Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Włoska kawa Illy zyskuje dzięki technologii Ishida

Kategoria: Procesy i Technologie

Technologia naważania

Technologia naważania wielogłowicowego Ishida jest gwarantem prędkości i dokładności procesu dla dwóch formatów opakowań u jednego z najbardziej znanych producentów markowej kawy we Włoszech, firmy Illy.

Wersja podstawowa naważarki wielogłowicowej Ishida, model CCW-SE-210 z zasobnikami dwulitrowymi odlicza, przez odważanie, po 18 kapsułek z kawą Illy, pakowanych do worków typu quadro, przeznaczonych na włoski rynek detaliczny. Model naważarki w wersji średniej o symbolu CCW-RS-210 z zasobnikami 5 litrowymi jest dedykowany operacji pakowania kawy ziarnistej Illy do puszek 3 kg, które z kolei trafiają na rynek gastronomiczny całego świata.

Pionierski system pakowania Illy

Założone w 1933 roku przedsiębiorstwo nadal jest firmą rodzinną. Illy w 1934 roku wprowadziło swój pionierski system pakowania ciśnieniowego ziaren kawy. Opatentowany proces zapewnia zachowanie unikalnych aromatów i smaków starannie dobranych przez Illy ziaren kawy.

Firma Illy dobrze wiedziała od początku, że jakość produktu zależy również od jakości jego pakowania. Dlatego też firma produkuje własne 3kg puszki. Odbiorcami tego formatu opakowania są restauracje i kawiarnie. Ponadto zespół techniczny firmy jest odpowiedzialny za projektowanie linii napełniania. Wiele urządzeń produkowanych jest na specjalne indywidualne zamówienie według specyfikacji Illy.

Wzrost wydajności

Do tej pory firma dla puszek 3kg stosowała jednogłowicowy system naważający. Jednak dostawca tych urządzeń zaprzestał działalności gospodarczej i coraz trudniejsze było pozyskanie części zamiennych. Illy stanęła wobec potrzeby rozwiązania alternatywnego.

Kluczową zaletą nowych naważarek Ishida jest prędkość operacyjna oraz dokładność w granicy 3-4g masy docelowej (targetu wagowego), co pozwoliło Illy na wzrost wydajności pakowania z 10 do 25 puszek na minutę. Jednak w celu pełnego wykorzystania nowej prędkości operacyjnej firma obecnie inwestuje w nowy sprzęt końca linii produkcyjnej.

Naważarki Ishida

Obie naważarki Ishida uwalniają porcje kawy do specjalnie skonstruowanego dla Illy, systemu napełniania, na który składa się szereg obracających się lejów zasypowych, wprowadzających kolejne porcje ziaren kawy do podsuwających się puszek. Aktualnie, przy zwiększonej prędkości operacyjnej naważarek, dzienna wydajność linii wynosi około 45 ton kawy ziarnistej.

Naważarki Ishida dzięki zastosowaniu zasobników 5 litrowych są w stanie osiągać wysoki poziom masy targetu wagowego już w pojedynczym zrzucie. Ponieważ po zakończeniu procesu palenia, niektóre ziarna kawy mogą zlepiać się ze sobą, zasobniki wstępne wyposażono w sita zaprojektowane przez Illy , które zapobiegają przedostawaniu się zlepionych ziaren do zasobników naważających.

Dwie naważarki wielogłowicowe do kawy ziarnistej eksploatowane są w trybie 24 godzinnym przez pięć dni w tygodniu. Carlo Valente, jako osoba odpowiedzialna za ten proces w Illy mówi, że systemy są łatwe w obsłudze i stwierdza, że główne korzyści płyną z ich niezawodności operacyjnej.

"Ustawienia obsługiwanych przez naważarki różnych odmian kawy są rejestrowane w pamięci oraz łatwo można je przywoływać z poziomu RCU (Remote Control Unit, tj. zdalnego pulpitu sterowniczego) umożliwiając szybkie przezbrajanie," wyjaśnia Carlo Valente. "Jesteśmy również bardzo zadowoleni z niezawodności naważarek Ishida, które od chwili instalacji pracują bezawaryjnie."

4 odmiany kawy

Obecnie na naważarkach Ishida serii RS w firmie Illy obsługiwane są cztery różne odmiany kawy w puszkach 3kg, tj. - kawa standard, bezkofeinowa, ciemna i ciemna ekstra. Jednakże, elastyczność i wszechstronność urządzenia pozwala na łatwe dostosowanie go do nowych, ciągle opracowywanych odmian, które mogą być wprowadzone w dowolnym momencie. Naważarki są czyszczone po każdej zmianie, pomiędzy przezbrojeniami, a pod koniec każdego tygodnia poddawane są procesowi mycia głównego. Carlo mówi, że dzięki higienicznej konstrukcji z gładkimi liniami i powierzchniami bez zakamarków lub tzw. pułapek kurzowych oraz prostocie demontażu i montażu, bez potrzeby używania narzędzi, cały proces jest łatwy do wykonania.

Zalety naważarek wielogłowicowych

Naważarka wielogłowicowa Ishida serii CCW-SE już w wersji podstawowej oferuje prędkość, precyzję i wydajność oraz stanowi idealne rozwiązanie dla wszystkich zastosowań z suchymi wkładami produktowymi. W firmie Illy, używana jest do porcjowania ekskluzywnego produktu Illy, tj. kapsułek systemu Iperespresso, pozwalającego na przygotowanie autentycznego espresso w każdym domu. Kapsułki charakteryzuje identyczna masa, a naważarka CCW-SE-210 jest w stanie odliczać po 18 kapsułek kawy trafiających do toreb typu quadro z płaskim dnem, w tempie 50 opakowań na minutę. System Ishida uwalnia ładunek do systemu transportującego, projektu Illy, który przenosi je do toreb.
Jakość dla firmy Illy zawsze była i jest czynnikiem motywującym rozwój produktu i jego pakowania i ona też zdecydowała o wyborze dla tych dwóch zastosowań właśnie naważarek Ishida. Maszyny zostały dostarczone przez wieloletniego włoskiego przedstawiciela spółki Ishida, firmę ITech.

"Wybraliśmy sprzęt Ishida ze względu na jego, uznaną w świecie reputację i doskonałość", potwierdza Carlo. "Jak do tej pory jesteśmy bardzo zadowoleni z wyników oraz uzyskanego wsparcia technicznego od ITech i Ishida ."

Autor: Ishida Europe

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

WIĘCEJ O TECHNOLOGII ISHIDA DOWIESZ SIĘ W FIRMIE:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.