Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Proces marynowania - Orbicote – nowe rozwiązanie Ishida

Kategoria: Procesy i Technologie

Ishida Europe opracowała unikatowy system marynowania produktów białkowych, takich jak mięso, drób i ryby.  System pozwala na uniknięcie bałaganu i odpadów, które tradycyjnie towarzyszą temu procesowi. Czyni go bardziej efektywnym i spójnym, niż do tej pory. 

Innowacyjny System Przetwórczy

System - Ishida Orbicote, został wyróżniony nagrodą PPMA Awards w 2017 roku i uzyskał tytuł  Innowacyjnego Systemu Przetwórczego Roku. Urządzenie łączy w sobie dobrze sprawdzoną technologię naważania wielogłowicowego Ishida ze specjalnie zaprojektowaną serią 12 mini-bębnów, zamontowanych, po sześć na każdym z dwóch, powiązanych ze sobą pierścieni. Proces samego marynowania jest poprzedzony procesem naważania wkładu. Każda, precyzyjnie odważona porcja, transportowana jest do indywidualnego pojemnika, tj. mini-bębna, w którym jest obtaczana zadaną dawką marynaty. Marynata trafia do bębna przy zastosowaniu objętościowego systemu dozującego, co zapewnia dokładne pokrycie wkładu produktowego przed jego wprowadzeniem, do systemu pakującego.  Czysto i sprawnie.

Układ orbitalny

Tzw. mini-bębny są rozmieszczone blisko siebie w układzie orbitalnym, dokładnie zsynchronizowanym z systemem naważania i pakowania, dla przykładu, z układem tackującym typu tray sealer (tj. system pakowania i hermetyzacji na tackach produktowych). Tak zaprojektowany system "Orbicote" pozwala, w typowym zastosowaniu, jak przykładowo - marynowane porcje drobiowe na operowanie z prędkością rzędu 55 opakowań na minutę.

Naważanie produktu

Naważanie produktów przed marynowaniem pozwala na uniknięcie odpadów zwykle związanych z marynowaniem masowych ilości  w dużych bębnach, a następnie ważenia ich na mokro, gdzie marynata przywiera do zasobników i rynien naważarki. Strata na marynacie, która jest zwykle znacznie droższa niż sam powlekany produkt, przy użyciu tej metody, może wynosić nawet 8%.

Ponadto, naważarki wielogłowicowe Ishida posiadają opatentowaną funkcję, która umożliwia wykrywanie i odrzucanie kombinacji z nadwagą lub niedowagą, tak aby można było wybrać poprawną masę w miejsce wadliwej oraz wprowadzić ją do systemu marynującego bez utraty rytmu roboczego. Odrzucanie porcji wadliwych zawczasu, przed marynowaniem, wpływa na dalszą redukcję strat i ilości odpadów. Ishida stwierdza, że ten zwiększający efektywność system odrzucania wadliwych porcji jest dostępny również dla innych zastosowań wykorzystujących naważanie.

Wstrzymanie przepływu produktu

Równie ważnym jest fakt, że w razie wstrzymania przepływu produktu, to "Orbicote" może działać jako bufor, który pozwala  na powrót do operacji z miejsca, w którym nastąpił zator, bez resetowania systemu, Jeśli taca produktowa nie jest gotowa na odbiór porcji, pozostający w mini-bębnach wkład jest uwalniany tylko wtedy, gdy taca jest na swoim miejscu. Niewypełnione tacki są wstrzymane do momentu wypełnienia, co zapewnia, że ​​nie ma pustych tacek blokujących linię pakującą czy system hermetyzacji.

Zastosowane w systemie "Orbicote" rozwiązanie, które polega na naważaniu poprzedzającym proces marynowania, minimalizuje czas przestoju na mycie. Natomiast, opracowany przez inżynierów z Ishida system opróżniania mini- bębnów, daje zapewnienie, że transfer mokrego wkładu produktowego, z bębna do opakowania odbywa się pewnie i czysto. Wszystkie części kontaktowe są łatwe do demontażu w celu czyszczenia/mycia, w tym mini-bębny. I tak, całkowite przezbrojenie produktu i marynaty zajmuje mniej niż 20 minut.

Zalety Orbicote

Ishida stwierdza, że niezależne testy potwierdziły, że "Orbicote" osiąga około 95% pokrycia powierzchni, podczas gdy małe odległości upustu produktu oraz delikatny proces bębnowy zapobiega  uszkodzeniom mechanicznym wkładu produktowego.

Wartość dodana

Wdrożenie na rynek systemu "Orbicote" Ishida pozwala przetwórcom łatwiej budować wartość dodaną z produktem marynowanym i reakcję na trendy rynkowe, takie jak wzrost produkcji produktów z grilla w czas gorącej aury pogodowej. Aby uzyskać jeszcze większą elastyczność, system może obsługiwać jednocześnie dwa różne marynowane produkty. Dwa zróżnicowane wkłady na każdym z dwóch pierścieni systemu "Orbicote". Kolejną zaletą jest szybka zmiana lejów zasypowych (bypass chutes) "Orbicote", które w razie obsługi porcji nie podlegających marynowaniu, pozwalają na ominięcie bębnów marynujących.

"Orbicote z powodzeniem pokonuje klasyczne problemy marynowania, tj. odpady i bałagan", jak komentuje Nick Clark, Menadżer ds. Produktów firmy Ishida Europe w zakresie naważarek wielogłowicowych z posuwem spiralnym (zwanych też śrubowym).                                                                                          

"Teraz, proces marynowania może być  o wiele bardziej efektywny i dokładniej kontrolowany, dostarczając przy tym wymiernych oszczędności, a jednocześnie pozwalając producentom na łatwiejsze poszerzanie zakresu swojej oferty produktowej oraz elastyczne reagowanie na wyzwania i  powstające na rynku szanse."

 

Autor: Ishida Europe

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

WIĘCEJ O TECHNOLOGII ISHIDA DOWIESZ SIĘ W FIRMIE:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.