Przejdź na stronę główną FoodFakty LinkedIn
Newsletter FoodFakty Newsletter
Profesjonalne informacje z branży żywności.
Bądź na bieżąco w prosty sposób.

Wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych podanych w formularzu rejestracyjnym przez firmę Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie przy ul. Serwituty 25 będącą właścicielem portalu FoodFakty.pl w celach marketingowych i promocyjnych, w szczególności powiadomienia o nowych publikacjach, biuletynach i wydarzeniach dotyczących usług oferowanych przez portal jak również kontrahentów portalu; realizacji obowiązków związanych z wymogami w zakresie niezależności, zarządzania ryzykiem i jakością;Podanie adresu e-mail oznacza zgodę na otrzymywanie drogą elektroniczną na wskazany adres informacji handlowej w rozumieniu art. 10 ust. 1 ustawy z dnia 18 lipca 2002 roku o świadczeniu usług drogą elektroniczną od Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie, 02-233, ul Serwituty 25, NIP 5260201821, który jest wydawcą portalu FoodFakty.pl.

Administratorem podanych danych osobowych jest Prokonsument Sp. z o.o. z siedzibą w Warszawie na ul. Serwituty 25 . Dane osobowe przechowywane są przez okres 3 lat. Przysługuje Pani/Panu prawo dostępu do treści oraz poprawiania swoich danych osobowych. Ma Pani/Pan prawo w dowolnym momencie odwołać (wycofać) wyrażone zgody. Odwołanie (wycofanie) zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed tym faktem. Ma Pan/Pani prawo wniesienia skargi do właściwego organu nadzorczego w zakresie ochrony danych osobowych gdy uzna Pani/Pan, iż przetwarzanie danych osobowych Pani/Pana dotyczących narusza przepisy ogólnego Rozporządzenia o ochronie danych osobowych z dnia 27 kwietnia 2016 r. Podane przez Pana/Panią dane osobowe są warunkiem zrealizowania świadczenia. Więcej informacji zawarte w:

Przypomnij hasło Jeśli nie masz konta, Utwórz je
Napisz
Śledź nas na

Rejestracja - czytelnik

Przypomnij hasło

Facebook X LinkedIn

Ostrzeżenie GIS - wycofanie makaronów ze względu na przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu

Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności

Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Makarony Polskie S.A. ul. Podkarpacka 15a, 35-082 Rzeszów wycofaniu niektórych partii makaronów razowych ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do produkcji nw. produktów.

Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.

Szczegóły dotyczące produktów:

Wycofanie dotyczy wyłącznie podanych poniżej produktów o wskazanych numerach partii.

Zdjęcie produktu

Nazwa produktu

Numer partii

Data minimalnej trwałości

Makaron razowy świderki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g

Makaron razowy świderki
z mąki z pszenicy durum

La Campagna 500 g

25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1

25.03.2024

Makaron razowy rurki z mąki z pszenicy durum La Campagna 500 g

Makaron razowy rurki
z mąki z pszenicy durum

La Campagna 500 g

25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1

25.03.2024

Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g

Makaron pełnoziarnisty

Tiradell świderki 500 g

25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1

25.03.2024

Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g

Makaron pełnoziarnisty

Tiradell penne 500 g

25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 lub L.085.21/V17/1

25.03.2024

Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak świderki 400 g

Makaron pełnoziarnisty

Pol – Mak

świderki 400 g

25.03.2023/05P/1/002 L.084.21/M20/1

25.03.2023

Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak pióra 400 g

Makaron pełnoziarnisty

Pol – Mak

pióra 400 g

26.03.2023/05P/1/001 L.086.21/M17/1 lub L.086.21/M20/1

26.03.2023

Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g

Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g

08.04.2024/07D/1/003 L.099.21/D16/1

08.04.2024

 

Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:

Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu DON w jednej partii makaronu postanowił o wycofaniu również innych powiązanych partii. Dodatkowo producent wykonał badania na próbkach archiwalnych, które potwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON).

Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania.

Zalecenia dla konsumentów:

Nie należy spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi w komunikacie.

 

Źródło: GIS

Autor:Główny Inspektorat Sanitarny
Udostępnij
Facebook
Twitter/X
LinkedIn
e-mail
Whatsapp
Link

Przeczytaj także

Wybierz temat: Wycofania z rynku

W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies, które będą zamieszczane w Państwa urządzeniu (komputerze, laptopie, smartfonie). W każdym momencie mogą Państwo dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki internetowej i wyłączyć opcję zapisu plików cookies. Ze szczegółowymi informacjami dotyczącymi cookies na tej stronie można się zapoznać tutaj.