Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Według niedawnego raportu USDA, w sezonie 2020/21 światowa produkcja jabłek spadła o 3,6 miliona ton i wyniosła 75,9 miliona ton. Na początku czerwca w Europie wciąż było ponad milion ton niesprzedanych jabłek, z czego w polskich chłodniach nieco mniej niż 400 tys. ton, (o 1,5 razy więcej niż w analogicznym okresie rok wcześniej).
W związku z nadejściem lata, sprzedawcy mogą mieć dalsze trudności ze sprzedażą zapasów. Mówi się o kolejnych spadkach ceny jabłek przemysłowych. O wyzwaniach polskiego i międzynarodowego rynku jabłek opowiada Karolina Załuska, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
Źródło: www.agronomist.pl
Przeczytaj także
W związku ze znacznymi postępami w kampanii szczepień przeciwko COVID-19 w całej UE, usługi gastronomiczne są ponownie otwierane, a ograniczenia w podróżowaniu stopniowo znoszone.
Na wysokim poziomie utrzymuje się wywóz zbóż. Od początku roku do końca kwietnia wolumen eksportu zbóż z Polski wyniósł 3,4 mln t i był wyższy o 2% od wysokiego poziomu z analogicznego okresu roku ubiegłego. Wartość sprzedaży zagranicznej wzrosła o...
Marzec przyniósł znaczny wzrost po stronie produkcji sprzedanej przemysłu spożywczego. Dynamika roczna wyniosła +10,5% w przypadku artykułów spożywczych oraz +7,2% w przypadku napojów. Popyt na żywność był wspierany przez przygotowania do Świąt Wielkanocnych. Jednak warto podkreślić, że ww. dynamiki r/r zostały osiągnięte w warunkach wysokiej bazy z marca roku poprzedniego.