Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rekordowa liczba ognisk grypy ptaków w Polsce
Jak wynika z danych GIW, na dzień 13.05.2021 w Polsce potwierdzono 312 ognisk grypy ptaków, a w całym sezonie grypowym 2020/2021 było ich 331. W wyniku pojawienia się wirusa w stadach drobiu i zastosowania koniecznych procedur administracyjnych, utylizacji poddano blisko 13 mln ptaków. Taka liczba ognisk jest kilkukrotnie większa, niż w poprzednich latach.
Najwięcej ognisk w 2021 r. zlokalizowanych jest w województwach mazowieckim (36%) i wielkopolskim (28%). W województwie mazowieckim pojawienie się grypy ptaków jest szczególnie odczuwalne w regionie Żuromin-Mława, który charakteryzuje się silną koncentracją produkcji drobiarskiej. Według danych KRD-IG tylko w powiatach żuromińskim i mławskim wybito 6,8 mln sztuk różnych gatunków drobiu.
Wśród wybitych stad znajdowały się nie tylko stada towarowe, ale i stada reprodukcyjne, nastawione na produkcję piskląt. W sezonie 2020/2021, blisko 1,8 mln wybitych ptaków stanowiły stada rodzicielskie, których odbudowa jest trudniejsza i wymaga więcej czasu, niż stad towarowych. W związku z tym oczekujemy, że podaż krajowych piskląt w najbliższych miesiącach będzie mniejsza, a to przyczyni się do wzrostu ich cen.
Grypa ptaków dotyka nie tylko Polskę, ale i innych producentów drobiu w Europie. Ogniska tej choroby potwierdzono m.in. we Francji, Niemczech, Czechach, czy też Austrii.
Wysokie ceny skupu kurcząt brojlerów, jednak opłacalność produkcji nadal pozostaje pod presją wysokich cen pasz
Ceny skupu kurcząt brojlerów pozostają na wysokim poziomie. Według danych MRiRW, na początku maja br. przeciętnie kurczęta brojlery skupowano po 3,86 zł/kg, czyli o 4% drożej niż przed miesiącem oraz o 29% drożej niż przed rokiem. Należy jednak podkreślić, że w kwietniu i maju 2020 r. ceny skupu kurcząt brojlerów były wyjątkowo niskie.
Jednocześnie ceny pasz pełnoporcjowych dla drobiu pozostają wysokie. Według notowań MRiRW w marcu br. za kilogram paszy pełnoporcjowej trzeba było zapłacić 1,64 zł, czyli o 19% drożej niż przed rokiem. W związku z tym relacja kilograma żywca do kilograma paszy w marcu br. wyniosła 2,22 i była o 11% niższa niż przed rokiem, co wskazuje, że opłacalność produkcji żywca nadal jest niższa r/r.
Pojawienie się grypy ptaków spowoduje przejściowe ograniczenie podaży żywca, co może przyczynić się do dalszego wzrostu cen skupu. Dodatkowo wraz z poprawą warunków atmosferycznych i rozpoczęciem sezonu grillowego, a także luzowaniem obostrzeń związanych z COVID-19 oraz otwarciem sektora HoReCa popyt na drób powinien się zwiększać, co będzie dodatkowym impulsem do wzrostu cen skupu. Nadal jednak opłacalność produkcji może pozostać po presją wysokich cen pasz, a także piskląt, zaś producenci dotknięci grypą ptaków będą musieli mierzyć się z dodatkowymi stratami, wynikającymi m.in. z czasowego wstrzymania nowych wstawień w obszarach objętych obostrzeniami.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
Uprzejmie informujemy, że wykaz producentów ekologicznych, wg stanu na dzień 31 grudnia 2020 r. jest już udostępniany wszystkim zainteresowanym.
Parlament Europejski zalecił przygotowanie ekspertyzy naukowej, której opracowanie powierzono badaczom z Uniwersytetu w Utrechcie. Zespół biologów behawioralnych, zoologów, weterynarzy i etyków z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej holenderskiej uczelni sporządził raport, w którym poddano dokładnej analizie dostępną literaturę naukową dotyczącą alternatyw dla chowu klatkowego.
Marzec przyniósł znaczny wzrost po stronie produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego. Dynamika roczna wyniosła +10,5% w przypadku artykułów spożywczych oraz +7,2% w przypadku napojów. Popyt na żywność był wspierany przez przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Jednak warto podkreślić, że ww. dynamiki r/r zostały osiągnięte w warunkach wysokiej bazy z marca roku poprzedniego.