Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
JMR EUROPE BIS Sp. z o.o. - w wielu dziedzinach łączymy tradycję z nowoczesnością. Procesy technologiczne w przemyśle spożywczym angażujące przepływ energii, rektyfikacja próżniowa, ogrzewanie i schładzanie produktów nie mają przed nami tajemnic… a jeśli trzeba to wszystko przepompować to również zrobimy to profesjonalnie i niezawodnie...
Wpływ tlenu na jakość i stabilność piwa
Aby wytwarzać wysokiej jakości napoje o długim okresie przydatności do spożycia należy zmniejszyć zawartość tlenu w procesie produkcji i utrzymywać ją na jak najniższym poziomie. Szczególnie piwo jest bardzo wrażliwe chociażby na niewielki wzrost poziomu tlenu, nawet w zakresie kilku ppb. Może to mieć wyjątkowo negatywny wpływ na jakość i stabilność piwa, zwłaszcza gdy trwałość produktu ma kluczowe znaczenie. Po procesie fermentacji piwo jest praktycznie beztlenowe. Dlatego browarom powinno zależeć na zminimalizowaniu dopływu tlenu do piwa podczas podawania go na rozlew, co w wielu przypadkach odbywa się za pomocą nawet kilkusetmetrowych rurociągów. Wiele browarów przepłukuje butelki bezpośrednio przed nalaniem piwa, również tutaj woda odtleniona często znajduje zastosowanie. Ponadto woda warzelnicza o niskiej zawartości tlenu ogranicza utlenianie i degradację delikatnych związków sensorycznych i aromatycznych otrzymywanych ze słodu i chmielu.
Systemy odgazowywania wody w browarach
Browary o wydajności powyżej 200 000 hl piwa rocznie prawie zawsze wyposażone są w najnowocześniejszy system odgazowywania wody, który zapewnia stężenie tlenu w odpowietrzonej wodzie w zakresie od 10 do 50 ppb. Tak głęboko odtleniona woda jest używana do wypychu z rur i zbiorników, na przykład z filtrów i wirówek, bywa podawana do płuczki butelek, a także do mieszania, np. w procesie HGB lub do korekcji ABV.
Dzięki rozwojowi technologii odgazowania wydajne i efektywne układy procesowe dostępne są teraz również dla browarów o wydajności poniżej 200 000 hl piwa rocznie, a nawet dla browarów rzemieślniczych o jeszcze niższych rocznych wydajnościach.
Firma Centec GmbH, wieloletni projektant i producent urządzeń procesowych dla browarnictwa przygotował swoje układy technologiczne służące do produkcji wody odtlenionej w wersji dla browarów craftowych.
Rys. Odgazowanie wody w kolumnie Centec DeGaS CRAFT
DeGaS Craft (stacja technologiczna do odtleniania wody) i OXYTRANS (miernik poziomu tlenu rozpuszczonego w wodzie) teraz dostępne są również w wersji CRAFT-LINE. Ta ekonomiczna technologia umożliwia naszym klientom osiągnięcie znacznie niższych poziomów tlenu niż przy popularnych metodach zwykle stosowanych w zakładach produkcyjnych wytwarzających napoje na niewielką skalę. Projektując układy specjalnie z myślą o browarach rzemieślniczych firmie Centec GmbH udało się przezwyciężyć wiele technicznych trudności.
Co wyróżnia wersję CRAFT-LINE?
Centec CRAFT-LINE charakteryzuje się bardzo kompaktową i solidną konstrukcją, która jest łatwa w obsłudze. Dzięki sterowaniu opartemu na prostej zasadzie start/stop uniknięto kosztownej automatyzacji, często stosowanej przy produkcji na wielką skalę jedynie w celu zapewnienia klientowi określonej ilości wody poniżej zadanej wartości O2.
Układy procesowe Centec GmbH serii CRAFT są używane przez wiele browarów i rozlewni napojów na całym świecie. Niewątpliwą zaletą urządzeń projektowanych dla zastosowania w browarach rzemieślniczych jest fakt, że zostały one stworzone z myślą o samodzielnym montażu i uruchomieniu. Wspólnie dostarczyliśmy już kilka takich stacji procesowych. W żadnym przypadku nie była wymagana obecność technika Centec w celu przeprowadzenia uruchomienia czy szkolenia. Jest to szczególnie istotne, gdy nie dysponujemy dużym budżetem na inwestycje. Ograniczenie kosztów wdrożenia nowego układu procesowego jest w dzisiejszych czasach szczególnie ważne.
Na czym polega sam proces?
Odgazowanie w systemie DeGaS CRAFT odbywa się w temperaturze otoczenia. Woda jest rozprowadzana równomiernie w górnej części kolumny. W kolumnie procesowej znajdują się gęsto ułożone, cienkie, pofałdowane wkłady wykonane z blachy ze stali nierdzewnej. Wkłady w kolumnie ułożone są w taki sposób, że woda natryskiwana w górnej części przepływa wieloma strumieniami w dół kolumny. Dzięki temu zwiększa się powierzchnia i czas kontaktu pomiędzy wodą a gazem wypierającym (CO2/N2). Gaz wypierający wprowadzany jest u podstawy kolumny. Gaz przemieszcza się w górę, w kierunku przeciwnym do przepływu wody. Duża różnica ciśnień cząstkowych O2 powoduje wyparcie tlenu rozpuszczonego z wody do fazy gazowej. Na szczycie kolumny usunięty tlen w fazie gazowej odprowadzany jest z kolumny wraz z nierozpuszczonym gazem wypierającym. Docierając na dno kolumny woda zawiera mniej niż 10 ppb tlenu.
Zawartość tlenu w odgazowanej wodzie można monitorować za pomocą optycznego miernika tlenu firmy Centec (OXYTRANS CRAFT). Innowacyjny przyrząd pomiarowy firmy Centec jest dostępny jako miernik ręczny lub jako sonda pomiarowa in-line do stałego pomiaru stężenia O2, po montażu na rurociągu. Pracując w zakresie pomiarowym od 1 ppb do 2 ppm czujnik OXYTRANS CRAFT może wykrywać tlen w wodzie oraz podawać wartość jego stężenia w wodzie z dokładnością do ± 3 ppb.
Fot. OXYTRANS CRAFT
Na liście browarów rzemieślniczych, które korzystają już z technologii odtleniana wody typu DeGas CRAFT by Centec GmbH znajdują się między innymi:
DeGaS CRAFT stanowi tylko jedno z urządzeń technologicznych zaprojektowanych przez Centec GmbH z myślą o browarach rzemieślniczych oraz zakładach produkujących napoje na mniejszą skalę.
Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą naszej firmy, a w szczególności zachęcamy do zadawania pytań oraz składania zapytań telefonicznie lub przez e-mail
JMR EUROPE BIS Sp. z o.o.
www : www.jmreurope.eu
email : jmr@ceti.pl
kom.: 601 424 429