Wyższe ceny jaj spożywczych, pomimo mniejszego eksportu
Co dziesiąte jajo produkowane w UE pochodzi z Polski
Polska jest ważnym producentem jaj w Unii Europejskiej. Szacuje się, że co dziesiąte jajo spożywcze, produkowane w UE pochodzi z Polski. Jesteśmy 6 producentem jaj ogółem w UE. Wyprzedzają nas Francja, Niemcy, Hiszpania, Włochy i Holandia. W samych jajach konsumpcyjnych zajmujemy 7 pozycję.
Według danych KE, roczna produkcja jaj w Polsce wynosi około 648 tys. t., z czego około 1/3 trafia na eksport, głównie do krajów UE.
Spadek eksportu jaj w pierwszym kwartale 2021 roku
Według danych MRiRW, w pierwszym kwartale 2021 roku z Polski wyeksportowano 40,1 tys. t jaj o wartości 49,4 mln EUR, czyli odpowiednio o 28 i 27% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Spadki zanotowano w przypadku większości głównych odbiorców.
Głównym odbiorcą jaj z Polski pozostają Niemcy, gdzie w omawianym okresie trafiło 6,9 tys. t jaj, o wartości 10,4 mln EUR, czyli odpowiednio o 55 i 49% mniej w relacji rocznej. Zmniejszył się również udział Niemiec w strukturze odbiorców, z 30% przed rokiem do 21%.
Drugim odbiorcą jaj spożywczych z naszego kraju pozostaje Holandia, gdzie wyeksportowano 6,6 tys. t jaj za 7,6 mln EUR, czyli o 64 i 62% mniej r/r. Czołówkę odbiorców jaj z Polski zamykają Węgry, które zakupiły 4,4 tys. t jaj, o wartości blisko 5 mln EUR, czyli o 7 i 5% mniej niż w pierwszym kwartale 2020.
Spadek eksportu wynika z jednej strony z mniejszego zapotrzebowania na jaja w sektorze HoReCa oraz Food service w całej UE, z drugiej strony z także mniejszego pogłowia kur niosek w Polsce.
Jednocześnie w omawianym okresie widoczny był znaczny wzrost zainteresowania polskimi jajami ze strony Singapuru. W okresie pierwszego kwartału wyeksportowano tam 2,9 tys. t jaj, czyli ponad połowę tego, co w całym 2020 roku (4,9 tys. t).
Spadek eksportu nie wpłynął negatywnie na ceny jaj na rynku krajowym
Według notowań MRiRW w okresie pierwszych pięciu miesięcy bieżącego roku przeciętnie zakłady pakujące skupowały jaja klasy M przeciętnie po 33,4 PLN/100 szt., czyli na podobnym poziomie, jak w analogicznym okresie przed rokiem. Jaja klasy L średnio skupowano po 40,6 PLN/100 szt., czyli o 2% więcej niż przed rokiem.
Ceny skupu jaj, szczególnie świeżych wspiera, obserwowany w kraju, silny popyt na to źródło białka zwierzęcego. Białko jaja kurzego uznawane jest za wzorzec aminokwasowy, a jednocześnie jest jednym z najtańszych źródeł białka zwierzęcego.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
-
11.06.2021
Koniec epoki klatkowej
Parlament Europejski przegłosował rezolucję dotyczącą zakazu hodowli klatkowej w Unii Europejskiej. Dokument ten jest efektem inicjatywy obywatelskiej "End the Cage Age" (Koniec Epoki Klatkowej), pod którą podpisało się 1.4 mln Europejczyków
-
08.06.2021
Ryzyko pojawienia się ASF – apel o przestrzeganie zasad bioasekuracji
Zbliża się kolejny okres wzmożonego ryzyka pojawiania się ognisk afrykańskiego pomoru świń (ASF) w gospodarstwach utrzymujących świnie. Trwający sezon prac polowych sprzyja przenoszeniu wirusa ASF z lasów czy pól na teren takich gospodarstw. W Polsce w tym roku jak dotychczas odnotowano dwa ogniska tej choroby w stadach świń.
-
02.06.2021
Nowe wzory świadectw zdrowia dla mleka i produktów mlecznych oraz dla mięsa i produktów mięsnych wysyłanych do Kataru
Zatwierdzenie nowych wzorów świadectw zdrowia dla mięsa i produktów mięsnych oraz dla mleka i produktów mlecznych wysyłanych do Kataru.