Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Szwajcarska grupa Nestlé zdecydowała się ostatecznie zamknąć fabrykę mrożonej pizzy z linii „Fraîch'Up”, w północnej Francji. Fabryka została zamknięta w marcu 2022 r., a produkcję ponownie uruchomiono dopiero w grudniu ub.r.
Francuskie media doniosły, że dwoje dzieci zmarło, a dziesiątki innych zachorowało po zjedzeniu skażonej mrożonej pizzy marki Buitoni wyprodukowanej w tej fabryce.
18 marca Nestlé ogłosiło wycofanie pizzy Fraîch'Up sprzedawanej od czerwca 2021 r. i zawiesiło działalność fabryki w Caudry, aby umożliwić dochodzenie.
Francuska prokuratura w maju 2022 r. wszczęła dochodzenie w sprawie śmierci jednej osoby, zachorowania 14 innych osób oraz naruszenia wymogów bezpieczeństwa żywności, które były powiązane z wybuchem ogniska E. coli w fabryce w Caudry.
W grudniu ub.r. Nestlé otrzymało zgodę na ponowne otwarcie jednej z dwóch linii produkcyjnych w zakładzie, na którą wycofanie nie miało wpływu.
Jednak w związku z gwałtownym spadkiem prognoz zamówień na pizzę z powodu zmieniającego się rynku i kryzysu zdecydowano ostatecznie o zamknięciu fabryki.
„Prognozy sprzedaży były znacznie niższe od oczekiwanych po ponownym otwarciu zakładu w grudniu” – poinformowano w oświadczeniu ogłaszającym zamknięcie fabryki.
https://www.millingmea.com/nestle-to-close-pizza-factory-in-france-linked-to-deadly-e-coli-outbreak/
Przeczytaj także
Grupa, która chce spróbować odzyskać zaufanie konsumentów po tym ogromnym skandalu, wskazuje, że od tego czasu wdrożyła „protokół ponownego uruchomienia” fabryki dotyczący tylko jednej z dwóch linii produkcyjnych, tej, której nie dotyczył proces wycofania.
Francuscy prokuratorzy wszczęli śledztwo po tym, jak infekcje E. coli związane z fabryką pizzy Fraich'Up marki Buitoni (Nestle) mogły doprowadzić do śmierci jednej osoby.
Marka Buitoni, spółka zależna od Nestlé, uruchomiła wycofywanie 16 gam pizz, po tym, jak władze sanitarne Francji powiązały je z wybuchem infekcji E. coli 026.