Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Wyższe ceny jaj spożywczych, pomimo mniejszego eksportu

Kategoria: Biznes

Co dziesiąte jajo produkowane w UE pochodzi z Polski

Polska jest ważnym producentem jaj w Unii Europejskiej. Szacuje się, że co dziesiąte jajo spożywcze, produkowane w UE pochodzi z Polski. Jesteśmy 6 producentem jaj ogółem w UE. Wyprzedzają nas Francja, Niemcy, Hiszpania, Włochy i Holandia. W samych jajach konsumpcyjnych zajmujemy 7 pozycję.

Według danych KE, roczna produkcja jaj w Polsce wynosi około 648 tys. t., z czego około 1/3 trafia na eksport, głównie do krajów UE.

Spadek eksportu jaj w pierwszym kwartale 2021 roku

Według danych MRiRW, w pierwszym kwartale 2021 roku z Polski wyeksportowano 40,1 tys. t jaj o wartości 49,4 mln EUR, czyli odpowiednio o 28 i 27% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Spadki zanotowano w przypadku większości głównych odbiorców.

Głównym odbiorcą jaj z Polski pozostają Niemcy, gdzie w omawianym okresie trafiło 6,9 tys. t jaj, o wartości 10,4 mln EUR, czyli odpowiednio o 55 i 49% mniej w relacji rocznej. Zmniejszył się również udział Niemiec w strukturze odbiorców, z 30% przed rokiem do 21%.

Drugim odbiorcą jaj spożywczych z naszego kraju pozostaje Holandia, gdzie wyeksportowano 6,6 tys. t jaj za 7,6 mln EUR, czyli o 64 i 62% mniej r/r. Czołówkę odbiorców jaj z Polski zamykają Węgry, które zakupiły 4,4 tys. t jaj, o wartości blisko 5 mln EUR, czyli o 7 i 5% mniej niż w pierwszym kwartale 2020.

Spadek eksportu wynika z jednej strony z mniejszego zapotrzebowania na jaja w sektorze HoReCa oraz Food service w całej UE, z drugiej strony z także mniejszego pogłowia kur niosek w Polsce.

Jednocześnie w omawianym okresie widoczny był znaczny wzrost zainteresowania polskimi jajami ze strony Singapuru. W okresie pierwszego kwartału wyeksportowano tam 2,9 tys. t jaj, czyli ponad połowę tego, co w całym 2020 roku (4,9 tys. t).

Spadek eksportu nie wpłynął negatywnie na ceny jaj na rynku krajowym

Według notowań MRiRW w okresie pierwszych pięciu miesięcy bieżącego roku przeciętnie zakłady pakujące skupowały jaja klasy M przeciętnie po 33,4 PLN/100 szt., czyli na podobnym poziomie, jak w analogicznym okresie przed rokiem. Jaja klasy L średnio skupowano po 40,6 PLN/100 szt., czyli o 2% więcej niż przed rokiem.

Ceny skupu jaj, szczególnie świeżych wspiera, obserwowany w kraju, silny popyt na to źródło białka zwierzęcego. Białko jaja kurzego uznawane jest za wzorzec aminokwasowy, a jednocześnie jest jednym z najtańszych źródeł białka zwierzęcego.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.