Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Podczas przetwarzania awokado na produkty spożywcze np. guacamole, ilość wytwarzanych w tym procesie odpadów może stanowić ponad 45% całkowitej masy awokado. Aby wykorzystać te odpady i przedłużyć okres przydatności do spożycia przygotowanych produktów, instytut AIMPLAS opracowuje projekt GUACAPACK, finansowany przez Walencką Agencję Innowacji (AVI). Projekt jest prowadzony przez firmę ITC Packaging, a bierze w nim udział także grupa badawcza Universidad de Alicante ds. Analizy polimerów i nanomateriałów (Nanobiopol-UA).
Projekt ma na celu opracowanie biodegradowalnego systemu opakowaniowego ze źródeł odnawialnych, który również wydłuża okres przydatności do spożycia żywności o 15%, dzięki etykiecie z funkcją bariery tlenowej, która zapobiega utlenianiu żywności oraz wykorzystaniu naturalnych przeciwutleniaczy pochodzących z samego awokado, które również pomogą ograniczyć stosowanie syntetycznych konserwantów.
Źródło fot. AIMPLAS
Aby to osiągnąć, skrobia z nasion awokado jest ekstrahowana i oczyszczana, aby uzyskać film, który można wykorzystać do wykonania wielowarstwowych etykiet IML, które mają właściwości barierowe dla tlenu i zapobiegają utlenianiu żywności. Ponadto, aktywne składniki skórki i miąższu awokado stanowiące odpad poprodukcyjny o wysokiej zdolności przeciwutleniającej zostaną pozyskane i wykorzystane jako składnik bioplastiku (PLA), który będzie formowany wtryskowo w celu wytworzenia systemu opakowaniowego. Gdy żywność wejdzie w kontakt z tym systemem, jej okres przydatności do spożycia zostanie wydłużony o 15%.
Wariant ten stanowi alternatywę stosowania dodatków syntetycznych, a także nowe zastosowanie o wysokiej wartości dodanej dla odpadów rolno-spożywczych w celu uzyskania biodegradowalnych opakowań ze źródeł odnawialnych. Projekt jest zatem w pełni zgodny z kryteriami gospodarki o obiegu zamkniętym.
Projekt ten pomoże również osiągnąć cele zrównoważonego rozwoju ONZ (SDG), w szczególności cel 3. dotyczący dobrego zdrowia i dobrego samopoczucia, cel 9. dotyczący przemysłu, innowacji i infrastruktury oraz cel 12. dotyczący odpowiedzialnej konsumpcji i produkcji.
Przeczytaj także
Minister Klimatu i Środowiska opublikował projekt ustawy o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej. Wyżej wskazany projekt ma wdrażać wymogi unijnej dyrektywy plastikowej (dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 z dnia 5 czerwca 2019 r. w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko). Poniżej przedstawiamy jego wybrane założenia.
Słomkę plastikową trudno odróżnić od słomki z biodegradowalnego PLA. Jeżeli nie widać różnicy, to dlaczego z korzyścią dla środowiska nie zastąpić wszystkich plastików biotworzywami, które dają się kompostować lub są biodegradowalne?
Wyobraźmy sobie, że łatwo psujące się owoce, warzywa i kwiaty zdecydowanie dłużej zachowują świeżość i mogą leżeć dłużej na sklepowych półkach. Wyobraźmy sobie jakie oszczędności to generuje oraz o ile mniej żywności zmarnuje się w skali globalnej. Uczestnicy projektu FreshInPac starają się urzeczywistnić tę ideę. Rezultaty ich prac są bardzo obiecujące.