Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Nowe przepisy w walce z marnowaniem żywności. Data minimalnej trwałości.

WPROWADZENIE
29 września był Międzynarodowy Dzień Świadomości o Marnowaniu Żywności. Wydarzenie to zostało ustanowione przez ONZ w 2019, a pierwsze obchody miały miejsce w 2020 roku. Według danych ONZ[1] na całym świecie:
- około 14 procent wyprodukowanej żywności jest tracone między zbiorami a sprzedażą detaliczną,
- około 17 procent całkowitej światowej produkcji żywności (11 procent w gospodarstwach domowych, 5 procent w gastronomii i 2% w handlu detalicznym),
- około 14 procent wyprodukowanej żywności jest tracone między zbiorami a sprzedażą.

Wyniki różnych badań wskazują, że niejasności dotyczące określeń „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed (końcem)” oraz obecnego sposobu oznaczania dat przyczyniają się do niepotrzebnego marnowania żywności przez konsumentów. Z tego względu w ramach unijnej strategii „Od Pola do Stołu” Komisja Europejska pracuje nad zmianami przepisów regulujących stosowanie tych treści w celu ograniczenia marnowania żywności przez konsumentów bez uszczerbku dla bezpieczeństwa żywności.

Zmiany mają być zrealizowane przez zmianę zapisów Rozporządzenia 1169/2011[2]. Rozważanych jest kilka opcji m.in.:
- Rozszerzenie listy produktów, które nie wymagają padania daty minimalnej trwałości (aktualnie zwilnione są min.: zioła, przyprawy lub ich mieszaniny; sól i substytuty soli; słodziki stołowe; żelatyna, gumy do żucia.
- Usunięcie wymogu deklaracji daty minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed (końcem)”.
- Zastąpienie deklaracji daty minimalnej trwałości „najlepiej spożyć przed (końcem)” datą produkcji środka spożywczego.
- Poprawa wyrazu i prezentacji informacji o dacie minimalnie trwałości poprzez zastosowanie symboli lub rozszerzonego sformułowania słownego

ZNACZENIE DLA FIRM
Konsekwencją zmiany rozporządzenia 1169/2011 będzie konieczność zmiany zasad deklaracji daty na wszystkich środkach spożywczych, których ta data aktualnie dotyczy. Wprowadzenie zmiany będzie miało okres przejściowy określony w przepisach.

 

  

[1] https://www.un.org/en/observances/end-food-waste-day 

[2] Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności, zmiany rozporządzeń Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1924/2006 i (WE) nr 1925/2006 oraz uchylenia dyrektywy Komisji 87/250/EWG, dyrektywy Rady 90/496/EWG, dyrektywy Komisji 1999/10/WE, dyrektywy 2000/13/WE Parlamentu Europejskiego i Rady, dyrektyw Komisji 2002/67/WE i 2008/5/WE oraz rozporządzenia Komisji (WE) nr 608/2004 (Dz. U. UE. L. z 2011 r. Nr 304, str. 18 z późn. zm.).
 

 

Słowa kluczowe:

Autor: IGI FOOD LAW

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.