Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ceny żywności w ostatnim roku – spadek czy wzrost?

Kategoria: Biznes

Indeks cen żywności liczony przez FAO - Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa - pokazuje aż 40% wzrost cen żywności w okresie maj 2020-maj 2021, zaś według danych Eurostat detaliczne ceny żywności w UE w tym czasie wzrosły jedynie o 0,1%. Według metodologii HICP w maju w Polsce ceny żywności były o 0,8% wyższe od notowanych rok wcześniej, zaś spadki cen zanotowano w 13 krajach UE. Powody dużych rozbieżności w dynamice cen podawanej przez FAO i Eurostat tłumaczy Paweł Wyrzykowski, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.

Źródło: www.agronomist.pl

 

Wybierz obszar: Owoce i warzywa Przemysł mięsny Przemysł mleczarski Przemysł napojowy Przemysł piekarski

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Paweł Wyrzykowski
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mleka

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn