Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Niebezpieczne pasze z Polski? Polskie produkty w systemie RASFF(28.05-03.06.2018)

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.

Poniżej przedstawiamy przegląd systemu RASFF z ostatniego tygodnia (28.05-03.06.2018) przygotowanego przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, listą polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz listą produktów potecnjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.

Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanym przez nas raportem:

PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018

PRODUKTY ZGŁOSZONE PRZEZ POLSKĘ W SYSTEMIE RASFF 

Produkt:  brzoskwinie
Kraj pochodzenia:  Włochy (przez Niemcy)
Ryzyko:  chlorpyrifos (0.039 mg/kg - ppm)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już obecny na rynku
Podjęte działania:  brak produktu na stanie
Rodzaj powiadomienia:  żywność – informacja - oficjalna kontrola rynku

 

Produkt:  rodzynki
Kraj pochodzenia:  Turcja
Ryzyko:  ochratoksyna A (23.4 µg/kg - ppb)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  produkt (jeszcze) nie pojawił się na rynku
Podjęte działania:  odesłanie
Rodzaj powiadomienia:  żywność – odrzucenie produktu na granicy - kontrola graniczna - partia towaru zatrzymana

   

POLSKIE PRODUKTY ZGŁOSZONE DO SYSTEMU RASFF

Produkt:  mączka rybna
Kraj zgłaszający: Włochy
Ryzyko:  obecność fragmentu DNA pochodzącego od zwierzęcia z rodziny przeżuwaczy
Ocena ryzyka:  nie groźne
Status dystrybucji:  brak dystrybucji do innych krajów członkowskich
Podjęte działania:   
Rodzaj powiadomienia:  pasze – informacje na temat działań następczych - oficjalan kontrola rynku 

 

Produkt:  drożdże piwne
Kraj zgłaszający: Niemcy
Ryzyko:  Salmonella (obecność /25g)
Ocena ryzyka:  nie groźne
Status dystrybucji:  dystrybucja do innych krajów członkowskich
Podjęte działania:  poinformowanie odbiorcy
Rodzaj powiadomienia:  pasze – informacje na temat działań następczych - kontrola własnej firmy

 

Produkt:  przysmak dla psa do żucia
Kraj zgłaszający: Austria
Ryzyko:  Salmonella enterica ser. Derby (obecność /25g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  brak dystrybucji z kraju zgłaszającego
Podjęte działania:  poinformowani nadawcy
Rodzaj powiadomienia:  pasze– ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku


 

PRODUKTY ZGŁOSZONE DO RASFF MOGĄCE POTENCJALNIE POJAWIĆ SIĘ NA RYNKU POLSKIM 

Produkt:  żywe małże (Mytilus galloprovincialis)
Kraj pochodzenia:  Włochy
Ryzyko:  zbyt wysoka liczba Escherichia coli (1600 NPL/100g)
Ocena ryzyka:  poważne
Status dystrybucji:  produkt (prawdopodobnie) nie jest już obecny na rynku
Podjęte działania:  wycofanie od konsumentów
Rodzaj powiadomienia:  żywność – informacja - oficjalna kontrola rynku

 

Wybierz temat: RASFF

Autor: Jakub Ostaszewski

Przeczytaj także

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.