trakcie zajęć w zrozumieniu treści oraz zmierzeniu się z wyzwaniami, jakie pojawiają się w trakcie
praktycznej inwentaryzacji emisji gazów cieplarnianych i tworzenia raportu śladu węglowego firmy lub produktu.
• Osoby i zespoły odpowiedzialne za praktyczne wyznaczenie śladu węglowego firmy lub produktu.
• Zespoły zajmujące się implementacją wytycznych raportowania ESG/ESRS.
• Specjaliści ds. środowiska, którzy chcą rozszerzyć swoje kompetencje o obszar zmian klimatycznych.
• Decydenci zainteresowani implementacją wpływu wymogów legislacji środowiskowych na strategię firmy
Dlaczego?
• Zmiany klimatu na świecie i w Polsce. Co jest faktem, a co mitem?
• Otoczenie regulacyjne – dyrektywa CSRD i legislacje ESG. Przeniesienie dyrektyw UE na prawo polskie.
• Oczekiwania rynku, kontrahentów, banków i ubezpieczalni.
Jak?
• Metodyka obliczania śladu węglowego organizacji – standardy i wytyczne GHG Protocol i ISO 14064.
• Zakres 1, 2 i 3 śladu węglowego organizacji. 15 kategorii zakresu trzeciego.
• Zasada double materiality (podwójnej istotności)
• Jak robią to inni. Przykłady i wzorce rynkowe z ostatnich lat i miesięcy.
• Dobre praktyki co do zorganizowania efektywnego i przydatnego proces pomiaru w firmie.
• Narzędzia wspierające i źródła danych.
Co?
• Zakres organizacyjny. Podejście do tematu w prostych i złożonych strukturach kapitałowych.
• Mapowanie źródeł emisji firmy i jej otoczenia.
• Metody liczenia śladu węglowego w łańcuchach wartości. Praktyczna organizacja obliczeń
• Źródła danych i współczynników emisyjności. Sprawdzone bazy danych.
• Raportowanie śladu węglowego. Przykłady czytelnych raportów. Carbon Disclosure Project (CDP). Wsad do deklaracji
środowiskowych produktu (EPD).
• Audytowanie raportów niefinansowych.
• Ostrożnie z offsetowaniem – blaski i cienie rynku ujemnych emisji.
• Przykłady efektywnych działań dekarbonizacyjnych w firmach.
Podsumowanie, dodatkowe pytania i odpowiedzi, zakończenie szkolenia
Wypełnienie, akceptacja i przesłanie formularza zgłoszeniowego - plik .doc lub zgłoszenie ze stroy internetowej.
Zgłoszenia prosimy nadsyłać do 7 dni przed terminem szkolenia.
Link do formualrza elektronicznego dostępny na stronie - https://hamilton.com.pl/formularz-zgloszeniowy/?training_id=18277&place_id=0&utm_source=reference&utm_medium=FoodFakty.pl&utm_campaign=FF_ENVI&utm_id=%23SZKOLENIA
Program szkolenia - https://hamilton.com.pl/wp-content/uploads/2024/06/Program-212-ENVI_Mierzenie-sladu-weglowego-firmy-i-produktu_2024.pdf
W razie jakichkolwiek pytań lub wsparcia technicznego prosimy o kontakt: szkolenia@jsh.com.pl lub telefon: 58/ 766 99 46
Zapytaj organizatora o szczegóły