Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Szokujący performance obrońców praw zwierząt w Madrycie

Kategoria: Biznes

Ludzie w opakowaniach na mięso

W niedzielny poranek 16 maja br. na spacerujących ulicą Cuesta de Moyano w stolicy Hiszpanii czekał niecodzienny widok. Na chodniku pojawiły się olbrzymie styropianowe tacki przypominające te, w których zwykle sprzedawane jest świeże mięso. Jednak zamiast wołowiny czy wieprzowiny pod plastikową folią znaleźli się „zapakowani” aktywiści, którzy w ten kontrowersyjny sposób protestowali przeciwko nadmiernemu spożyciu produktów zwierzęcych. Zakrwawieni nadzy ludzie „przeznaczeni do spożycia” mieli skłonić przechodniów do refleksji nad „stale rosnącym apetytem na mięso” oraz konsekwencjami, jakie niepohamowana konsumpcja niesie dla zwierząt gospodarskich, wyjaśnia Cristina Ibáñez z pozarządowej organizacji na rzecz praw zwierząt Anima Naturalis.

Szkodliwe skutki hodowli zwierząt

„Staramy się uwidocznić problemy natury etycznej oraz szkodliwe skutki zdrowotne i ekologiczne, które pociąga za sobą jedzenie mięsa”, dodaje Ibáñez. Aktywiści podkreślają, że przemysłowa hodowla niszczy naturalne siedliska zwierząt i ułatwia transmisję patogenów przez bydło i trzodę chlewną, co może prowadzić do rozprzestrzeniania się chorób odzwierzęcych wśród ludzi.

Ryzyko chorób cywilizacyjnych

Według danych Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) pod względem konsumpcji mięsa Hiszpania zajmuje drugie miejsce w Europie, „co sprawia, że nasz kraj jest szczególnie narażony na rozwój chorób układu krążenia, cukrzycy typu 2 czy niektórych rodzajów nowotworów”, wskazuje przedstawicielka Anima Naturalis. Ibáñez zaznacza, że spożycie produktów pochodzenia zwierzęcego przyczynia się do „dwukrotnie większej emisji” CO2 w porównaniu z dietą całkowicie opartą na surowcach roślinnych. Wiąże się ponadto z wykorzystaniem 13-krotnie większych ilości wody, 11-krotnie większych ilości ropy naftowej i 18-krotnie większej powierzchni gruntów uprawnych.

„Inwestycja w przyszłość planety”

Anima Naturalis zwraca uwagę, że produkcja CO2 spowodowana masowym chowem zwierząt jest większa niż emisja wywołana przez cały światowy sektor transportu. Aktywiści przywołują ponadto dane opublikowane w prestiżowym czasopiśmie naukowym „Nature”, z których wynika, że 43% globalnej emisji podtlenku azotu (296 razy bardziej destruktywnego dla środowiska niż CO2) związane jest z działalnością człowieka, a w szczególności z przemysłową hodowlą zwierząt gospodarskich. „Chcemy zachęcić społeczeństwo do rozważenia alternatywnych i znacznie mniej wątpliwych etycznie sposobów postępowania ze zwierzętami. Dieta oparta na produktach roślinnych to inwestycja w przyszłość planety, zdrowie następnych pokoleń i nasze własne”, podsumowuje Ibáñez.

Źródła:

  1. https://www.efeagro.com/noticia/activistas-desnudos-y-envasados-protestan-en-madrid-contra-el-consumo-masivo-de-carne/
  2. https://www.animanaturalis.org/n/desnudos-en-bandeja-de-carne-para-protestar-sobre-el-consumo-de-animales-en-madrid

Źródło zdjęcia:

  1. https://www.efeverde.com/noticias/activistas-desnudos-y-envasados-protestan-contra-el-consumo-masivo-de-carne/

Wybierz temat: Dieta i zdrowie Dodatki i składniki Przemysł mięsny

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.