Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
System RASFF (Rapid Alert System for Food and Feed) ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz, przyczyniając się tym samym do lepszej ochrony zdrowia konsumentów w Unii Europejskiej.
Poniżej przedstawiamy przegląd systemu RASFF z ostatniego tygodnia (29.10-04.11.2018) przygotowany przez redakcję portalu FoodFakty. Zapraszamy do zapoznania się z listą produktów zgłoszonych do systemu przez Polskę, listą polskich produktów zgłoszonych do systemu RASFF oraz listą produktów potencjalnie niebezpiecznych mogących pojawić się na rynku polskim.
Zapraszamy również do zapoznania się z opracowanymi przez nas raportami:
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - I KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - II KWARTAŁ 2018
PRZEGLĄD SYSTEMU RASFF - III KWARTAŁ 2018
PRODUKTY ZGŁOSZONE PRZEZ POLSKĘ W SYSTEMIE RASFF
brak
POLSKIE PRODUKTY ZGŁOSZONE DO SYSTEMU RASFF
Produkt: | świeży, górny grzbiet kurczaka |
Kraj zgłaszający: | Litwa |
Ryzyko: | Salmonella (obecność /25g) |
Ocena ryzyka: | nie groźne |
Status dystrybucji: | produkt prawdopodobnie nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | brak produktu na stanie |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacja dla uwagi- kontrola własnej firmy |
Produkt: | kalafior (z Polski przez Niemcy) |
Kraj zgłaszający: | Chorwacja |
Ryzyko: | chlorpyrifos (0.087 mg/kg - ppm) |
Ocena ryzyka: | poważne |
Status dystrybucji: | produkt prawdopodobnie nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | nie podjęto |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacja dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | wafle z nadzieniem karmelowo-kakaowym |
Kraj zgłaszający: | Wielka Brytania |
Ryzyko: | śladowe ilości jajka (1.9 mg/kg - ppm) |
Ocena ryzyka: | poważne |
Status dystrybucji: | brak dystrybucji z kraju zgłaszającego |
Podjęte działania: | wycofanie z rynku |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - ostrzeżenie - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | chłodzone ćwiartki nóg z kurczaka |
Kraj zgłaszający: | Chorwacja |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Typhimurium monophasic (1 ,4, [5], 12:i:-) (obecność / 25 g) |
Ocena ryzyka: | poważne |
Status dystrybucji: | produkt (prawdopodobnie) nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | nie podjęto |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Produkt: | przetworzone białka zwierzęce przeznaczone na paszę (z Polski przez Czechy) |
Kraj zgłaszający: | Włochy |
Ryzyko: | Salmonella enterica ser. Infantis (obecność / 25 g) oraz zbyt wysoka liczba Enterobacteriaceae (260;280;260;220;260 jtk/g) |
Ocena ryzyka: | nie groźne |
Status dystrybucji: | brak dystrybucji z kraju zgłaszającego |
Podjęte działania: | działania fizyczne/chemiczne |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacje na temat działań następczych - oficjalna kontrola rynku |
PRODUKTY ZGŁOSZONE DO RASFF MOGĄCE POTENCJALNIE POJAWIĆ SIĘ NA RYNKU POLSKIM
Produkt: | Honey pomelos (pomelo z gatunku Pinghe oraz Guangdong) |
Kraj pochodzenia: | Chiny (przez Holandię) |
Ryzyko: | nieautoryzowana obecność izokarbofos (0.01 mg/kg - ppm) |
Ocena ryzyka: | nieokreślone |
Status dystrybucji: | produkt prawdopodobnie nie jest już dostępny na rynku |
Podjęte działania: | wycofanie od odbiorców |
Rodzaj powiadomienia: | żywność - informacja dla uwagi - oficjalna kontrola rynku |
Przeczytaj także
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...