Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Oznaczenie znakiem jakości „Poznaj Dobrą Żywność” jest wyróżnieniem produktu przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz informacją, która pomaga konsumentom w wyborze żywności o wysokiej jakości.
Znak „Poznaj Dobrą Żywność” przyznawany jest artykułom rolno – spożywczym charakteryzującym się specyficznymi cechami lub wymaganiami jakości handlowej, w szczególności w zakresie sposobu produkcji, składu lub właściwości organoleptycznych.
Nadanie tego znaku jakości wymaga m.in. uzyskania opinii Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych dotyczącej jakości handlowej. Podczas rozpatrywania przedłożonej dokumentacji, weryfikacji podlega m.in. spełnienie przez zgłoszony produkt wymagań określonych w przepisach o jakości handlowej oraz dodatkowych deklaracji podanych przez jego producenta.
W 2021 r. Główny Inspektor JHARS wydał 114 opinii:
Szczegóły dotyczące programu „Poznaj Dobrą Żywność” oraz lista wyróżnionych produktów dostępne są na stronie internetowej Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Źródło: IJHARS
Przeczytaj także
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej koncentratów i przecierów pomidorowych, ketchupów, sosów pomidorowych oraz soków pomidorowych. Objęto nią 116 podmiotów (31 producentów i 85 sklepów).
IJHARS przedstawia wyniki kontroli jakości handlowej ryb poddanych obróbce cieplnej.
IJHARS przeprowadziła kontrolę jakości handlowej przetworów warzywnych utrwalonych termicznie oraz mrożonek warzywnych. Objęto nią 98 podmiotów (49 producentów i 49 sklepów).