Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
27 listopada już po raz 15. będziemy obchodzić Europejską Noc Naukowców! Z tej okazji badacze z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie przeprowadzą serię 15 wykładów online dla młodzieży szkolnej. Przygotowane w ramach projektu EIT Food #AnnualFoodAgenda wykłady poruszą najciekawsze zagadnienia z obszaru żywności, żywienia i zdrowia człowieka. Zgłoś swoją szkołę już teraz!
Zdalne nauczanie nie musi oznaczać rutyny! Zaproś do swojej klasy naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie i przyłącz się do obchodów europejskiego święta nauki! Finansowane ze środków Europejskiego Instytutu Technologii i Innowacji w obszarze żywności (EIT Food) wykłady będą źródłem wiedzy, inspiracji i poruszą najbardziej aktualne tematy dotyczące zdrowego odżywiania. Poznamy m.in. bakterie zamieszkujące nasze jelita i dowiemy się, jak za pomocą żywności możemy wzmocnić nasz system odpornościowy. Sprawdzimy kiedy powinniśmy stosować dietę bezglutenową i przyjrzymy się bliżej faktom i mitom na temat jakości ryb pochodzących ze stawów hodowlanych. Weźmiemy pod lupę jedną z poważniejszych chorób XXI wieku, jaką jest otyłość i przekonamy się czy tkanka tłuszczowa może pożerać kalorie! A jak już będziemy w temacie zdrowia i żywności, to poznamy też najpopularniejsze alergeny żywnościowe, dowiemy się, jak konserwować żywność, by przetrwała nawet najbardziej ekstremalne warunki, oraz dlaczego czasem robimy zakupy spożywcze kierując się nie sercem i rozumem a… nosem!
Obchody Europejskiej Nocy Naukowców potrwają od 27 listopada do 4 grudnia br. Zgłoś swoją szkołę i stań się częścią najważniejszego święta naukowców w roku! Podczas każdego wykładu odbędzie się quiz wiedzy, z którego wyłonimy i nagrodzimy najbardziej uważnych uczniów. Szczegóły wydarzenia oraz wymagania techniczne znajdziesz na stronie Instytutu: www.pan.olsztyn.pl
Przeczytaj także
Maria Kosik - auditoka IFS, BRC,22000, Global G.A.P TUV Nord Polska ze swojego audytorskiego pamiętnika opowie o najczęstszych niezgodnościach rejestrowanych podczas auditów IFS Food. W tym roku kongres PIERWSZY RAZ odbędzie się w formie ONLINE i można dołączyć do niego bezpłatnie.
Świadomość ekologiczna społeczeństwa rośnie tym szybciej, im bardziej, w życiu codziennym, dotyka nas problem zanieczyszczenia naszego otoczenia.
Wydawnictwo Nowiny z myślą o czasie świątecznym realizuje unikatowy projekt pn. „Kupuję-Smakuję. Wybieram polskie produkty”. Kiedy dotyka nas wszystkich pandemia, zachęcamy mieszkańców do kupowania polskich produktów.