Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Przegląd systemu RASFF - I kwartał 2018

Przegląd systemu RASFF - I kwartał 2018

System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów
w Unii Europejskiej.

Struktura RASFF zbudowana jest na zasadzie sieci. Każdy kraj uczestniczący w systemie ma na swoim terenie krajowy punkt kontaktowy mający łączność z centralnym punktem kontaktowym (punkty kontroli na zewnętrznych granicach Unii Europejskiej także są połączone z systemem szybkiego ostrzegania). Każdy punkt ma własną skrzynkę poczty e-mail. Na ten adres przesyłane są informacje rozpowszechniane w systemie.

Podsumowanie I kwartału

W pierwszym kwartale roku 2018 do systemu zgłoszonych zostało 861 produktów. Spośród wszystkich zgłoszeń 773 dotyczyło żywności, 57 paszy dla zwierząt natomiast 31 materiałów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Podczas oceny ryzyka 598 produktów otrzymało status „poważne”, a 168 „nie groźny”. W przypadku 31 produktów nie określono decyzji.

Spis treści:

  1. Produkty zgłoszone w systemie RASFF
  2. Kryteria zagrożeń
  3. Polskie produkty zgłoszone w systemie RASFF
  4. Produkty zgłoszone do systemu RASFF przez Polskę
  5. Produkty niebezpieczne potencjalnie mogące wystąpić na terenie RP

Zobacz również: 

Przegląd systemu RASFF - II kwartał 2018

Przegląd systemu RASFF - III kwartał 2018,

Przegląd systemu RASFF - IV kwartał 2018,  

Przegląd systemu RASFF - I kwartał 2019

Przegląd systemu RASFF - II kwartał 2019

Słowa kluczowe: RASFF, niebezpieczne produkty, zagrożenie, produkty zgłoszone, bezpieczeństwo żywności

 


UWAGA - GWARANCJA FOODFAKTY

Foodfakty nie pobierają i nie będą pobierać żadnych opłat za pobranie materiałów ogólnie dostępnych dla czytelników na portalu oraz za rejestrację konta czytelnika. Jeśli materiały są możliwe do pobrania przez zalogowanego czytelnika lub poprzez kwestionariusz to na pewno nie łaczą się z tym żadne opłaty ani przyszłe zobowiązania. Jeśli materiały są odpłatne, to są jednoznacznie oznaczone oraz podana jest cena, a udostępnienie materiału następuje wyłacznie po wcześniejszej zapłacie, kóra jest potwierdzeniem zlecenia.

Materiał udostępniony przez: FoodFakty

Materiał opublikowany dnia: 17.10.2019

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.