Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Silne wiosenne mrozy uszkodziły uprawy brzoskwiń, nektarynek i moreli w sadach na południu Europy. Szacuje się, że w 2021 r. produkcja tych owoców spadnie w UE o 36 % w stosunku do średniej pięcioletniej. To już drugi rok z rzędu, kiedy uprawy owoców pestkowych dotknęły niszczące mrozy. Zdaniem Karoliny Załuskiej, Analityka Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A. będzie to oznaczać wyższe ceny zbytu zarówno na rynku owoców świeżych, jak i do przetwórstwa, co z kolei wpłynie na niższą dostępność przetworów na bazie brzoskwiń i moreli na europejskim rynku. Tym samym zakłady przetwórcze mogą poszukiwać alternatyw surowcowych, aby optymalnie wykorzystać posiadane moce przerobowe.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
W okresie między 15 marca a 6 czerwca bieżącego roku potwierdzono 348 przypadków wystąpienia Salmonelli Braenderup w 12 krajach UE i Wielkiej Brytanii. Ogniska zakażeń rozproszone były w różnych krajach. Ze zgłoszonych przypadków, 68 wymagało hospitalizacji, na szczęście, nie odnotowano żadnych zgonów.
Indeks cen żywności liczony przez FAO - Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa - pokazuje aż 40% wzrost cen żywności w okresie maj 2020-maj 2021, zaś według danych Eurostat detaliczne ceny żywności w UE w tym czasie wzrosły jedynie o 0,1%.
Według niedawnego raportu USDA, w sezonie 2020/21 światowa produkcja jabłek spadła o 3,6 miliona ton i wyniosła 75,9 miliona ton.