Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Najnowsze opracowanie IDF z listopada 2019 – Listeria spp. i Listeria monocytogenes, znaczenie w produkcji mleka - przewodnik dla producentów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

International Dairy Federation wydało biuletyn techniczny autorstwa François Bourdichon, Denise Lindsay, Aurélie Dubois, Kieran Jordan szeroko traktujący o najważniejszych dla producentów aspektów zarządzania ryzykiem występowania Listerii w produkcie.

Abstrakt

Listeria monocytogenes wykazuje najwyższą różnorodność w przypadkach wybuchów chorób przenoszonych przez żywność i jest związana z szeroką gamą żywności. Ostatnie ogniska, które wystąpiły w wędlinach w Afryce Południowej, mrożonych warzywach w Europie czy lodach w USA wiążą najczęściej zanieczyszczenie produktu końcowego ze środowiskiem produkcyjnym przemysłu spożywczego. W kontekście mleczarskim historycznie zastosowany środek kontroli za pomocą ciepła (pasteryzacja) miał duży wpływ na ograniczenie występowania listeriozy, ale nadal występują zanieczyszczenia przetworzonych produktów mlecznych. Nadal jest potrzebne lepsze zrozumienie nisz ekologicznych w zakładach mleczarskich, w celu zminimalizowania prawdopodobieństwa powtórnego skażenia w procesach po krytycznych punktach kontrolnych. Niniejsze opracowanie ma na celu podsumowanie różnych istotnych działań w procesie produkcji żywności, które należy wdrożyć, aby zminimalizować prawdopodobieństwo zakażenia produktu mlecznego L. monocytogenes.

Zakres opracowania:

  • Wzrost występowania organizmów patogennych Listeria monocytogenes w łańcuchu produkcyjnym branży mleczarskiej
  • Charakterystyka wzrostu Listeria monocytogenes
  • Patogeneza Listeria monocytogenes
  • Oporność, zdolność przetrwania Listeria Spp i Listeria monocytogenes podczas procesów w przemyśle mleczarskim
  • Potencjał wzrostu Listeria Spp i monocytogenes w produktach mleczarskich
  • Metody analityczne do wykrywania i oznaczania liczby i identyfikacji
  • Środki kontroli dla Listeria monocytogenes w procesach produkcji mleczarskiej
  • Prezentacja kluczowych wybuchów zakażeń Listerią

Opracowanie w języku angielskim jest dostępna bezpłatnie pod linkiem:

https://store.fil-idf.org/product/bulletin-of-the-idf-n-502-2019-ecology-of-listeria-spp-and-listeria-monocytogenes-significance-in-dairy-production/

Wybierz obszar: Przemysł mleczarski

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.