Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Konsumpcja mięsa na świecie wzrasta, chociaż jest silnie zróżnicowana

Kategoria: Biznes

Konsumpcja mięsa na świecie wzrasta. Według danych OECD-FAO w 2020 r. roku globalne spożycie mięsa wyniosło 325 mln t. Wzrost spożycia mięsa wynika głównie ze wzrostu liczby ludności na świecie, procesów urbanizacji oraz rozwoju globalnej gospodarki i wzrostu dobrobytu społecznego. Najczęściej spożywanym gatunkiem mięsa na świecie jest drób, który 5 lat temu wyprzedził mięso wieprzowe.

Przeciętne spożycie mięsa na świecie wzrasta i aktualnie wynosi 33,7 kg per capita

W 2020 r. przeciętne spożycie mięsa na świecie wyniosło 33,7 kg per capita, z czego 14,9 kg stanowił drób, 10,7 kg wieprzowina, 6,4 kg wołowina, zaś jagnięcina i baranina 1,76 kg. Według prognoz FAO, do 2029 r. przeciętne spożycie mięsa wzrośnie do 34,94 kg per capita, czyli o 3,7%. Spożycie mięsa jest jednak silnie zróżnicowane geograficznie, zarówno pod względem ilości, jak i gatunków mięsa.

Stany Zjednoczone światowym liderem konsumpcji mięsa per capita

Najwyższy poziomem spożycia mięsa per capita charakteryzują się Stany Zjednoczone. Spożycie mięsa w tym kraju od 1961 r. do 2020 r. zwiększyła się o 40%. Przeciętny Amerykanin zjada około 101,6 kg mięsa, w tym 51 kg drobiu, 26 kg wołowiny i 24 kg wieprzowiny. Znaczna część produktów mięsnych spożywana jest w sektorze HoReCa, gdyż Amerykanie dużą część konsumpcji realizują poza domem, jedząc nie tylko bekon, steki, hot wings, ale również żeberka i hamburgery. Widoczne są jednak zmiany w tym zakresie. Już ponad połowa Amerykanów, poniżej 50 r. ż. spróbowała roślinnych alternatyw mięsa, a 23% deklaruje ograniczenie spożycie mięsa. Nie mniej jednak, w ciągu najbliższych lat spożycie mięsa w USA może się zmniejszyć jedynie o około 0,5 kg per capita i nadal pozostanie wysokie.

Na drugim miejscu znajduje się Izrael, gdzie przeciętne spożycie mięsa wynosi 90,5 kg per capita, z czego aż 64,5 kg stanowi drób, 20,0 kg wołowina, zaś wieprzowina jedynie 1,3 kg. Tak struktura konsumpcji wynika z uwarunkować kulturowych i religijnych (dominującą religią jest judaizm).

Na trzecim miejscu znajduje się Australia, gdzie przeciętne spożycie mięsa wynosi 89,3 kg per capita. Dominującym gatunkiem mięsa jest drób (44 kg/os.), zaś wieprzowina stanowi 20 kg, a wołowina 19,5 kg. Wysokim spożyciem mięsa charakteryzują się również takie kraje, jak: Argentyna (87,5 kg), Chile (82,5 kg), czy też Brazylia (78,5 kg).

Z drugiej strony mamy kraje o bardzo niskim spożyciu mięsa, głównie w Afryce i Azji. W Nigerii przeciętnie spożywa się około 5 kg mięsa, w Indiach wynosi ono 3,7 kg per capita, a w Etiopii około 3,1 kg. Dodatkowo społeczeństwa te są silnie spolaryzowane, więc spożycie mięsa koncentruje się głównie wśród najbogatszej części społeczeństwa. Są to też kraje, gdzie ze względów kulturowych nie je się niektórych gatunków mięsa, np. w Indiach – wołowiny, a w wielu krajach afrykańskich – wieprzowiny.

Spożycie mięsa w UE jest ponad dwukrotnie wyższe od średniego spożycia na świecie

Spożycie mięsa w UE wynosi 69,8 kg per capita, czyli jest ponad dwukrotnie wyższe od przeciętnej konsumpcji na świecie. Największy udział w strukturze konsumpcji stanowi wieprzowina (33,5 kg per capita), której spożycie jest silnie uwarunkowane kulturowo. Wiele tradycyjnych potraw mięsnych, w tym produktów regionalnych i lokalnych w całej UE, produkowana jest właśnie z wieprzowiny. Można tu wymienić nie tylko tradycyjne polskie wędliny i kiełbasy, ale również hiszpańskie chorizo, litewski kindziuk, czy też włoskie prosciutto. Na drugim miejscu znajduje się drób, którego spożycie wzrasta i aktualnie wynosi 24,3 kg per capita. Spożycie wołowiny wynosi około 10,6 kg per capita, a jagnięciny 1,42 kg per capita. Należy jednak podkreślić, że również wewnątrz Unii widoczne są silne różnice, szczególnie w strukturze gatunkowej konsumowanego mięsa, ale i w wielkości spożycia. W Polsce spożycie mięsa pozostaje stabilne i wysokie (75,5 kg per capita), natomiast w Niemczech konsumpcja maleje. Według Niemiecki Urząd Statystyczny , w 2020 r. spożycie mięsa w Niemczech wyniosło 57,3 kg per capita, co oznacza spadek o 8% w ciągu ostatnich 10 lat. Był to najniższy poziom spożycia mięsa od 1989 roku.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.