Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak zwiększyć wydajność sortowania drobiu? - Case study

Kategoria: Procesy i Technologie

Instalacja dwóch systemów sortujących Ishida Flex Grader w firmie Tranzit Food, lidera w przetwórstwie drobiu na Węgrzech umożliwiła na prawie dwukrotne zwiększenie wydajności przy utrzymaniu zatrudnienia tej samej liczby operatorów linii.

System Flex Grader Ishida sortuje uprzednio zapakowane kaczki i gęsi - zarówno w całości, jak i w porcjach - do ustalonej wagi końcowej. Produkt jest przeznaczony na rynek klientów detalicznych firmy Tranzit. Każde opakowanie jest indywidualnie ważone a następnie w zależności od poszczególnej wagi jednostkowej przydzielane do konkretnego stanowiska w serii stacji pakowania, gdzie trafiają do skrzynek transportowych i są gotowe do dalszej drogi.

80 opakowań na minutę

Dwudziesto-punktowy Flex Grader jest w stanie obsłużyć około 80 opakowań w ciągu minuty, co daje możliwość przetwarzania około 3600 kaczek i 1600 gęsi na godzinę. W porównaniu do wcześniej stosowanego systemu ręcznego dostarczano 2000 i 1000 ptaków, odpowiednio. Każdy z operatorów linii jest przypisany do trzech lub czterech punktów sortownika. Tam opakowania trafiają do kartonów oraz generowana jest etykieta zewnętrzna opakowania zbiorczego.

System pozwala na elastyczne odważenie i posortowanie każdego opakowania według rzeczywistej wagi jednostkowej. Dotyczy to sytuacji, gdzie klienci nie wymagają produktu stało-wagowego.

Różne wielkości opakowań

Wielkości opakowań wahają się od 700g do 1200g, dla produktu w porcjach i odpowiednio od 1400g do 6500g dla ptaków w całości. Wszelkie opakowania nie spełniające określonych kryteriów tolerancji dla określonego przebiegu są przekierowywane do specjalnego pojemnika, celem ponownego odważenia.

Opinia klienta

Linia Ishida, została specjalnie zaprojektowana dla potrzeb firmy Tranzit Food i dostarczona przez węgierskiego dystrybutora Ishida, firmę Master Quality.

"Początkowo rozważaliśmy system Flex Grader o 16 stanowiskach" - jak wyjaśnia Ferenc Botos z firmy Tranzit Food. "Jednak po rozmowach z Ishida i naświetleniu naszych oczekiwań, zdecydowaliśmy się na rozwiązanie 20 punktowe. W ten sposób zaprojektowano system aby spełniał nasze wymagania i pozwolił zmaksymalizować wykorzystanie dostępnej przestrzeni fabrycznej. Ishida jest bardzo dobrym partnerem do współpracy, służący konstruktywnymi sugestiami, a także zapewniającym naszym operatorom doskonałe szkolenia".

Jak informuje firma Tranzit, linia sortująca Ishida Flex Grader jest prosta w eksploatacji. Przezbrojenie pomiędzy obsługiwanym produktem, w tym przypadku drobiem, może być wykonane w czasie krótszym niż minuta, gdzie wymagane wartości specyfikacyjne przywołuje się z przyjaznego dla użytkownika interfejsu panelu RCU tj. jednostki zdalnego sterowania. Ustawienia tolerancji można korygować również podczas pracy linii. A otwarta konstrukcja szkieletowa, spełniająca wymagania norm utrzymania  w czystości pozwala na szybkie i łatwe czyszczenie, które odbywa się pod koniec każdej zmiany.

Flex Grader działa w trybie dwuzmianowym, pięć dni w tygodniu z dodatkową zmianą w każdą drugą sobotę. Wydajność linii wynosi do 28 000 ptaków na zmianę.

"Również niezawodność jest satysfakcjonująco dobra, a w przypadku jakiegokolwiek problemu otrzymujemy doskonałe wsparcie i pomoc od Ishida" - kontynuuje Ferenc Botos.

Fabryka Tranzit w Debrecen, przejęta przez spółkę w 2010 r. to przykład firmy wykazującej znaczny wzrost  rozwoju swej działalności oraz zwiększonego udziału wiodącej na rynku marki Goldenfood na kluczowych rynkach eksportowych.

"Uważamy, że Ishida jest Rolls Royce'em na rynku maszyn produkcyjnych", mówi Ákos Szabó, Dyrektor Naczelny spólki Tranzit Food. "Jeśli chcesz jakości, musisz być gotowy by za nią zapłacić”.

"Na naszym rynku potrzeba precyzyjnego ważenia  pozostaje niezmienna, ale pakowanie oraz style opakowań ciągle ulegają zmianom, więc to, czego potrzeba, to niezawodność, elastyczność i szybkość reakcji na zmiany w  każdym systemie naważania, czyli to, co zapewnia właśnie Ishida”.

Z tego też powodu, firma Tranzit Foods zamierza prowadzić dalsze inwestycje w systemy Ishida, gdyż dąży do dalszego wzrostu szybkości przetwarzania i wydajności swych procesów produkcyjnych przetwórstwa drobiu.

Autor:Ishida Europe
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

WIĘCEJ O TECHNOLOGII ISHIDA DOWIESZ SIĘ W FIRMIE:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.