Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Wyższe ceny jaj spożywczych, pomimo mniejszego eksportu

Kategoria: Biznes

Co dziesiąte jajo produkowane w UE pochodzi z Polski

Polska jest ważnym producentem jaj w Unii Europejskiej. Szacuje się, że co dziesiąte jajo spożywcze, produkowane w UE pochodzi z Polski. Jesteśmy 6 producentem jaj ogółem w UE. Wyprzedzają nas Francja, Niemcy, Hiszpania, Włochy i Holandia. W samych jajach konsumpcyjnych zajmujemy 7 pozycję.

Według danych KE, roczna produkcja jaj w Polsce wynosi około 648 tys. t., z czego około 1/3 trafia na eksport, głównie do krajów UE.

Spadek eksportu jaj w pierwszym kwartale 2021 roku

Według danych MRiRW, w pierwszym kwartale 2021 roku z Polski wyeksportowano 40,1 tys. t jaj o wartości 49,4 mln EUR, czyli odpowiednio o 28 i 27% mniej niż w analogicznym okresie przed rokiem. Spadki zanotowano w przypadku większości głównych odbiorców.

Głównym odbiorcą jaj z Polski pozostają Niemcy, gdzie w omawianym okresie trafiło 6,9 tys. t jaj, o wartości 10,4 mln EUR, czyli odpowiednio o 55 i 49% mniej w relacji rocznej. Zmniejszył się również udział Niemiec w strukturze odbiorców, z 30% przed rokiem do 21%.

Drugim odbiorcą jaj spożywczych z naszego kraju pozostaje Holandia, gdzie wyeksportowano 6,6 tys. t jaj za 7,6 mln EUR, czyli o 64 i 62% mniej r/r. Czołówkę odbiorców jaj z Polski zamykają Węgry, które zakupiły 4,4 tys. t jaj, o wartości blisko 5 mln EUR, czyli o 7 i 5% mniej niż w pierwszym kwartale 2020.

Spadek eksportu wynika z jednej strony z mniejszego zapotrzebowania na jaja w sektorze HoReCa oraz Food service w całej UE, z drugiej strony z także mniejszego pogłowia kur niosek w Polsce.

Jednocześnie w omawianym okresie widoczny był znaczny wzrost zainteresowania polskimi jajami ze strony Singapuru. W okresie pierwszego kwartału wyeksportowano tam 2,9 tys. t jaj, czyli ponad połowę tego, co w całym 2020 roku (4,9 tys. t).

Spadek eksportu nie wpłynął negatywnie na ceny jaj na rynku krajowym

Według notowań MRiRW w okresie pierwszych pięciu miesięcy bieżącego roku przeciętnie zakłady pakujące skupowały jaja klasy M przeciętnie po 33,4 PLN/100 szt., czyli na podobnym poziomie, jak w analogicznym okresie przed rokiem. Jaja klasy L średnio skupowano po 40,6 PLN/100 szt., czyli o 2% więcej niż przed rokiem.

Ceny skupu jaj, szczególnie świeżych wspiera, obserwowany w kraju, silny popyt na to źródło białka zwierzęcego. Białko jaja kurzego uznawane jest za wzorzec aminokwasowy, a jednocześnie jest jednym z najtańszych źródeł białka zwierzęcego.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz obszar: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn