Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Grypa ptaków dotyka branżę drobiarską w Polsce

Kategoria: Biznes

Rekordowa liczba ognisk grypy ptaków w Polsce

Jak wynika z danych GIW, na dzień 13.05.2021 w Polsce potwierdzono 312 ognisk grypy ptaków, a w całym sezonie grypowym 2020/2021 było ich 331. W wyniku pojawienia się wirusa w stadach drobiu i zastosowania koniecznych procedur administracyjnych, utylizacji poddano blisko 13 mln ptaków. Taka liczba ognisk jest kilkukrotnie większa, niż w poprzednich latach.

Najwięcej ognisk w 2021 r. zlokalizowanych jest w województwach mazowieckim (36%) i wielkopolskim (28%). W województwie mazowieckim pojawienie się grypy ptaków jest szczególnie odczuwalne w regionie Żuromin-Mława, który charakteryzuje się silną koncentracją produkcji drobiarskiej. Według danych KRD-IG tylko w powiatach żuromińskim i mławskim wybito 6,8 mln sztuk różnych gatunków drobiu.

Wśród wybitych stad znajdowały się nie tylko stada towarowe, ale i stada reprodukcyjne, nastawione na produkcję piskląt. W sezonie 2020/2021, blisko 1,8 mln wybitych ptaków stanowiły stada rodzicielskie, których odbudowa jest trudniejsza i wymaga więcej czasu, niż stad towarowych. W związku z tym oczekujemy, że podaż krajowych piskląt w najbliższych miesiącach będzie mniejsza, a to przyczyni się do wzrostu ich cen.

Grypa ptaków dotyka nie tylko Polskę, ale i innych producentów drobiu w Europie. Ogniska tej choroby potwierdzono m.in. we Francji, Niemczech, Czechach, czy też Austrii.

Wysokie ceny skupu kurcząt brojlerów, jednak opłacalność produkcji nadal pozostaje pod presją wysokich cen pasz

Ceny skupu kurcząt brojlerów pozostają na wysokim poziomie. Według danych MRiRW, na początku maja br. przeciętnie kurczęta brojlery skupowano po 3,86 zł/kg, czyli o 4% drożej niż przed miesiącem oraz o 29% drożej niż przed rokiem. Należy jednak podkreślić, że w kwietniu i maju 2020 r. ceny skupu kurcząt brojlerów były wyjątkowo niskie.

Jednocześnie ceny pasz pełnoporcjowych dla drobiu pozostają wysokie. Według notowań MRiRW w marcu br. za kilogram paszy pełnoporcjowej trzeba było zapłacić 1,64 zł, czyli o 19% drożej niż przed rokiem. W związku z tym relacja kilograma żywca do kilograma paszy w marcu br. wyniosła 2,22 i była o 11% niższa niż przed rokiem, co wskazuje, że opłacalność produkcji żywca nadal jest niższa r/r.

Pojawienie się grypy ptaków spowoduje przejściowe ograniczenie podaży żywca, co może przyczynić się do dalszego wzrostu cen skupu. Dodatkowo wraz z poprawą warunków atmosferycznych i rozpoczęciem sezonu grillowego, a także luzowaniem obostrzeń związanych z COVID-19 oraz otwarciem sektora HoReCa popyt na drób powinien się zwiększać, co będzie dodatkowym impulsem do wzrostu cen skupu. Nadal jednak opłacalność produkcji może pozostać po presją wysokich cen pasz, a także piskląt, zaś producenci dotknięci grypą ptaków będą musieli mierzyć się z dodatkowymi stratami, wynikającymi m.in. z czasowego wstrzymania nowych wstawień w obszarach objętych obostrzeniami.

 

Źródło: www.agronomist.pl

Wybierz temat: Przemysł mięsny

Autor: BNP Paribas

BNP Paribas

Magdalena Kowalewska
Analityk sektora rolno-spożywczego
Rynek mięsa i jaj

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

  • 18.05.2021

    Wykaz producentów ekologicznych 2020

    Uprzejmie informujemy, że wykaz producentów ekologicznych, wg stanu na dzień 31 grudnia 2020 r. jest już udostępniany wszystkim zainteresowanym.

    Czytaj więcej
  • 14.05.2021

    Czy Europa kończy z klatkowym chowem zwierząt?

    Parlament Europejski zalecił przygotowanie ekspertyzy naukowej, której opracowanie powierzono badaczom z Uniwersytetu w Utrechcie. Zespół biologów behawioralnych, zoologów, weterynarzy i etyków z Wydziału Medycyny Weterynaryjnej holenderskiej uczelni sporządził raport, w którym poddano dokładnej analizie dostępną literaturę naukową dotyczącą alternatyw dla chowu klatkowego.

    Czytaj więcej
  • 04.05.2021

    Santander AGROskop: Kwestie horyzontalne

    Marzec przyniósł znaczny wzrost po stronie produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego. Dynamika roczna wyniosła +10,5% w przypadku artykułów spożywczych oraz +7,2% w przypadku napojów. Popyt na żywność był wspierany przez przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Jednak warto podkreślić, że ww. dynamiki r/r zostały osiągnięte w warunkach wysokiej bazy z marca roku poprzedniego.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.