Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe ekologiczne opakowanie z awokado wydłuży okres przechowywania żywności o 15%

Kategoria: Opakowania

Podczas przetwarzania awokado na produkty spożywcze np. guacamole, ilość wytwarzanych w tym procesie odpadów może stanowić ponad 45% całkowitej masy awokado. Aby wykorzystać te odpady i przedłużyć okres przydatności do spożycia przygotowanych produktów, instytut AIMPLAS opracowuje projekt GUACAPACK, finansowany przez Walencką Agencję Innowacji (AVI). Projekt jest prowadzony przez firmę ITC Packaging, a bierze w nim udział także grupa badawcza Universidad de Alicante ds. Analizy polimerów i nanomateriałów (Nanobiopol-UA).

Projekt ma na celu opracowanie biodegradowalnego systemu opakowaniowego ze źródeł odnawialnych, który również wydłuża okres przydatności do spożycia żywności o 15%, dzięki etykiecie z funkcją bariery tlenowej, która zapobiega utlenianiu żywności oraz wykorzystaniu naturalnych przeciwutleniaczy pochodzących z samego awokado, które również pomogą ograniczyć stosowanie syntetycznych konserwantów.

Źródło fot. AIMPLAS

Aby to osiągnąć, skrobia z nasion awokado jest ekstrahowana i oczyszczana, aby uzyskać film, który można wykorzystać do wykonania wielowarstwowych etykiet IML, które mają właściwości barierowe dla tlenu i zapobiegają utlenianiu żywności. Ponadto, aktywne składniki skórki i miąższu awokado stanowiące odpad poprodukcyjny o wysokiej zdolności przeciwutleniającej zostaną pozyskane i wykorzystane jako składnik bioplastiku (PLA), który będzie formowany wtryskowo w celu wytworzenia systemu opakowaniowego. Gdy żywność wejdzie w kontakt z tym systemem, jej okres przydatności do spożycia zostanie wydłużony o 15%.

Wariant ten stanowi alternatywę stosowania dodatków syntetycznych, a także nowe zastosowanie o wysokiej wartości dodanej dla odpadów rolno-spożywczych w celu uzyskania biodegradowalnych opakowań ze źródeł odnawialnych. Projekt jest zatem w pełni zgodny z kryteriami gospodarki o obiegu zamkniętym.

Projekt ten pomoże również osiągnąć cele zrównoważonego rozwoju ONZ (SDG), w szczególności cel 3. dotyczący dobrego zdrowia i dobrego samopoczucia, cel 9. dotyczący przemysłu, innowacji i infrastruktury oraz cel 12. dotyczący odpowiedzialnej konsumpcji i produkcji.

Źródło: https://www.aimplas.net/blog/new-sustainable-packaging-extend-guacamole-shelf-life-15-thanks-labels-additives-extracted-avocado-itself/

Wybierz temat: Opakowania Plant-based

Autor: Katarzyna Oleksy

Przeczytaj także

  • 15.04.2021

    Projekt ustawy implementującej dyrektywę plastikową

    Minister Klimatu i Środowiska opublikował projekt ustawy o zmianie ustawy o obowiązkach przedsiębiorców w zakresie gospodarowania niektórymi odpadami oraz o opłacie produktowej. Wyżej wskazany projekt ma wdrażać wymogi unijnej dyrektywy plastikowej (dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2019/904 z dnia 5 czerwca 2019 r. w sprawie zmniejszenia wpływu niektórych produktów z tworzyw sztucznych na środowisko). Poniżej przedstawiamy jego wybrane założenia.

    Czytaj więcej
  • 08.02.2021

    Czy biotworzywa zastąpią plastik?

    Słomkę plastikową trudno odróżnić od słomki z biodegradowalnego PLA. Jeżeli nie widać różnicy, to dlaczego z korzyścią dla środowiska nie zastąpić wszystkich plastików biotworzywami, które dają się kompostować lub są biodegradowalne?

    Czytaj więcej
  • 07.09.2020

    Świeże pomysły z FreshInPac

    Wyobraźmy sobie, że łatwo psujące się owoce, warzywa i kwiaty zdecydowanie dłużej zachowują świeżość i mogą leżeć dłużej na sklepowych półkach. Wyobraźmy sobie jakie oszczędności to generuje oraz o ile mniej żywności zmarnuje się w skali globalnej. Uczestnicy projektu FreshInPac starają się urzeczywistnić tę ideę. Rezultaty ich prac są bardzo obiecujące.

    Czytaj więcej

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.