Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Najnowsze dane dot. handlu produktami rolno-spożywczymi: stabilny wzrost do 2020 r.

Kategoria: Biznes

Opublikowane najnowsze miesięczne sprawozdanie na temat handlu rolno-spożywczego wskazuje na stabilny wzrost unijnego handlu rolno-spożywczego w 2020 r. Eksport produktów rolno-spożywczych z UE osiągnął wartość 184,3 mld euro (wzrost o 1,4 proc. w porównaniu z 2019 r.), natomiast import wzrósł do 122,2 mld euro (wzrost o 0,5 proc.). Wynikający z tego bilans handlowy na rok 2020 wyniósł nadwyżkę w wysokości 62 mld EUR, co oznacza wzrost o 3% w porównaniu z rokiem 2019.

Chiny, Szwajcaria oraz region Bliskiego Wschodu i Afryki Północnej (MENA) były głównymi kierunkami wzrostu unijnego eksportu rolno-spożywczego w 2020 r. W przypadku Chin wartość eksportu wzrosła o 3,22 mld euro w porównaniu z 2019 r., dzięki wieprzowinie, pszenicy i żywności dla dzieci. Szeroka gama produktów przyczyniła się do wzrostu eksportu do Szwajcarii o 675 mln EUR, podczas gdy zboża i produkty mleczne spowodowały wzrost eksportu do regionu MENA, w szczególności do Arabii Saudyjskiej, Algierii i Maroka. Wartość eksportu z UE zmniejszyła się do USA, Turcji i Singapuru. Eksport z UE do Wielkiej Brytanii wzrósł o 467 mln euro w porównaniu z 2019 r., a wśród głównych produktów znalazły się pszenica, makarony i ciasta. Wartość importu do UE ze Zjednoczonego Królestwa spadła jednak o 1,2 mld euro, przy czym szczególnie dotkliwie ucierpiały napoje spirytusowe i likiery. W 2020 r. Kanada stała się znaczącym źródłem importu rolno-spożywczego do UE, w szczególności w odniesieniu do rzepaku i pszenicy durum.

Jeśli chodzi o kategorie produktów, eksport wieprzowiny i pszenicy znacznie wzrósł w porównaniu z 2019 r. Inne kategorie produktów, które osiągnęły dobre wyniki w 2020 roku to karma dla zwierząt, olej rzepakowy i słonecznikowy oraz makarony i ciasta. W 2020 r. spadła jednak wartość eksportu w przypadku napojów spirytusowych i likierów, wina, skór surowych i bawełny.

Pełne sprawozdanie jest dostępne online, a więcej informacji na temat polityki rolno-spożywczej można znaleźć tutaj.

 

Źródło: KE

Wybierz temat: Inspekcje Państwowe

Autor: Komisja Europejska

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.