Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zatwierdzenie nowych wzorów świadectw zdrowia dla mięsa i produktów mięsnych oraz dla mleka i produktów mlecznych wysyłanych do Kataru.
W dniu 25 maja br. katarska służba weterynaryjna poinformowała Główny Inspektorat Weterynarii o zatwierdzeniu wzoru Świadectwa zdrowia dla mięsa i produktów mięsnych wysyłanych do Kataru oraz wzoru Świadectwa zdrowia dla mleka i produktów mlecznych wysyłanych do Kataru. Ww. wzory świadectw dostępne są na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Weterynarii pod adresem: https://www.wetgiw.gov.pl/handel-eksport-import/katar oraz u powiatowych lekarzy weterynarii.
Źródło: GIW
Przeczytaj także
Z dniem 1 stycznia 2021 r. wprowadzone zostały opłaty za graniczne kontrole jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.
W niedzielny poranek 16 maja br. na spacerujących ulicą Cuesta de Moyano w stolicy Hiszpanii czekał niecodzienny widok. Na chodniku pojawiły się olbrzymie styropianowe tacki przypominające te, w których zwykle sprzedawane jest świeże mięso. Zakrwawieni nadzy ludzie „przeznaczeni do spożycia” mieli skłonić przechodniów do refleksji nad „stale rosnącym apetytem na mięso” oraz konsekwencjami, jakie niepohamowana konsumpcja niesie dla zwierząt gospodarskich.
Konsumpcja mięsa na świecie wzrasta. Według danych OECD-FAO w 2020 r. roku globalne spożycie mięsa wyniosło 325 mln t. Wzrost spożycia mięsa wynika głównie ze wzrostu liczby ludności na świecie, procesów urbanizacji oraz rozwoju globalnej gospodarki i wzrostu dobrobytu społecznego.