Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Menu

Menu

Facebook Twitter LinkedIn

Ostrzeżenie GIS - Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj konsumpcyjnych

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Zagrożenie:

Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella Enteritidis. na powierzchni skorupek jaj określonych poniżej.

Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy.

Szczegóły dotyczące produktu:

Produkt – Świeże jaja, klasa A, kategoria wagowa L-Duże, 10 szt.

Najlepiej spożyć przed: 20.07.2021

Kod na skorupkach jaj: 3PL 30221328

Producent: INVEST MICHEL Sp. j., Kobierne 44A, 05-311 Dębe Wielkie nr zakładu pakowania jaj PL 14125903 WE

Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:

Zakład pakowania jaj INVEST MICHEL SP.J. natychmiast po otrzymaniu informacji od Powiatowego Lekarza Weterynarii w Mińsku Mazowieckim o przypadku stwierdzenia obecności pałeczek Salmonella Enteritidis w próbce jaj podjął niezbędne działania związane z wycofaniem danej partii z obrotu oraz poinformował fermę, z której pochodziły jaja.

Zespół HACCP firmy dokonał kontroli wewnętrznej zakładu. Zapisy produkcyjne oraz rejestry mycia i dezynfekcji zakładu nie wykazały nieprawidłowości. Badania powierzchni maszyn produkcyjnych i pomieszczeń magazynowych wykonane przez podmiot nie wykazały obecności pałeczek Salmonella.

W trakcie kontroli urzędowej w zakładzie „INVEST MIECHEL” Mariola Michelis, Marek Michelis Sp. J. ustalono odbiorców kwestionowanej partii jaj i potwierdzono, że firma podjęła działania związane z wycofaniem tej partii z obrotu. Zweryfikowano także dokumentację zakładową związaną z tą partią.

Trwa dalsze postępowanie wyjaśniające w przedmiotowej sprawie.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać partii jaj określonej w tym ostrzeżeniu, szczególnie na surowo, z uwagi na potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Należy również pamiętać, że bakterie obecne na powierzchni skorupek mogą zostać przeniesione na inne powierzchnie w wyniku kontaktu z zanieczyszczonymi jajami.

Zasady ostrożności w obchodzeniu się z jajami znajdują się na stronie internetowej Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego – Państwowego Zakładu Higieny: https://www.pzh.gov.pl/jaja-co-powinienes-wiedziec-2

Konsumenci, którzy zakupili produkt z kwestionowanej partii produkcyjnej, proszeni są przez firmę o kontakt z Zakładem pakowania (tel. 606 990 211). Wszystkim Klientom, którzy zwrócą produkt lub jego część wraz z opakowaniem (konieczne do identyfikacji partii produktu) zostanie zwrócony produkt pełnowartościowy lub koszt nabycia produktu.

 

 

Źródło: GIS

Wybierz obszar: Wycofania z rynku

Autor: Główny Inspektorat Sanitarny

Przeczytaj także

Zapisz się do newslettera

Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!

Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:

Zapisz się
Facebook Twitter LinkedIn