Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Najnowszy stan techniki w zakresie wykrywania zafałszowań żywności są prezentacją referatu wygłoszonego podczas IV Kongresu Bezpieczeństwa Żywności, który odbył się w dniu 11 października w Warszawie i wygłoszony został przez Panią dr Annę Bugajewską , Dyrektora Naukowo-Technicznego firmy Silliker Polska Sp. z o.o. będącą oddziałem światowego lidera w badaniach żywności grupy Merieux Nutrisciences.
Prezentacja zawiera informację na temat :
- rys historyczny zafałszowań żywności
- aspekt prawny
- inicjatywy zapobiegające fałszowaniu żywnosci
- najczęstsze sposoby fałszowania żywności
- sposoby podejścia do badania autentyczności
- wykrywanie gatunków mięs
- potwierdzanie kraju pochodzenia
- fałszowanie miodu
- ałszowanie oleju
- fałszowanie napojów alkoholowych
- metody wykrywania zafałszowania mięsa
- autentyczność kawy
- potwierdzanie gatunku mleka
- fałszowanie soków owocowych
- fałszowanie tłuszczu kakaowego
- fałszowanie ziół i przypraw
- szybkie testy
Słowa kluczowe: zafałszowania żywności, metody wykrywania zafałszowań, Merieux NutriSciences, bezpieczeństwo żywności
Materiał udostępniony przez: Merieux NutriSciences (Silliker Polska Sp. z o.o.)
Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019
Aby pobrać materiały, musisz się zalogować lub założyć darmowe konto
Załóż konto