Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany o prowadzonym przez firmę Makarony Polskie S.A. ul. Podkarpacka 15a, 35-082 Rzeszów wycofaniu niektórych partii makaronów razowych ze względu na stwierdzenie przekroczenia najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON) w jednej partii produktu oraz w surowcu użytym do produkcji nw. produktów.
Deoksyniwalenol jest toksyną wytwarzaną przez grzyby rodzaju Fusarium, która ma szkodliwe działanie na zdrowie człowieka.
Szczegóły dotyczące produktów:
Wycofanie dotyczy wyłącznie podanych poniżej produktów o wskazanych numerach partii.
Zdjęcie produktu |
Nazwa produktu |
Numer partii |
Data minimalnej trwałości |
Makaron razowy świderki La Campagna 500 g |
25.03.2024/05P/1/002 L.084.21/V20/1 |
25.03.2024 |
|
Makaron razowy rurki La Campagna 500 g |
25.03.2024/03P/1/005 L.085.21/V20/1 lub L.085.21/V17/1 |
25.03.2024 |
|
Makaron pełnoziarnisty Tiradell świderki 500 g |
25.03.2024/01P/1/002 L.084.21/V20/1 lub L.084.21/V07/1 |
25.03.2024 |
|
Makaron pełnoziarnisty Tiradell penne 500 g |
25.03.2024/03P/1/005 L.084.21/V07/1 lub L.085.21/V17/1 |
25.03.2024 |
|
Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak świderki 400 g |
25.03.2023/05P/1/002 L.084.21/M20/1 |
25.03.2023 |
|
Makaron pełnoziarnisty Pol – Mak pióra 400 g |
26.03.2023/05P/1/001 L.086.21/M17/1 lub L.086.21/M20/1 |
26.03.2023 |
|
Makaron razowy Makarony Polskie spaghetti 400 g |
08.04.2024/07D/1/003 L.099.21/D16/1 |
08.04.2024 |
Działania podjęte przez przedsiębiorcę i organy urzędowej kontroli:
Producent niezwłocznie po otrzymaniu informacji o wykryciu DON w jednej partii makaronu postanowił o wycofaniu również innych powiązanych partii. Dodatkowo producent wykonał badania na próbkach archiwalnych, które potwierdziły przekroczenie najwyższego dopuszczalnego poziomu deoksyniwalenolu (DON).
Organy Państwowej Inspekcji Sanitarnej monitorują proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów oznaczonych numerami partii wskazanymi w komunikacie.
Źródło: GIS
Przeczytaj także
Gluten to substancja alergenna, spożycie produktu przez osoby uczulone na wyżej wymieniony alergen może wywołać reakcje alergiczne.
W wyniku działań prowadzonych przez PIS oraz w wyniku czynności przeprowadzonych przez firmę Merkury S.A. w ramach kontroli wewnętrznej stwierdzono błędy w deklaracji następujących alergenów: gluten, mleko, gorczyca.
Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą.