Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Indeks cen żywności liczony przez FAO - Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa - pokazuje aż 40% wzrost cen żywności w okresie maj 2020-maj 2021, zaś według danych Eurostat detaliczne ceny żywności w UE w tym czasie wzrosły jedynie o 0,1%. Według metodologii HICP w maju w Polsce ceny żywności były o 0,8% wyższe od notowanych rok wcześniej, zaś spadki cen zanotowano w 13 krajach UE. Powody dużych rozbieżności w dynamice cen podawanej przez FAO i Eurostat tłumaczy Paweł Wyrzykowski, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Według niedawnego raportu USDA, w sezonie 2020/21 światowa produkcja jabłek spadła o 3,6 miliona ton i wyniosła 75,9 miliona ton.
Według danych KE, roczna produkcja jaj w Polsce wynosi około 648 tys. t., z czego około 1/3 trafia na eksport, głównie do krajów UE.
W 2020 roku pieczarki w Polsce uprawiano na powierzchni 247 ha (+0,5% r/r), a zbiory wyniosły 340 tys. t (+1,5% r/r). Produkcja tych grzybów w Polsce wzrasta o około 1,5% rocznie. W 2021 roku trend wzrostowy powierzchni i zbiorów grzybów w Polsce prawdopodobnie będzie kontynuowany.