Najnowsze opracowanie IDF z listopada 2019 – Listeria spp. i Listeria monocytogenes, znaczenie w produkcji mleka - przewodnik dla producentów
International Dairy Federation wydało biuletyn techniczny autorstwa François Bourdichon, Denise Lindsay, Aurélie Dubois, Kieran Jordan szeroko traktujący o najważniejszych dla producentów aspektów zarządzania ryzykiem występowania Listerii w produkcie.
Abstrakt
Listeria monocytogenes wykazuje najwyższą różnorodność w przypadkach wybuchów chorób przenoszonych przez żywność i jest związana z szeroką gamą żywności. Ostatnie ogniska, które wystąpiły w wędlinach w Afryce Południowej, mrożonych warzywach w Europie czy lodach w USA wiążą najczęściej zanieczyszczenie produktu końcowego ze środowiskiem produkcyjnym przemysłu spożywczego. W kontekście mleczarskim historycznie zastosowany środek kontroli za pomocą ciepła (pasteryzacja) miał duży wpływ na ograniczenie występowania listeriozy, ale nadal występują zanieczyszczenia przetworzonych produktów mlecznych. Nadal jest potrzebne lepsze zrozumienie nisz ekologicznych w zakładach mleczarskich, w celu zminimalizowania prawdopodobieństwa powtórnego skażenia w procesach po krytycznych punktach kontrolnych. Niniejsze opracowanie ma na celu podsumowanie różnych istotnych działań w procesie produkcji żywności, które należy wdrożyć, aby zminimalizować prawdopodobieństwo zakażenia produktu mlecznego L. monocytogenes.
Zakres opracowania:
- Wzrost występowania organizmów patogennych Listeria monocytogenes w łańcuchu produkcyjnym branży mleczarskiej
- Charakterystyka wzrostu Listeria monocytogenes
- Patogeneza Listeria monocytogenes
- Oporność, zdolność przetrwania Listeria Spp i Listeria monocytogenes podczas procesów w przemyśle mleczarskim
- Potencjał wzrostu Listeria Spp i monocytogenes w produktach mleczarskich
- Metody analityczne do wykrywania i oznaczania liczby i identyfikacji
- Środki kontroli dla Listeria monocytogenes w procesach produkcji mleczarskiej
- Prezentacja kluczowych wybuchów zakażeń Listerią
Opracowanie w języku angielskim jest dostępna bezpłatnie pod linkiem:
Przeczytaj także
-
04.11.2019
Sweety® Y-1, innowacyjny produkt firmy Chr. Hansen, został uznany za Najlepszy Dodatek Przetworów Mlecznych na świecie
Podczas XIII Globalnego Kongresu Mleczarstwa, odbywającego się w Lizbonie, firma Chr. Hansen zyskała światowe uznanie, otrzymując nagrodę w kategorii Najlepszy Dodatek Przetworów Mlecznych ...
-
10.10.2019
Bezpieczeństwo żywności: Skuteczność technologii X-RAY w branży mleczarskiej
Wykrywanie ewentualnych zanieczyszczeń w produktach mlecznych nie jest łatwe z wielu przyczyn. Utrudnione może być ze względu na objętość, temperaturę czy obecność wody w produkcie.
-
15.05.2019
Promienie Rentgena zapewniają kompleksową kontrolę bezpieczeństwa i jakości żywności w jednej z czołowych mleczarni.
System rentgenowski firmy Ishida wykorzystuje wyjątkową technologię algorytmu genetycznego, która umożliwia operatorom maszyny takie jej zaprogramowanie, aby rozpoznawała pojawiające się problemy. Zanieczyszczenia jak metal, szkło, kawałki porcelany i inne niemetalowe ciała obce mogą teraz zostać wykryte.