Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Najnowsze opracowanie IDF z listopada 2019 – Listeria spp. i Listeria monocytogenes, znaczenie w produkcji mleka - przewodnik dla producentów

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

International Dairy Federation wydało biuletyn techniczny autorstwa François Bourdichon, Denise Lindsay, Aurélie Dubois, Kieran Jordan szeroko traktujący o najważniejszych dla producentów aspektów zarządzania ryzykiem występowania Listerii w produkcie.

Abstrakt

Listeria monocytogenes wykazuje najwyższą różnorodność w przypadkach wybuchów chorób przenoszonych przez żywność i jest związana z szeroką gamą żywności. Ostatnie ogniska, które wystąpiły w wędlinach w Afryce Południowej, mrożonych warzywach w Europie czy lodach w USA wiążą najczęściej zanieczyszczenie produktu końcowego ze środowiskiem produkcyjnym przemysłu spożywczego. W kontekście mleczarskim historycznie zastosowany środek kontroli za pomocą ciepła (pasteryzacja) miał duży wpływ na ograniczenie występowania listeriozy, ale nadal występują zanieczyszczenia przetworzonych produktów mlecznych. Nadal jest potrzebne lepsze zrozumienie nisz ekologicznych w zakładach mleczarskich, w celu zminimalizowania prawdopodobieństwa powtórnego skażenia w procesach po krytycznych punktach kontrolnych. Niniejsze opracowanie ma na celu podsumowanie różnych istotnych działań w procesie produkcji żywności, które należy wdrożyć, aby zminimalizować prawdopodobieństwo zakażenia produktu mlecznego L. monocytogenes.

Zakres opracowania:

  • Wzrost występowania organizmów patogennych Listeria monocytogenes w łańcuchu produkcyjnym branży mleczarskiej
  • Charakterystyka wzrostu Listeria monocytogenes
  • Patogeneza Listeria monocytogenes
  • Oporność, zdolność przetrwania Listeria Spp i Listeria monocytogenes podczas procesów w przemyśle mleczarskim
  • Potencjał wzrostu Listeria Spp i monocytogenes w produktach mleczarskich
  • Metody analityczne do wykrywania i oznaczania liczby i identyfikacji
  • Środki kontroli dla Listeria monocytogenes w procesach produkcji mleczarskiej
  • Prezentacja kluczowych wybuchów zakażeń Listerią

Opracowanie w języku angielskim jest dostępna bezpłatnie pod linkiem:

https://store.fil-idf.org/product/bulletin-of-the-idf-n-502-2019-ecology-of-listeria-spp-and-listeria-monocytogenes-significance-in-dairy-production/

Wybierz temat: Przemysł mleczarski

Autor: FoodFakty

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.