Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Odgazowanie wody – układ procesowy odgazowywania wody w kolumnie „DeGaS CRAFT” teraz również dla browarów rzemieślniczych

Kategoria: Procesy i Technologie

JMR EUROPE BIS Sp. z o.o. - w wielu dziedzinach łączymy tradycję z nowoczesnością. Procesy technologiczne w przemyśle spożywczym angażujące przepływ energii, rektyfikacja próżniowa, ogrzewanie i schładzanie produktów nie mają przed nami tajemnic… a jeśli trzeba to wszystko przepompować to również zrobimy to profesjonalnie i niezawodnie...

Wpływ tlenu na jakość i stabilność piwa

Aby wytwarzać wysokiej jakości napoje o długim okresie przydatności do spożycia należy zmniejszyć zawartość tlenu w procesie produkcji i utrzymywać ją na jak najniższym poziomie. Szczególnie piwo jest bardzo wrażliwe chociażby na niewielki wzrost poziomu tlenu, nawet w zakresie kilku ppb. Może to mieć wyjątkowo negatywny wpływ na jakość i stabilność piwa, zwłaszcza gdy trwałość produktu ma kluczowe znaczenie. Po procesie fermentacji piwo jest praktycznie beztlenowe. Dlatego browarom powinno zależeć na zminimalizowaniu dopływu tlenu do piwa podczas podawania go na rozlew, co w wielu przypadkach odbywa się za pomocą nawet kilkusetmetrowych rurociągów. Wiele browarów przepłukuje butelki bezpośrednio przed nalaniem piwa, również tutaj woda odtleniona często znajduje zastosowanie. Ponadto woda warzelnicza o niskiej zawartości tlenu ogranicza utlenianie i degradację delikatnych związków sensorycznych i aromatycznych otrzymywanych ze słodu i chmielu.

Systemy odgazowywania wody w browarach

Browary o wydajności powyżej 200 000 hl piwa rocznie prawie zawsze wyposażone są w najnowocześniejszy system odgazowywania wody, który zapewnia stężenie tlenu w odpowietrzonej wodzie w zakresie od 10 do 50 ppb. Tak głęboko odtleniona woda jest używana do wypychu z rur i zbiorników, na przykład z filtrów i wirówek, bywa podawana do płuczki butelek, a także do mieszania, np. w procesie HGB lub do korekcji ABV.

Dzięki rozwojowi technologii odgazowania wydajne i efektywne układy procesowe dostępne są teraz również dla browarów o wydajności poniżej 200 000 hl piwa rocznie, a nawet dla browarów rzemieślniczych o jeszcze niższych rocznych wydajnościach.

Firma Centec GmbH, wieloletni projektant i producent urządzeń procesowych dla browarnictwa przygotował swoje układy technologiczne służące do produkcji wody odtlenionej w wersji dla browarów craftowych.

Rys. Odgazowanie wody w kolumnie Centec DeGaS CRAFT

DeGaS Craft (stacja technologiczna do odtleniania wody) i OXYTRANS (miernik poziomu tlenu rozpuszczonego w wodzie) teraz dostępne są również w wersji CRAFT-LINE. Ta ekonomiczna technologia umożliwia naszym klientom osiągnięcie znacznie niższych poziomów tlenu niż przy popularnych metodach zwykle stosowanych w zakładach produkcyjnych wytwarzających napoje na niewielką skalę. Projektując układy specjalnie z myślą o browarach rzemieślniczych firmie Centec GmbH udało się przezwyciężyć wiele technicznych trudności.

Co wyróżnia wersję CRAFT-LINE?

Centec CRAFT-LINE charakteryzuje się bardzo kompaktową i solidną konstrukcją, która jest łatwa w obsłudze. Dzięki sterowaniu opartemu na prostej zasadzie start/stop uniknięto kosztownej automatyzacji, często stosowanej przy produkcji na wielką skalę jedynie w celu zapewnienia klientowi określonej ilości wody poniżej zadanej wartości O2.

Układy procesowe Centec GmbH serii CRAFT są używane przez wiele browarów i rozlewni napojów na całym świecie. Niewątpliwą zaletą urządzeń projektowanych dla zastosowania w browarach rzemieślniczych jest fakt, że zostały one stworzone z myślą o samodzielnym montażu i uruchomieniu. Wspólnie dostarczyliśmy już kilka takich stacji procesowych. W żadnym przypadku nie była wymagana obecność technika Centec w celu przeprowadzenia uruchomienia czy szkolenia. Jest to szczególnie istotne, gdy nie dysponujemy dużym budżetem na inwestycje. Ograniczenie kosztów wdrożenia nowego układu procesowego jest w dzisiejszych czasach szczególnie ważne.

Na czym polega sam proces?

Odgazowanie w systemie DeGaS CRAFT odbywa się w temperaturze otoczenia. Woda jest rozprowadzana równomiernie w górnej części kolumny. W kolumnie procesowej znajdują się gęsto ułożone, cienkie, pofałdowane wkłady wykonane z blachy ze stali nierdzewnej. Wkłady w kolumnie ułożone są w taki sposób, że woda natryskiwana w górnej części przepływa wieloma strumieniami w dół kolumny. Dzięki temu zwiększa się powierzchnia i czas kontaktu pomiędzy wodą a gazem wypierającym (CO2/N2). Gaz wypierający wprowadzany jest u podstawy kolumny. Gaz przemieszcza się w górę, w kierunku przeciwnym do przepływu wody. Duża różnica ciśnień cząstkowych O2 powoduje wyparcie tlenu rozpuszczonego z wody do fazy gazowej. Na szczycie kolumny usunięty tlen w fazie gazowej odprowadzany jest z kolumny wraz z nierozpuszczonym gazem wypierającym. Docierając na dno kolumny woda zawiera mniej niż 10 ppb tlenu.

Zawartość tlenu w odgazowanej wodzie można monitorować za pomocą optycznego miernika tlenu firmy Centec (OXYTRANS CRAFT). Innowacyjny przyrząd pomiarowy firmy Centec jest dostępny jako miernik ręczny lub jako sonda pomiarowa in-line do stałego pomiaru stężenia O2, po montażu na rurociągu. Pracując w zakresie pomiarowym od 1 ppb do 2 ppm czujnik OXYTRANS CRAFT może wykrywać tlen w wodzie oraz podawać wartość jego stężenia w wodzie z dokładnością do ± 3 ppb.

Fot. OXYTRANS CRAFT

 

Na liście browarów rzemieślniczych, które korzystają już z technologii odtleniana wody typu DeGas CRAFT by Centec GmbH znajdują się między innymi:

  • Browar Ratsherrn Brauerei GmbH / DE – Hamburg (Niemcy)
  • Browar Jopenkerk Bierbrouwerij / NL – Haarlem (Holandia)
  • Browar Tenczynek / PL – Tenczynek (Polska)
  • Browar Doemens Akademie / DE – Gräfelfing (Niemcy)

 

DeGaS CRAFT stanowi tylko jedno z urządzeń technologicznych zaprojektowanych przez Centec GmbH z myślą o browarach rzemieślniczych oraz zakładach produkujących napoje na mniejszą skalę.

Zapraszamy do zapoznania się z pełną ofertą naszej firmy, a w szczególności zachęcamy do zadawania pytań oraz składania zapytań telefonicznie lub przez e-mail

JMR EUROPE BIS Sp. z o.o.

www :         www.jmreurope.eu

email :         jmr@ceti.pl

kom.: 601 424 429

Autor:JMR Europe Bis
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Artykuł opublikowany dzięki firmie:

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.