Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
W próbce produktu badanego w ramach działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność niezadeklarowanej na etykiecie substancji farmakologicznie czynnych - syldenafilu.
Substancja te nie może występować w żywności ze względu na jej działanie medyczne. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem dla zdrowia, szczególnie dla osób przyjmujących leki zawierające inhibitory fosfodiesterazy 5 lub uwalniające tlenek azotu. Nie znane jest pochodzenie, czystość oraz dawka tej substancji w produkcie.
Należy także dodać, że w europejskim Systemie Wczesnego Ostrzegania o Niebezpiecznej Żywności i Paszach inne kraje członkowskie zgłaszały już powiadomienia dotyczące produktów marki Themra tego samego producenta. W związku z tym istnieje duże prawdopodobieństwo, że inne partie przedmiotowego produktu również mogą być zafałszowane.
Produkt: Themra Bitkisel Karisimli Macun (miód turecki na potencję), 240g
Numer partii: 20211218
Data minimalnej trwałości: 17.12.2024
Producent: Veysi Topuz Hal Mah. Turgut Özal Bul. Yeni Hal Kompleksi Toptancilar Sitesi No: 24/Z Blok No: 30-31 Akdeniz/Mersin
Dystrybutor w Polsce zobowiązał się poinformować wszystkich swoich odbiorców o wycofaniu produktu z obrotu.
Państwowa Inspekcja Sanitarna prowadzi postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.
Przeczytaj także
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu (NDP) pestycydu - chlorpiryfosu w partii kaszy jaglanej.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella Infantis w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella bez odpowiedniej obróbki termicznej wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
W próbce produktu badanego w ramach działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono obecność sildenafilu. Substancja ta nie może występować w żywności, w tym w suplementach diety, ze względu na jej działanie medyczne. Spożycie produktu wiąże się z ryzykiem dla zdrowia.