Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nestlé zamyka francuską fabrykę pizzy Buitoni dotkniętą epidemią E.coli

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności , Biznes

Szwajcarska grupa Nestlé zdecydowała się ostatecznie zamknąć fabrykę mrożonej pizzy z linii „Fraîch'Up”, w północnej Francji. Fabryka została zamknięta w marcu 2022 r., a produkcję ponownie uruchomiono dopiero w grudniu ub.r.

Francuskie media doniosły, że dwoje dzieci zmarło, a dziesiątki innych zachorowało po zjedzeniu skażonej mrożonej pizzy marki Buitoni wyprodukowanej w tej fabryce.

18 marca Nestlé ogłosiło wycofanie pizzy Fraîch'Up sprzedawanej od czerwca 2021 r. i zawiesiło działalność fabryki w Caudry, aby umożliwić dochodzenie.

Francuska prokuratura w maju 2022 r. wszczęła dochodzenie w sprawie śmierci jednej osoby, zachorowania 14 innych osób oraz naruszenia wymogów bezpieczeństwa żywności, które były powiązane z wybuchem ogniska E. coli w fabryce w Caudry.

W grudniu ub.r. Nestlé otrzymało zgodę na ponowne otwarcie jednej z dwóch linii produkcyjnych w zakładzie, na którą wycofanie nie miało wpływu.

Jednak w związku z gwałtownym spadkiem prognoz zamówień na pizzę z powodu zmieniającego się rynku i kryzysu zdecydowano ostatecznie o zamknięciu fabryki.

„Prognozy sprzedaży były znacznie niższe od oczekiwanych po ponownym otwarciu zakładu w grudniu” – poinformowano w oświadczeniu ogłaszającym zamknięcie fabryki.

Źródło: https://www.reuters.com/business/retail-consumer/nestle-closes-french-buitoni-factory-hit-by-ecoli-outbreak-2023-03-30/

https://www.millingmea.com/nestle-to-close-pizza-factory-in-france-linked-to-deadly-e-coli-outbreak/

Wybierz temat: Bezpieczeństwo żywności

Autor: Katarzyna Oleksy

Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.