Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Jak pakować produkty z grzybów? - Case study

Kategoria: Procesy i Technologie

Naważanie grzybów

Technologia naważania wielogłowicowego oraz ważenia kontrolnego Ishida, wspierana przez zaawansowany, jej rodzimy system gromadzenia danych o nazwie IDCS II  [tj. Ishida Data Capture System] dostarcza, tak szybkość, jak i dokładność oraz odpowiada za wzrost wydajności produkcji. Zastosowany z powodzeniem u wiodącego niemieckiego dostawcy produktów z grzybów, spółkę Bayerische Pilze & Waldfrüchte Uwe Niklas GmbH system Ishida pozwala firmie Niklas na obsługę około 1000 różnych produktów z grzybów.

Spółka eksploatuje pięć linii pakujących, gdzie każda współpracuje z wielogłowicowym systemem naważania Ishida. Zakres obsługiwanych produktów obejmuje grzyby świeże, mrożone oraz suszone. Produkty są pakowane do hermetyzowanych tacek, torebek foliowych oraz do plastikowych kubków z zakręcaną pokrywą. Zakres wagowy wkładu produktowego mieści się w przedziale od 5 gram do 2,5 kilograma.                                                                                                               

Różnorodne zastosowanie

Naważarki zostały dostosowane dla wielu różnych zastosowań i obsługi wielu typów produktów.  Powierzchnie kontaktowe, (dla przykładu) z blachy falistej, pozwalają na obsługę trudnego wkładu, takiego jak,  krojone w duże plastry ususzone grzyby.  Dobrane łagodne kąty spustów oraz krótkie odległości upadku produktu, na czas jego wędrówki przez układ naważarki, pozwalają na obsługę najbardziej delikatnych wkładów produktowych, jak w tym przypadku  grzybowy susz.

Różnorodne produkty

Ze względu na olbrzymią różnorodność oferty produktów firmy Niklas, szczególne ważne jest to, aby równie elastyczne były systemy pakujące. Firma Niklas obsługuje również wiele tzw. małych zamówień na takie produkty, jak te przeznaczone dla smakoszy, a których realizacja trwa zwykle zaledwie pół dnia. Prosta i szybka konfiguracja naważarek Ishida oraz jej, sprzyjająca higienie, łatwa do utrzymania w czystości konstrukcja, gwarantują bardzo sprawne przeprowadzanie procesu przezbrojenia.

Wysoka wydajność i precyzja

Podczas, gdy naważarki dostarczają wydajność na poziomie do 3000 paczek na godzinę, ich główną zaletą, według opinii Uwe Niklas'a,  Dyrektora Zarządzającego spółki, jest znakomita dokładność naważania z  maksymalnym poziomem nadważania wynoszącym jedynie 0,1 grama masy nominalnej.

"Jeden kilogram naszego suszonego produktu, to koszt do 300 EUR, więc naturalnym jest, że podczas napełniania musimy być precyzyjni" - wyjaśnia Uwe Niklas.

Wagi kontrolne

Najnowszej generacji wagi kontrolne typu DACS-G, firmy Ishida, umieszczane na końcu linii pakującej, dostarczają gwarancji skutecznej kontroli jakości, a ich szeroki zakres ważenia i szybkość przezbrajania między-produktowego (tj. zmiana konfiguracji targetów wagowych) idealnie odpowiadają wymaganiom firmy Niklas.

Cechą charakterystyczną wag kontrolnych Ishida jest ich, wysokiej prędkości reagowania głowica pomiarowa, dająca pomiar z dokładnością 0,2 grama. Dodatkowo urządzenia są wyposażone w specjalny system kompensacji drgań podłoża, odpowiedzialny za niwelowanie wpływu  czynników zewnętrznych, jak wibracje na podłodze. Te niezwykle wytrzymałe maszyny posiadają również, na wypadek pojawienia się zakłóceń zewnętrznych, funkcję automatycznego odłączania sensora ważącego od pasa transmisyjnego. Z kolei, zintegrowane detektory metalu zapewniają ochronę przed zanieczyszczeniem produktu ciałami obcymi.

System IDCS II 

Co równie istotne, to fakt, że wagi kontrolne, dzięki wykorzystaniu pionierskiego systemu IDCS II firmy Ishida (Ishida Data Capture System), są w stanie agregować cenne dane produkcyjne. Są to informacje o przestojach, stratach nadważeniowych (tzw. gratisach), poziomach wydajności i jakości. Dane dotyczące każdego, indywidualnego opakowania można analizować oraz wizualizować na wykresach lub w tabelach według: partii produktów, zmiany roboczej, operatorów, produktów, maszyn albo linii. Wyświetlone dane i raporty są definiowalne przez użytkownika i można je dostosowywać do potrzeb. Wartości parametrów są dostępne w trybie on-line w dowolnym momencie cyklu produkcyjnego i mogą być monitorowane w czasie rzeczywistym. Możliwy jest przesył informacji na urządzenia mobilne.  IDCS II jest kompatybilny z takimi systemami informatycznymi, jak system SAP lub SCADA (tj. Supervisory Control And Data Acquisition)  Tym samym, przesył danych w takich aplikacjach, jak Microsoft Word, Excel i Adobe PDF może odbywać się bezproblemowo.

"Oprogramowanie IDCS II to niewielka inwestycja, która przyniosła znaczącą korzyść, bowiem zwiększa bezpośrednio naszą wydajność", stwierdza Uwe Niklas. "Cały pakiet wraz z wagami kontrolnymi i analizą danych traktujemy, jako ważną funkcję kontrolną dla szefostwa zarządzania naszą produkcją, co jest bardzo cenne z punktu widzenia zagadnienia procesów zarządzania przedsiębiorstwem. Jeśli wartości nie są zadowalające, natychmiast dokonujemy odpowiednich korekt, wdrażamy zmiany ustawień, przeprowadzamy prace konserwacyjne lub organizujemy szkolenie”.                                                                                                 

Firma Ishida współpracuje ze spółką Bayerische Pilze & Waldfrüchte Uwe Niklas GmbH od 1999 roku, to jest od momentu instalacji pierwszej w firmie naważarki wielogłowicowej.

Autor: Ishida Europe

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

WIĘCEJ O TECHNOLOGII ISHIDA DOWIESZ SIĘ W FIRMIE:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.