Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Czy Europa kończy z klatkowym chowem zwierząt?

Kategoria: Procesy i Technologie

Obywatelska inicjatywa

Między 2018 a 2020 rokiem ponad milion osób podpisało petycję zatytułowaną „Koniec Epoki Klatkowej”, której celem jest zakazanie klatkowego chowu zwierząt w Europie. W odpowiedzi na tę obywatelską inicjatywę Parlament Europejski zalecił przygotowanie ekspertyzy naukowej, której opracowanie powierzono badaczom z Uniwersytetu w Utrechcie. Zespół biologów behawioralnych, zoologów, weterynarzy i etyków z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej holenderskiej uczelni sporządził raport, w którym poddano dokładnej analizie dostępną literaturę naukową dotyczącą alternatyw dla chowu klatkowego.

Dobrobyt zwierząt

„Skoncentrowaliśmy się przede wszystkim na hodowli drobiu oraz trzody chlewnej”, mówi Bas Rodenburg, profesor na Uniwersytecie w Utrechcie i specjalista w zakresie dobrostanu zwierząt. „Kury i świnie to gatunki trzymane w klatkach w największej liczbie, w przypadku których alternatywne metody chowu są już dostępne lub trwają prace nad ich wdrażaniem. Jak wynika z naszego raportu, zmiana hodowli na bezklatkową ma pozytywny wpływ na zachowanie i dobrobyt zwierząt. Dzieje się tak dlatego, że w warunkach większej swobody mogą one funkcjonować w sposób bardziej zbliżony do naturalnego. Kury i świnie są wszystkożercami, przez większość dnia szukają pożywienia, ryją lub dziobią w ziemi. Jest to dla nich podstawowy rodzaj aktywności. Wymaga jednak dostępu do odpowiednich materiałów, takich jak piach, słoma czy drewniane wiórki. Bardzo trudno zaaranżować takie otoczenie w warunkach klatkowych”.

Potencjalne zagrożenia

W kontekście zrównoważonego rozwoju dotychczas opublikowane badania nie wskazują na istotne różnice między chowem klatkowym a alternatywnymi rozwiązaniami pod kątem finansowym, środowiskowym czy społecznym. Warto jednak zaznaczyć, że hodowla bez klatek niesie ze sobą pewne zagrożenia. Przykładem może być zwiększone ryzyko infekcji czy występowanie niekorzystnych zachowań, takich jak wydziobywanie piór przez kury innym osobnikom. Autorzy raportu zwracają uwagę, że rolnicy muszą odbyć odpowiednie szkolenia i nauczyć się pracy w nowym systemie, jeśli przejście na chów bezklatkowy ma zakończyć się sukcesem. Nie we wszystkich wypadkach istnieją jednak alternatywy dla konwencjonalnych metod hodowli. Wymienić można tu na przykład norki czy gęsi i kaczki, z których pozyskuje się foie gras. W przypadku tych gatunków jedynym rozwiązaniem jest całkowity zakaz wytwarzania i importu do Europy tego typu produktów.

„Wartość dodana” dla rolników

Badacze podkreślają, że rezygnacja z klatek jest możliwa. „Powinna być ona jednak atrakcyjna dla rolników”, zaznacza Rodenburg. „Hodowcy muszą widzieć w chowie bezklatkowym wartość dodaną, a konsumenci muszą być gotowi, by zapłacić za wytworzone w ten sposób produkty nieco więcej”. W perspektywie krótkoterminowej konieczne będzie wsparcie finansowe dla rolników w postaci dotacji na nowe systemy produkcji. Potrzebne będą również zmiany w sposobach znakowania produktów, co pozwoli konsumentom dokonywać świadomych wyborów. Natomiast w dłuższej perspektywie można spodziewać się regulacji prawnych zakazujących konkretnych rodzajów chowu klatkowego. „Jedną z najważniejszych rekomendacji naszego zespołu jest włączenie w proces zmian największych podmiotów w branży rolniczej, co pozwoli wspólnie opracować nowe, efektywne sposoby hodowli”, podsumowuje Rodenburg.

Źródła:

  1. https://www.europarl.europa.eu/thinktank/en/document.html?reference=IPOL_STU(2020)658539
  2. https://www.uu.nl/en/news/can-we-end-the-cage-age
  3. https://www.ciwf.pl/kampanie/koniec-epoki-klatkowej/
  4. https://www.newfoodmagazine.com/news/143764/end-the-cage-animals/?fbclid=IwAR0XneudZXH7ShnYSpKcsoCG4Y_fvanhvV75cQsW0RQwv9Q-FSAyaq7pYdE

Wybierz temat: Nowości rynkowe Procesy i Technologie Przemysł mięsny

Autor: Wojciech Grodzicki

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.