Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Enzym spożywczy γ-glutamylotransferaza białkowo-glutaminowa jest wytwarzany z niezmodyfikowanego genetycznie szczepu Streptomyces mobaraensis M2020197.
Eksperci EFSA oszacowali, że narażenie z dietą na ten enzym spożywczy – całkowitą zawartość substancji stałych organicznych (TOS) w populacjach europejskich wynosi do 3,498 mg TOS/kg masy ciała (mc.) dziennie.
Badania genotoksyczności nie wykazały zagrożeń dla bezpieczeństwa
Toksyczność ogólnoustrojową oceniano w 90-dniowym badaniu toksyczności po podaniu wielokrotnym doustnym na szczurach. Panel stwierdził, że poziom, przy którym nie obserwuje się szkodliwych skutków, wynosi 91 mg TOS/kg masy ciała na dzień. Obliczony margines narażenia dla każdej grupy wiekowej wynosił 36 (niemowlęta), 26 (małe dzieci), 50 (dzieci), 99 (młodzież), 115 (dorośli) i 133 (osoby starsze). Poszukiwano podobieństwa sekwencji aminokwasów enzymu spożywczego do znanych alergenów i nie znaleziono żadnego dopasowania. Panel uznał, że nie można wykluczyć ryzyka reakcji alergicznych w wyniku narażenia z dietą na ten enzym spożywczy, chociaż prawdopodobieństwo jest niskie. Ze względu na uzyskane marginesy narażenia nie można było ustalić bezpieczeństwa enzymu spożywczego. W związku z tym panel stwierdził, że enzymu spożywczego nie można uznać za bezpieczny w zamierzonych warunkach stosowania.
Gdzie stosuje się enzym?
Enzym spożywczy γ-glutamylotransferazy białkowo-glutaminowej przeznaczony jest do stosowania w wielu procesach wytwarzania żywności, np:
Źródło: EFSA
Przeczytaj także
W styczniu 2024 r. opublikowano badanie przeglądowe, podsumowujące stan technologii szybkiej analizy autentyczności żywności z przedstawieniem reprezentatywnych metod chemometrii. Przegląd ma na celu promowanie rozwoju technologii szybkiej analizy w dziedzinie autentyczności żywności.
Do panelu EFSA ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF) zwrócono się o ocenę bezpieczeństwa syntetyzowanych oligonukleotydów DNA jako nowego dodatku do żywności, zgodnie z rozporządzeniem (WE) nr 1331/2008.
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) wydała ostrzeżenie odnoszące się do niektórych suplementów diety, w których stwierdzono obecność toksycznej rośliny - tewecji peruwiańskiej.