Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Promienie Rentgena zapewniają kompleksową kontrolę bezpieczeństwa i jakości żywności w jednej z czołowych mleczarni.

Kategoria: Procesy i Technologie

Fakty i liczby

System rentgenowski firmy Ishida wykorzystuje wyjątkową technologię algorytmu genetycznego, która umożliwia operatorom maszyny takie jej zaprogramowanie, aby rozpoznawała pojawiające się problemy.

Zanieczyszczenia jak metal, szkło, kawałki porcelany i inne niemetalowe ciała obce mogą teraz zostać wykryte. Jeden detektor rentgenowski IX-GA przeznaczony jest dla pojemników 100g i 200g, w przypadku wydajności do 10 000 produktów na godzinę. Drugi system obsługuje większe opakowania, o pojemności 800g, przy wydajności około 4 000 pojemników na godzinę.

Dwa systemy rentgenowskie Ishida IX-GA 4075 zapewniają lepszą kontrolę jakości we wiodącej belgijskiej mleczarni Olympia. Maszyny monitorują wiodące na rynku desery mleczne, w tym pudding ryżowy i waniliowy oraz czekoladowe budynie i kremy, sprawdzając, czy nie znalazły się w nich zanieczyszczenia w postaci kawałków metalu, szkła czy ceramiki oraz inne niemetalowe ciała obce, aby zapewnić najwyższe standardy produktu.

Wyzwanie

Możliwość wykrywania ciał obcych w deserach produkowanych w mleczarni Olympia jest istotna, ponieważ firma dba o wysokie standardy i chce mieć absolutną pewność, że jej produkty są bezpieczne. Wykrywacz metalu nie jest odpowiednim rozwiązaniem, ponieważ zamknięcia pojemników są z folii aluminiowej.

Rozwiązanie

Jeden detektor rentgenowski IX-GA przeznaczony jest dla pojemników o pojemności 100g i 200g, w przypadku wydajności do 10 000, podczas gdy drugi system obsługuje większe opakowania, o pojemności 800g, przy wydajności około 4 000 pojemników na godzinę. Systemy Ishida zostały wybrane po drobiazgowym porównaniu z innym producentem.

Wim De Spiegeleer, dyrektor operacyjny w firmie Olympia, mówi, że IX-GA ogólnie sprawdza się lepiej, biorąc pod uwagę między innymi większą czułość oraz wyraźny i dokładny obraz rentgenowski produktu raz za razem, a także stabilną i dobrze zaprojektowaną konstrukcję maszyny.

Dwa modele IX-GA zostały zainstalowane przez belgijskiego agenta Ishidy, firmę BRN, która dostarczyła też przenośniki i zabezpieczenie wokół maszyn. Według doniesień firmy Olympia systemy rentgenowskie są godne zaufania oraz proste w ustawieniu i obsłudze.

- Ponieważ każde opakowanie jest monitorowane, a obraz zapisywany, możemy bardzo łatwo wskazać miejsce zanieczyszczenia w każdym opakowaniu. Indywidualne obrazy stanowią też ważną część naszych kompleksowych procedur wykrywania – komentuje Wim.  – W przypadku wielu innych aparatów rentgenowskich coś w rodzaju zdejmowanej etykietki na pokrywce deseru mogłoby wywoływać fałszywe odrzucenia – wyjaśnia - To dość irytujący problem, który powoduje dodatkowy stres wśród pracowników obsługujących maszynę i rozprasza ich.

W przypadku systemu rentgenowskiego Ishida uniknięto tego problemu dzięki jego wyjątkowej technologii algorytmu genetycznego. Pozwala on operatorom zaprogramować maszynę tak, aby wykrywała problemy typowe dla każdej poszczególnej aplikacji, korzystając z analizy danych na podstawie obrazu uzyskanego podczas różnych kontroli. Ponieważ w przypadku produkcji żywności podobne problemy mają tendencję do nawracania, rejestracja danych może pomóc w stworzeniu bardziej precyzyjnego protokołu kalibracji w przypadku każdej kolejnej kontroli. Dzięki temu wykrywanie defektów będzie łatwiejsze i będzie można określić, w którym opakowaniu się znajdują, nawet w przypadku wysokiego stopnia przepustowości.

 - Napełnianie pojemników różnymi deserami odbywa się przy wykorzystaniu dość skomplikowanej maszynerii z wieloma częściami ruchomymi - opisuje Wim De Spiegeleer  - Jeśli jakiekolwiek drobne części oderwą się od maszyny, musimy mieć pewność, że zostaną zawsze szybko rozpoznane.

Wykrywacz metalu nie jest odpowiednim rozwiązaniem, ponieważ na pojemnikach znajdują się zamknięcia z folii aluminiowej. Jak mówi Wim -  W przeszłości jednak technologia rentgenowska była uważana za zbyt drogą i jedynym sposobem na zapewnienie jakości była codzienna kontrola maszyny. Podczas gdy Olympia nadal kontroluje stan maszyn, obecnie jest to dodatkowe rozwiązanie, obok zastosowania nowej technologii, która umożliwia też firmie sprawdzenie stanu maszyny.

- Obecnie ceny rentgena są o wiele mniej wygórowane, co sprawia, że ta inwestycja jest opłacalna - wyjaśnia Wim - Możemy też zyskać na dodatkowym monitorowaniu jakości produktu – kontynuuje.

- Najważniejsze jednak, aby operatorzy zaufali tym maszynom i byli gotowi na codzienną pracę z nimi – twierdzi specjalista.

Istnieją też inne zalety systemu Ishida 

- Ponieważ każda paczka jest monitorowana, a obraz zapisywany, możemy bardzo łatwo wskazać miejsce zanieczyszczenia w każdej paczce. Indywidualne obrazy stanową też ważną część naszych kompleksowych procedur wykrywania. Najważniejsze, aby pracownicy obsługujący te maszyny zaufali im i byli gotowi na pracę z nimi, dzień w dzień - podsumowuje Wim.  - Decyzja o zakupie podejmowana jest na danym etapie, ale maszyny będą w użytku później przez wiele lat, zatem jest ważne, aby podjąć odpowiednie decyzje. Tak właśnie się stało w przypadku systemów rentgenowskich Ishida IX-GA.

Autor:Ishida Europe
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

WIĘCEJ O TECHNOLOGII ISHIDA DOWIESZ SIĘ W FIRMIE:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.